Теми статей
Обрати теми

Декларація з податку на прибуток: подаємо за правилами

Редакція ПБО
Стаття
img 1

річна звітність

img 2

Декларація з податку на прибуток: подаємо за правилами

Починаючи з 2013 року більшість платників податку на прибуток повинні звітувати з цього податку тільки за підсумками року. І ось строк, коли суб’єктам господарювання потрібно вперше подати річну податково-прибуткову декларацію, уже не за горами. Щоб бути цілковито готовими до цієї події, візьмемо на замітку найважливіші нюанси подання цієї форми звітності.

Наталя Білова, податковий експерт

 

Підприємства з 2013 року по-новому декларують та сплачують податок на прибуток. Усе це завдяки Закону № 5083 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 67), який, змінивши п. 57.1 ПКУ, встановив як базовий звітний (податковий) період для більшості платників податку на прибуток календарний рік. Давайте з’ясуємо, які особливості слід ураховувати, щоб відзвітувати з цього податку за всіма правилами.

За якою формою подавати декларацію

Декларацію з податку на прибуток за 2013 рік і «річники», і «квартальники», найімовірніше, подаватимуть уже за новою формою, яку Міндоходів затвердило своїм наказом від 30.12.2013 р. № 872. Цей наказ зареєстровано у Мін’юсті та оприлюднено в «Офіційному віснику України» від 24.01.2014 р. № 6.

І хоча за правилом п. 46.6 ПКУ змінена форма податкової декларації має «запрацювати» лише зі звітності за наступний період після її опублікування, контролери переконливо рекомендуватимуть платникам податків подати оновлену версію податково-прибуткової звітності вже за 2013 рік. У всякому разі в їх листі від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17 уже містяться такі тези.

Утім, у цьому є логіка. По-перше, оновлену форму декларації приведено у відповідність до численних змін у частини оподаткування прибутку, які до цього моменту внесені до ПКУ.

По-друге, якщо точно дотримуватись п. 46.6 ПКУ, то «квартальники» змогли б відзвітувати за вдосконаленою формою тільки за півріччя 2014 року, а «річники» взагалі аж за 2015 рік, тобто у 2016 році. Але ж до того моменту і ця новоспечена форма може застаріти, навіть не встигнувши дебютувати. Навряд чи це комусь на руку. Отже, готуємося за 2013 рік звітувати з податку на прибуток в оновленому форматі. І далі у цій статті говоритимемо вже про нову декларацію.

До речі, щоб було зрозуміло, хто з платників склав декларацію — «річник» чи «квартальник», у полі 2 заголовної частини нової форми декларації передбачено окремі комірки «Рік1» і «Рік2». Платник просто проставить позначку в потрібній комірці, яка відповідає його статусу. Це теж зручне нововведення. Чи не так?

Хто подає річну декларацію

Платників податку на прибуток п. 57.1 ПКУ поділяє на дві категорії.

Одна категорія платників подає річні декларації з податку на прибуток та на підставі поданої декларації сплачує податок тільки раз на рік.

До цієї категорії належать:

— платники податку, в яких торішній дохід не перевищує 10 млн грн.;

— новостворені платники податку на прибуток;

— платники, які пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток у контролюючих органах протягом IV кварталу року, що передує звітному;

— виробники сільськогосподарської продукції;

— неприбуткові установи (організації).

Друга категорія платників (з торішнім доходом, що перевищує 10 млн грн.) також подає річні декларації з податку на прибуток, але при цьому щомісячно у строки, встановлені для місячного податкового періоду, сплачує авансові внески в розмірі не менше 1/12 нарахованого до сплати торішнього податку, не подаючи при цьому «проміжні» (квартальні) декларації.

Тобто і платники податків — «авансисти», і ті, хто авансові внески не сплачують, звітують з податку на прибуток лише за підсумками року. Уперше річну декларацію вони повинні подати за 2013 рік

Водночас п. 57.1 ПКУ виділяє дві «виняткові» групи платників, які мають право/зобов’язані подавати декларацію з податку на прибуток у квартальні строки.

Хто подає квартальну декларацію

До «квартальників» п. 57.1 ПКУ відносить платників податку на прибуток (з річним доходом понад 10 млн грн.), які:

1) сплачували авансові внески, але за підсумками I кварталу звітного (податкового) року не отримали прибуток або отримали збиток (абзац дев’ятий п. 57.1 ПКУ);

2) за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримали прибуток або отримали збиток, податкові зобов’язання не нараховували і не мали базового показника для визначення авансових внесків наступного року, а за підсумками I кварталу отримали прибуток (абзац десятий п. 57.1 ПКУ).

Такі платники мають право (у першому випадку) або зобов’язані (у другому випадку) звітувати з податку на прибуток не за результатами річного звітного періоду, а у квартальні строки.

Причому в першому випадку платник податків має право подати декларацію з податку на прибуток уже за I квартал і з II кварталу припинити сплачувати авансові внески. За таких обставин податок на прибуток він сплачуватиме за даними щоквартальних декларацій.

У другому випадку платник податків зобов’язаний подати податково-прибуткові декларації за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування і сплати податкових зобов’язань. Контролери підкреслюють, що декларацію за І квартал при цьому подавати не потрібно (див. консультацію, розміщену в підкатегорії 102.30.01 БЗ). Судячи з усього, і податкове зобов’язання з податку на прибуток за таких обставин слід сплачувати починаючи з піврічної декларації.

Як звітувати новоствореному платнику

Яких платників з метою сплати авансових внесків з податку на прибуток вважають новоствореними? Відповідь на це запитання знаходимо в УПК № 1171 та в консультації міндоходівців у підкатегорії 102.31. Це платники, які пройшли державну реєстрацію та взяті на облік як платники податку на прибуток у контролюючих органах протягом року, в якому передбачена сплата авансових внесків.

Як передбачає абзац сьомий п. 57.1 ПКУ, платники податку, зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році. При цьому вони не подають у цьому звітному (податковому) році квартальні декларації та не сплачують авансові внески з податку на прибуток.

Ви можете запитати: а як же п.п. 152.9.2 ПКУ, який для такої ситуації передбачає подовжений звітний період, що включає період з дати реєстрації платником податків до останнього календарного дня року реєстрації плюс наступний за ним повний податковий період (тобто календарний рік)? Адже за ідеєю, закладеною до п.п. 152.9.2 ПКУ, вперше відзвітувати з податку на прибуток новостворений у 2013 році платник повинен був би аж у строки, установлені для подання річної декларації за 2014 рік.

Вважаємо, що у випадку з платниками, створеними у 2013 році, пріоритет мають норми абзацу сьомого п. 57.1 ПКУ. Вони чітко вказують, що такі платники сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році.

Розсіяти всілякі сумніви з цього приводу допомагають представники Міндоходів у Луганській області. Вони констатують: платники податку на прибуток, зареєстровані протягом року, вперше подають декларацію та сплачують податок за підсумками року, в якому вони зареєструвалися (див. консультацію на веб-сайті Міндоходів: http://lg.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/125496.html).

Отже, якщо новостворений платник податку на прибуток зареєструвався таким у 2013 році, свою першу декларацію з цього податку (річну) він повинен подати за результатами 2013 року

Залежно від зазначеного в цій декларації розміру доходів і наявності/відсутності оподатковуваного прибутку стане зрозумілим, чи зобов’язаний цей платник сплачувати щомісячні авансові внески з березня 2014 року по лютий 2015 року та в якому розмірі.

А от для платників, зареєстрованих у IV кварталі 2012 року, працюють саме норми п.п. 152.9.2 ПКУ.

Як звітувати платнику, зареєстрованому в IV кварталі 2012 року

У платників податку на прибуток, зареєстрованих у IV кварталі 2012 року, перший звітний період закінчився 2013 роком (п.п. 152.9.2 ПКУ).

Такі платники хоча й не підпадають під визначення новостворених з позиції п. 57.1 ПКУ (оскільки зареєстровані до початку звітного року, в якому передбачена сплата авансових внесків , та до набрання чинності Законом № 5083), але також не сплачують авансові внески та подають декларацію з податку на прибуток тільки за результатами року.

Перший звітний період у цих осіб складається з неповного початкового періоду (з дати реєстрації платником податків до останнього календарного дня 2012 року) та наступного за ним повного календарного періоду (з першого числа по останнє включно 2013 року).

При складанні декларації за перший (подовжений) звітний період потрібно бути уважними. Це пов’язано із щорічною зміною ставки податку на прибуток на 1 січня. Так, вона становила згідно з п. 10 підрозд. 4 розд. XX ПКУ:

— з 1 січня по 31 грудня 2012 року включно — 21 %;

— з 1 січня по 31 грудня 2013 року включно — 19 %.

Тому такий новий платник податків, виходячи з роз’яснень міндоходівців (див. консультацію, розміщену в підкатегорії 102.30.01 БЗ), повинен подати дві податково-прибуткові декларації:

одну — за результатами податкового періоду, який розпочався з дати реєстрації в контролюючих органах і закінчився останнім календарним днем 2012 року (із застосуванням ставки 21 %);

другу — за результатами 2013 року (із застосуванням ставки 19 %).

Обидві ці декларації потрібно подати у строки, передбачені для подання річної декларації за 2013 рік. Про ці строки йтиметься далі.

Як звітувати платникам ЄП і ФСП, які перейшли на загальну систему

Підприємства, які з 1 січня 2013 року або пізніше перейшли зі сплати єдиного податку або ФСП на загальну систему оподаткування:

— сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, поданої до контролюючих органів за 2013 рік;

— не сплачують авансові внески у 2013 році.

Так стверджують податківці, відповідаючи на запитання 16 УПК № 1171. Це саме вони підкреслили й у консультації, розміщеній у підкатегорії 102.31 БЗ.

Тобто платники, які перейшли з єдиного податку або ФСП з 01.01.2013 р. (або пізніше) на загальну систему оподаткування, не прив’язані до обсягу доходу та показника прибутку за минулий рік. Податківці для цілей обкладення податком на прибуток фактично прирівняли таких платників до новостворених у 2013 році.

Як звітувати виробникам сільгосппродукції та суб’єктам космічної діяльності

Виробники сільгосппродукції. Виробники сільгосппродукції, визначені ст. 155 ПКУ, подають декларацію з податку на прибуток за підсумками податкового (звітного) року. Для них річний звітний податковий період починається з 1 липня поточного звітного року і закінчується 30 червня наступного звітного року (п.п. 152.9.1 ПКУ).

Такі підприємства повинні будуть за річний податковий період (з 1 липня 2013 року по 30 червня 2014 року) подати протягом 60 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду (не пізніше 29 серпня 2014 року), дві декларації з податку на прибуток:

— одну — за період з 1 липня 2013 року по 31 грудня 2013 року — із застосуванням ставки 19 %;

— другу — за період з 1 січня 2014 року по 30 червня 2014 року — із застосуванням ставки 18 %.

Сплатити податок на прибуток за звітний податковий рік потрібно буде згідно із загальним результатом обох декларацій не пізніше 8 вересня 2014 року. Це випливає з рекомендацій податківців, які ви можете знайти в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 45, с. 43.

Суб’єкти космічної діяльності. Для таких платників податковий період дорівнює одному звітному календарному року (п. 20 підрозд. 4 розд. XX ПКУ). Тобто вони вже давно звітують з податку на прибуток у тому порядку, який з 2013 року передбачено для «річників». І, зрозуміло, без сплати авансових внесків з цього податку.

У які строки подають декларацію

«Річники». За правилом, установленим п.п. 49.18.3 і п. 57.1 ПКУ, річну декларацію за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року, подають протягом 60 календарних днів, наступних за звітним (податковим) роком. Календарний рік як базовий звітний (податковий) період для платників, зазначених в п. 57.1 ПКУ, встановлено і п. 152.9 ПКУ.

Граничний строк подання річної декларації з податку на прибуток за 2013 рік платниками-«річниками» — 1 березня 2014 року, але він припадає на вихідний день (суботу).

Тому граничний строк подання декларації переноситься згідно з п. 49.20 ПКУ на наступний за вихідними робочий день — на 3 березня 2014 року (понеділок)

«Квартальники». Платники, які у 2013 році подавали до органів Міндоходів декларації з податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, звітують протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (з урахуванням норм пп. 49.18 і 49.19 ПКУ).

Таким чином, «квартальники» повинні відзвітувати з податку на прибуток за 2013 рік не пізніше 10 лютого 2014 року (9 лютого 2014 року — вихідний день (неділя) переноситься на наступний за вихідним робочий день).

Нагадує про це і Міністерство доходів і зборів України в листі від 18.01.2014 р. № 1097/7/99-99-19-03-01-17.

У які строки сплачують податкове зобов’язання, визначене в декларації

Податкове зобов’язання, зазначене в податковій декларації, платник податків (як «річник», так і «квартальник») повинен самостійно сплатити до бюджету протягом 10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання цієї декларації (абзац перший п. 57.1 ПКУ).

При цьому граничний строк сплати через святкові або вихідні дні не переноситься!

«Річники». Платники-«річники» повинні сплатити податок на прибуток за декларацією за 2013 рік не пізніше 11 березня 2014 року. Про це нагадують податківці у відповіді на запитання 7 УПК № 1171. Вторять їм і фахівці Міндоходів у Луганській області (див. консультацію на веб-сайті Міндоходів: http://lg.minrd.gov.ua/media-ark/news-ark/125496.html).

«Квартальники». Граничний строк сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток, яке підприємства-«квартальники» задекларують у декларації з податку на прибуток за 2013 рік, — 19 лютого 2014 року.

Якими способами можна подати декларацію

Щоб подати декларацію з податку на прибуток до органу Міндоходів, ви можете скористатися одним зі способів, які пропонує п. 49.3 ПКУ:

а) подати особисто або через уповноважену на це особу. При прийнятті податкової звітності контролери не перевіряють повноваження особи, яка її подає, і посвідчення її особи. Пред’явлення таких документів ПКУ не вимагає. Міндоходівці з цим погоджуються (див. консультацію в підкатегорії 135.02 БЗ), але не вітають подання звітності посильним або кур’єрською службою (див. лист ДПСУ від 20.09.2011 р. № 1067/6/10-1015/3695 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 89, с. 15). Тому краще оберіть один із варіантів подання декларації, що імпонує податківцям;

б) надіслати поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення. Це потрібно зробити не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання декларації (п. 49.5 ПКУ). При виборі цього способу подання декларації потрібно враховувати норми Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій, затвердженого постановою КМУ від 28.07.97 р. № 799;

в) направити в електронній формі з дотриманням умов про реєстрацію електронного підпису підзвітних осіб у порядку, встановленому законодавством. При цьому роздруковані оригінали декларації на паперових носіях подавати не потрібно.

Увага! Платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, зобов’язані подавати податкові декларації в електронному вигляді (п. 49.4 ПКУ). У прийнятті паперової версії звітності таким платникам відмовлять (див. консультацію міндоходівців у підкатегорії 135.02 БЗ).

А як бути, якщо разом із декларацією потрібно подати додаткові документи, що не мають затвердженого електронного формату (стандарту), наприклад, копії документів, які підтверджують наявність заборгованості (договори купівлі-продажу, рішення суду тощо), що є супутниками додатка СБ? У цьому випадку такі документи потрібно подати до контролюючого органу окремо в порядку, передбаченому для подання декларації в паперовому вигляді (див. консультацію міндоходівців у підкатегорії 135.03 БЗ).

Додаємо до декларації фінансову звітність

Платники податків (крім малих підприємств*) разом із декларацією з податку на прибуток повинні подавати до контролюючого органу квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток — малі підприємства разом із річною податковою декларацією подають річну фінансову звітність. Таку вимогу закріплено в п. 46.2 ПКУ.

Виключно річну фінансову звітність до контролюючого органу подають і платники податку на прибуток — «річники». Компанію їм складають і «нульовики» (платники податку на прибуток за нульовою ставкою, зазначені в п. 154.6 ПКУ).

До складу річної фінансової звітності входять (ч. 2 ст. 11 Закону про бухоблік, п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1):

— форма № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)» (для консолідованої фінзвітності — форма № 1-к);

— форма № 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» (для консолідованої фінзвітності — форма № 2-к);

— форма № 3 «Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом)» або форма № 3-н «Звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом)» (для консолідованої фінзвітності — форма № 3-к або № 3-кн);

— форма № 4 «Звіт про власний капітал» (для консолідованої фінзвітності — форма № 4-к);

— форма № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»**;

— форма № 6 «Додаток до Приміток до річної фінансової звітності «Інформація за сегментами»**.

* Ідеться про суб’єктів малого підприємництва (це випливає з п. 2 Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419). Нагадаємо, що ними є суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 50 осіб і річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ (ч. 3 ст. 55 ГКУ).

** Представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності та підприємства, які застосовують МСФЗ, ці форми подавати не повинні.

Суб’єкти малого підприємництва та представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності мають право складати річну фінансову звітність за скороченою формою. До неї входять (ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, п. 2 розд. ІІ НП(С)БО 1):

— форма № 1-м «Баланс»;

— форма № 2-м «Звіт про фінансові результати».

А от «нульовики» мають право складати Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва, який включає:

— форму № 1-мс «Баланс»;

— форму № 2-мс «Звіт про фінансові результати».

До відома: платник податків має право подавати фінансову звітність до контролюючого органу в електронній формі засобами телекомунікаційного зв’язку. У такому разі йому надсилатимуть квитанції: першу і другу, як це передбачено розд. ІІІ Інструкції з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку, затвердженої наказом ДПАУ від 10.04.2008 р. № 233. Це випливає з консультації фахівців Міндоходів, розміщеної в підкатегорії 401.03 БЗ.

Детальніше з порядком подання фінансової звітності ви можете ознайомитися у спецвипуску газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 12.

Додаємо до декларації «пільговий» звіт (якщо є пільги)

Підприємства, які користуються пільгами, у тому числі і з податку на прибуток, повинні подавати до контролюючого органу Звіт про суми податкових пільг за формою, передбаченою додатком до Порядку № 1233.

Такий Звіт потрібно подавати за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем своєї реєстрації протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового періоду (п. 3 Порядку № 1233).

Увага! У визначених Порядком № 1233 строках немає прив’язки ані до загальновстановлених строків подання квартальної податкової звітності (п.п. 49.18.2 ПКУ), ані до строків звітності з податку на прибуток (пп. 57.1 і 152.9 ПКУ). Тому, якщо підприємство користується податковими пільгами, то незалежно від того, який податковий період із податку на прибуток для нього встановлено, воно має подавати Звіт про суми податкових пільг щокварталу. Отже, за IV квартал 2013 року подати «пільговий» звіт потрібно не пізніше 7 лютого 2014 року (за ним строк через вихідні не переноситься, див. лист ДПА в м. Києві від 28.01.2013 р. № 833/10/06-406). «Річники», візьміть це на замітку! Стосується це, до речі, і пільговиків-«айтішників» — їм теж потрібно звітувати про пільги (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 6).

Про те, як заповнюється «пільговий» звіт, у вас була можливість дізнатися з газети «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 32, с. 9.

Крім того, підприємства, прибуток яких звільнено від оподаткування відповідно до пп. 15, 17 — 19 підрозд. 4 розд. XX ПКУ, а також підприємства, що провадять діяльність з видобутку та використання газу (метану) вугільних родовищ, зобов’язані разом із декларацією з податку на прибуток подати до органу Міндоходів Звіт про використання платниками податку на прибуток підприємств вивільнених коштів за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1685. Такий Звіт «річники» подають разом із річною декларацією, а «квартальники» — щоквартально.

Тепер час перейти до особливостей заповнення річної декларації. Це важливо і цікаво.

 

висновки


img 3
 
 
  • Платники податку на прибуток незалежно від обсягу торішнього доходу звітують з податку на прибуток лише за підсумками року. Виняток — платники, які мають право/зобов’язані подавати декларацію з податку на прибуток у квартальні строки.

  • Платники, які перейшли з єдиного податку або ФСП з 01.01.2013 р. (або пізніше) на загальну систему оподаткування, сплачують податок на прибуток на підставі декларації за 2013 рік.

  • Підприємства-«квартальники» повинні подати річну декларацію з податку на прибуток за 2013 рік не пізніше 10 лютого 2014 року, а «річники» — не пізніше 3 березня 2014 року.

  • Платники податків, які належать до великих та середніх підприємств, зобов’язані подавати податкові декларації в електронному вигляді.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі