Теми статей
Обрати теми

Як заповнити податково-прибуткову декларацію IT-суб’єкту

Редакція ПБО
Стаття

Як заповнити податково-прибуткову декларацію IT-суб’єкту

Суб’єкти IT-галузі з 1 січня 2013 року отримали можливість користуватися пільговим режимом оподаткування у вигляді зниженої ставки податку на прибуток. Це чудово! Проте цілком можливо, що, крім «айтішних» видів діяльності, компанія провадить ще й види діяльності, які обкладаються податком на прибуток за повною ставкою. І тут виникає запитання: як правильно відобразити в декларації з податку на прибуток результати пільгової IT-діяльності? Давайте з’ясовувати разом.

Наталя Білова, податковий експерт

 

Суб’єкти індустрії програмної продукції (далі — СІПП) — платники податку на прибуток, які відповідають критеріям, переліченим у п.п. 1.4 п. 15 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, мають можливість користуватися пільговими умовами оподаткування.

Суть пільги полягає в істотному зменшенні ставки податку на прибуток порівняно з основною ставкою, установленою для інших платників податків (п. 10 підрозд. 4 і п.п. 1.2 п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Так, тимчасово, з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року, з метою оподаткування прибутку від провадження «айтішних» видів економічної діяльності СІПП застосовують ставку в розмірі 5 %.

При цьому вони повинні вести окремий облік доходів та витрат, пов’язаних із провадженням таких видів діяльності, згідно з п.п. 1.3 п. 15 підрозд. 10 розд. XX ПКУ

І все було б добре, коли б не одна проблема. Як підприємству-СІПП, яке одночасно провадить «айтішну» (пільговану) та іншу (непільговану) діяльність, відобразити в декларації з податку на прибуток доходи та витрати, що належать до діяльності в ІТ-сфері, окремо від інших доходів та витрат?

img 1Нагадаємо, що інші пільговики, які провадять звільнені види діяльності (ст. 154, 156, 157, 158 і пп. 15 — 19 підрозд. IV розд. XX ПКУ), із цією метою заповнюють додаток ПЗ. Але в IT-пільговиків так не вийде. Вони безпосередньо скористатися цим додатком не можуть, оскільки їх прибуток від пільгованих видів діяльності не повністю звільнений від оподаткування, а оподатковується, але тільки за зниженою ставкою.

Окремо відобразити результати IТ-діяльності в податково-прибутковій декларації СІПП міг би, якби в ній для цього були передбачені додаткові рядки або спеціальний додаток на кшталт додатка ПЗ або додатка ТП.

Ми сподівалися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 45, с. 6), що цей момент буде враховано при розробці нової форми податково-прибуткової декларації та в ній з’являться бракуючі ланки. Проте Міндоходів не стало себе особ­ливо обтяжувати. Запропонована ним нова форма декларації в цьому плані не відрізняється від старої (затвердженої наказом № 1213) — вона не містить додаткових рядків або спеціального додатка для відображення результату від IT-діяльності.

Як же діяти ІТ-платнику при складанні декларації? Невже він повинен самостійно доповнити її окремим рядком, щоб вказати об’єкт оподаткування від «айтішних» видів діяльності? Після чого застосувати до такого об’єкта ставку податку на прибуток 5 %, приплюсувати отриманий результат до суми податку на прибуток за іншими видами діяльності, які оподатковуються за повною ставкою, та записати обчислену суму до «загального» рядка 11. Можливо. Хоча ймовірнішим тут є інший варіант.

Міндоходівці в полі 9 заголовної частини декларації ввели новий рядок, в якому IT-пільговики проставлятимуть відповідну позначку

Називається цей рядок «Податкова декларація платника податку — суб’єкта індустрії програмної продукції щодо діяльності, прибуток від якої оподатковується за ставкою 5 відсотків».

Така новація дозволяє припустити, що СІПП, який одночасно провадить пільговану IT-діяльність і діяльність, що обкладається податком на прибуток за повною ставкою, повинен скласти дві (!) декларації — окремо за пільгованою і окремо за непільгованою діяльністю. У цій ситуації це був би ідеальний вихід. Згодні?

Розраховуємо, що так само вважають і контролери. Проте дочекаємося їх офіційних роз’яснень. Упевнені, вони не змусять на себе довго очікувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі