Теми статей
Обрати теми

Інвалютні внески засновників до статутного капіталу: дати перерахунку

Редакція ПБО
Лист від 05.12.2012 р. № 31-08310-06-10/29025
img 1

курсові різниці

img 2

Інвалютні внески засновників до статутного капіталу: дати перерахунку*

Лист Міністерства фінансів України від 05.12.2012 р. № 31-08310-06-10/29025

 

Міністерство фінансів України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 06.11.2012 р. № 43885/1/1-12 розглянуло листи Харківської міської організації Профспілки підприємців <…> та, у межах компетенції, повідомляє наступне.

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів» (далі — Положення), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 10.08.2000 р. № 193, визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводиться на дату здійснення господарської операції та на дату балансу.

Внесок засновника господарського товариства до статутного капіталу підприємства оцінюється та фіксується у статутних документах в грошовій одиниці України за курсом Національного банку України і не підлягає переоцінці в подальшому у зв’язку зі зміною курсу іноземних валют.

В бухгалтерському обліку курсові різниці за зобов’язанням засновників з внесків до статутного капіталу підприємства, які мають бути здійснені в іноземній валюті, підлягають перерахунку з використанням валютного курсу на дату балансу та на дату погашення.

Згідно Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87, доходи — це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

Відповідно курсові різниці, які виникають внаслідок перерахунку зобов’язань засновників при формуванні статутного капіталу, не можуть бути визнані доходом. Тому, суми таких курсових різниць відображаються у складі додаткового капіталу.

Крім того, повідомляємо, що відповідно до норм Податкового кодексу України надання податкових консультацій, інформаційно-довідкових послуг платникам податків з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на органи державної податкової служби, належить до повноважень органів Державної податкової служби.

 

Перший заступник Міністра А. Мярковський

 

* Див. також матеріал на с. 13. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі