Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку екоподатку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів

Редакція ПБО
Лист від 12.11.2013 р. № 31-08410-07-27/32960
img 1

бухоблік

img 2

Щодо обліку екоподатку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів

Лист Міністерства фінансів України від 12.11.2013 р. № 31-08410-07-27/32960

 

Департамент податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України на запит щодо відображення в бухгалтерському обліку екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів повідомляє.

Згідно з Податковим кодексом України (далі — Кодекс) екологічний податок — це загальнодержавний обов’язковий платіж, що справляється, зокрема, за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів, для забезпечення екологічної безпеки, а також безпеки життя та здоров’я громадян.

Відповідно до пункту 240.21 статті 240 Кодексу платниками податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів є особи, які ввозять на митну територію України транспортні засоби та/або кузови до них (за винятком кузовів товарної категорії 8707 10 10 згідно з УКТ ЗЕД) в митному режимі імпорту; здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку України; придбавають транспортні засоби в осіб, які не є платником цього податку згідно з пунктом 240.6.1 пункту 240 цієї статті.

Згідно з пунктом 249.10 статті 249 Кодексу датою виникнення податкового зобов’язання є:

— для транспортних засобів та кузовів, що ввозяться на митну територію України, — дата подання до митного органу митної декларації на транспортний засіб (кузов) або партію транспортних засобів (кузовів);

— для транспортних засобів, вироблених в Україні, — дата реалізації транспортних засобів на внутрішньому ринку України особою, яка виробила (виготовила) такі транспортні засоби;

— для транспортних засобів, придбаних в осіб, які не є платником такого податку згідно з підпунктом 240.6.1 пункту 240.6 статті 240 цього Кодексу, — дата подання заяви щодо перереєстрації транспортного засобу до органу внутрішніх справ.

Порядок формування первісної вартості об’єктів основних засобів і запасів визначається положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку 7 «Основні запаси» і 9 «Запаси», затвердженими наказами Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. № 92 і від 20.10.1999 р. № 246 відповідно.

У бухгалтерському обліку витрати, пов’язані з нарахуванням і сплатою екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів щодо імпортованих транспортних засобів та/або кузовів, які визнаються підприємством основними засобами та/або запасами (товарами, виробничими запасами), включаються до їх первісної вартості.

При реалізації транспортних засобів особами, які здійснюють виробництво (виготовлення) транспортних засобів на митній території України для їх продажу на внутрішньому ринку України, нарахування екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів відображається як вирахування з доходу за дебетом субрахунку 704 «Вирахування з доходу» і кредитом рахунка 64 «Розрахунки за податками і платежами».

 

Директор Департаменту податкової,
 митної політики і методології бухгалтерського обліку
 М. Чмерук

коментар редакції


img 3

«Транспортно-утилізаційний» екоподаток: різний бухоблік для різних видів

 

Ну от, ми вкотре коментуємо роз’яснення, яке стосується нового, «транспортно-утилізаційного» виду екологічного податку.

Минулого разу йшлося про «тимчасову» форму декларації для нього (див. лист Міндоходів від 28.10.2013 р. № 22416/7/99-99-15-04-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 90, с. 5). Сьогодні йтиметься про менш «валідольне» питання — як обліковувати новий вид екоподатку у бухгалтерському обліку.

Нагадаємо, що «транспортно-утилізаційний» екоподаток справляється починаючи із 01.09.2013 р. Детально ознайомитися із сутністю цього виду екоподатку ви можете у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 16. Наразі ж зазначимо, що «транспортно-утилізаціний» вид екоподатку додатково поділяється на три підвиди. Кожен із цих підвидів сплачується по-різному, а тому правила бухгалтерського обліку теж різні. Розгляньмо це докладніше!

1. Той, що сплачується імпортерами, — за транспортні засоби та кузови, які ввозяться на митну територію України. Податкові зобов’язання виникають на дату подання декларації до митного органу. Суму «транспортно-утилізаційного» екоподатку імпортер включає до складу ціни транспортного засобу (кузова). Тож цю суму цілком можна віднести до такої складової первісної вартості, як «суми непрямих податків у зв’язку з придбанням основних засобів/запасів (якщо вони не відшкодовуються підприємству/установі)» (п. 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну України від 27.04.2000 р. № 92, далі — П(С)БО 7; п. 9 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246, далі — П(С)БО 9)*. Бухгалтерське проведення — Дт 10 (20, 28) — Кт 641/екоподаток.

* Мінфін говорить як про П(С)БО 7, так і про П(С)БО 9, оскільки імпортований транспортний засіб (кузов) може бути віднесений як до складу основних засобів, так і до складу запасів (наприклад, товарів чи запчастин).

2. Той, що сплачується виробниками, — за транспортні засоби, які вироблені в Україні та реалізовані особою, яка їх виробила. Податкові зобов’язання виникають на дату реалізації транспортних засобів на внутрішньому ринку України. Оскільки на стадії виробництва сума екоподатку до складу ціни не включалася, Мінфін пропонує вилучати її з доходу від реалізації вироблених транспортних засобів. Логіка тут полягає у наступному: оскільки «транспортно-утилізаційний» екоподаток має ознаки непрямого податку, то він підлягає виключенню із доходу (п. 7 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Мінфіну України від 29.11.99 р. № 29). Бухгалтерське проведення — Дт 704 — Кт 641/екоподаток. Зрозуміло, що це проведення робиться лише після того, як із доходу від реалізації «витягнемо» ПДВ (Дт 701 — Кт 641/ПДВ).

3. Той, що сплачується покупцями, — за транспортні засоби, які придбані у осіб — неплатників «транспортно-утилізаційного» екоподатку на підставі п.п. 240.6.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Тут ідеться про покупців раніше неоподаткованих транспортних засобів (п.п. 240.21.3 ПКУ). Податкові зобов’язання виникають на дату подання заяви щодо перереєстрації транспортного засобу, за фактом придбання транспортного засобу. Вони, на нашу думку, так само як і в імпортерів, мають збільшувати первісну вартість автомобіля. Бухгалтерське проведення — Дт 10 (20, 28) — Кт 641/екоподаток.

Дещо скажемо також стосовно податкового обліку. Адже хоча у листі, що коментується, про нього немає жодного слова, він буде цікавити багатьох.

Отже, у тих випадках, коли сума «транспортно-утилізаційного» екоподатку уключається до первісної вартості автомобіля (кузова), податковий облік практично не відрізнятиметься від бухгалтерського. Тобто сума податку потрапить до первісної вартості автомобіля (кузова) відповідно до п. 145.4 ПКУ (якщо вони визнаються основними засобами) або до собівартості запасів відповідно до пп. 138.6, 138.8 ПКУ. А от у тому випадку, коли екоподаток у бухобліку вираховується із доходу, ситуація із податковим обліком буде відрізнятися. Оскільки у податковому обліку не передбачено відповідного механізму вилучень із доходу, то «транспортно-утилізаційний» екоподаток буде у періоді нарахування включатися до доходу від реалізації авто та одночасно відноситися до складу інших операційних витрат (п.п. «в» п.п. 138.10.4 ПКУ).

На цьому завершуємо сьогоднішній коментар. Подякуємо Мінфіну за хоча й запізніле, але роз’яснення щодо бухобліку «транспортно-утилізаційного» екоподатку. А від Міндоходів чекаємо постійної форми декларації для цього виду екоподатку.

 

Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі