Теми статей
Обрати теми

Провадимо діяльність, що патентується: як відобразити в декларації?

Редакція ПБО
Стаття
img 1

прибутки/збитки патентованої діяльності

img 2

Провадимо діяльність, що патентується: як відобразити в декларації?

У цій статті ми поговоримо про облік та відображення в декларації результатів діяльності, що патентується. Порівняно зі «старою» формою декларації (затвердженою наказом № 1213) механізм такого відображення не змінився. При цьому, як і раніше, особливої уваги потребує питання про те, як відобразити в декларації «патентовані» збитки.

Віталій Смердов, Ігор Хмелевський, податкові експерти

Загальне про облік діяльності, що патентується

Облік діяльності, що патентується. Нагадаємо, що до «патентованої» належать 4 види діяльності (п.п. 267.1.1 ПКУ):

1) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів;

2) діяльність з надання платних побутових послуг, названих у Переліку, затвердженому постановою Кабміну від 29.12.2010 р. № 1258;

3) торгівля валютними цінностями в пунктах обміну інвалюти;

4) діяльність у сфері розваг (крім державних грошових лотерей).

Запам’ятайте: якщо ви здійснюєте один чи декілька видів такої діяльності, то доходи та витрати за ними вам доведеться обліковувати окремо. Причому не просто окремо від діяльності, яка не патентується, а окремо за кожним видом діяльності, що патентується. Крім того, щодо кожного з них вам доведеться визначити і «свій» податок на прибуток (п. 152.2 ПКУ). Для відображення результатів такого окремого обліку, як і раніше, призначено додаток ТП до декларації з податку на прибуток.

Ви можете запитати: для чого потрібний такий відокремлений облік? Щоб правильно врахувати вартість торгових патентів (а точніше, суму збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності). Річ у тім, що вона не потрапляє до витрат, а спрямовується у зменшення податку на прибуток. Але зверніть увагу: таке зменшення здійснюється в розрізі кожного виду діяльності, що патентується (п. 152.1 ПКУ). Крім того, необхідність окремого обліку пов’язана і з порядком відображення збитків за діяльністю, що патентується (про це читайте далі).

При цьому майте на увазі ще один момент. Від­окремлений облік діяльності, що патентується, призводить до того, що за певних обставин доведеться сплатити податок від такої діяльності навіть у разі, якщо діяльність підприємства в цілому збиткова або ви отримали збитки за іншими видами діяльності. Цей висновок підтверджується порядком заповнення декларації та додатка ТП. До речі, саме про це ми зараз і поговоримо.

Заповнення декларації. Як ми вже зазначали, якщо ви займаєтеся діяльністю, що патентується, обліковувати її потрібно окремо. Незважаючи на це, форма декларації розроблена так, що до ряд. 01 і 04 потрапляють доходи/витрати за всіма видами діяльності — як за тими, що патентуються, так і за тими, що не патентуються. Як результат у ряд. 07 відображається загальний об’єкт оподаткування (див. підкатегорію 102.30.02 Бази знань).

І тільки в наступних рядках ви зможете виділити з нього, власне, об’єкт оподаткування від діяльності, що патентується. Допоможе вам у цьому додаток ТП. Зараз ми роз’яснимо основні правила його заповнення.

Заповнення додатка ТП. Порівняно з декларацією, форму якої затверджено наказом № 1213, порядок заповнення цього додатка не змінився. У ньому ви визначаєте податок на прибуток за кожним з видів діяльності, що патентується. Для цього призначено його ряд. А — А5 (для торговельної діяльності), Б — Б5 (для платних побутових послуг), В — В5 (для торгівлі валютними цінностями), Г — Г5 (для діяльності у сфері розваг). Суми податку в розрізі кожного виду діяльності, що патентується, заносяться до ряд. А, Б, В і Г, після чого підсумовуються та переносяться до ряд. 12 власне декларації.

Щоправда, перед тим, як розрахувати податок на прибуток, вам доведеться визначити об’єкт оподаткування окремо за кожним із видів діяльності, що патентується. Для цього призначено ряд. А4, Б4, В4 і Г4 додатка ТП. Показники цих рядків потім підсумовуються. Та підсумкова величина об’єкта оподаткування від усіх видів діяльності, що патентується, переноситься до ряд. 08 декларації.

Як відобразити вартість патентів? Вартість патентів спрямовується у зменшення податку на прибуток у розрізі відповідних видів діяльності, що патентується. Ці суми відображаються в ряд. А5, Б5, В5 і Г5 додатка ТП.

При цьому будьте уважні: вони зменшують саме податок, а не об’єкт оподаткування (ряд. А4, Б4, В4, Г4)

І ще один момент: якщо на кінець року вартість торгових патентів перевищить суму податку за відповідним видом діяльності, на наступний рік перенести її не вдасться. Тобто сума збору в цій частині фактично втрачається.

img 3Як відобразити торішні «патентовані» збитки? Якщо за підсумками року ви отримали збиток від діяльності, що не патентується, то він потрапить до витрат наступного року (п. 150.1 ПКУ). Або, інакше кажучи, до ряд. 06.5 декларації за наступний рік*. Але для діяльності, що патентується, цей порядок не підходить. Про це прямо свідчить абзац другий п. 150.1 ПКУ. Отже, якщо ви отримали збиток від діяльності, що патентується, то на об’єкт оподаткування від діяльності, що не патентується, він не впливає.

* Цей висновок орієнтовано на тих, хто подає декларацію з податку на прибуток за рік. Крім того, тут ми не враховуємо окремих особливостей перенесення збитків (на 01.01.2011 р. і на 01.01.2012 р.), передбачених п. 3 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Але це не означає, що врахувати «патентовані» збитки не вдасться. Пряме підтвердження цьому ви можете знайти в п. 152.2 ПКУ. Механізм відображення «патентованих» збитків прописано в п. 150.1 ПКУ. У ньому зазначено, що такі збитки відшкодовуються за рахунок «патентованих» доходів майбутніх періодів. Водночас, щоб зрозуміти механізм їх відображення, доведеться звернутися до декларації. Якщо ви заглянете в неї, то побачите: такі збитки зменшують об’єкт оподаткування в розрізі кожного виду діяльності, що патентується. Для цього призначено рядки А3.1, Б3.1, В3.1 і Г3.1 додатка ТП. У зв’язку з цим зверніть увагу на такий нюанс. Якщо ви провадите декілька видів діяльності, що патентується, і за одним із них отримали збиток, то він не впливатиме на об’єкт оподаткування за іншими видами діяльності, що патентується. Це, крім іншого, означає, що навіть при від’ємному загальному «патентному» об’єкті оподаткування (ряд. 08) вам іноді доведеться сплатити податок за діяльністю, що патентується (звісно, якщо вона прибуткова).

Але це ще не все. Як ми вже говорили, до рядків 01, 04, 07 декларації заносяться загальні результати — як діяльності, що патентується, так і тієї, що не патентується. Тому, на нашу думку, до них має потрапити і торішній збиток від діяльності, що патентується. Але в якому з рядків його зазначити? Із цією метою логічно використовувати ряд. 06.4.43 додатка ІВ (ряд. 06.5 декларації для цього не підходить). Але, на жаль, не виключаємо, що податківці дивитимуться на цю ситуацію інакше. У журналі «Вісник Міністерства доходів і зборів України», 2013, № 42, с. 72 вони повідомили, що «патентований» збиток відображається у призначеному для цього рядку додатка ТП. Про будь-які інші рядки вони не сказали. Водночас такий підхід призводить до завищення податку на прибуток.

Підбиваючи підсумок цього розділу, зазначимо: для відображення податку на прибуток від діяльності, що не патентується, призначено ряд. 11 декларації. Коли ви визначатимете загальний підсумок з податку на прибуток за звітний період, суми податку від діяльності, що патентується (ряд. 12) і не патентується (ряд. 11), потрібно скласти*.

* Це не єдині складові. При визначенні підсумку з податку на прибуток урахувати також доведеться податок на прибуток від операцій з цінними паперами (ряд. 10) та суму, на яку податок на прибуток можна зменшити (ряд. 13).

Результат такого підсумовування (або, інакше кажучи, загальна сума податку на прибуток за період) відображається в ряд. 14 декларації

На перший погляд, труднощів із відображенням у декларації патентованої/непатентованої діяльності виникнути не повинно. Але, як свідчить практика, запитання все-таки виникають. В основному, тоді, коли йдеться про облік «патентованих» збитків минулих років. Із цієї причини розглянемо декілька можливих ситуацій.

Переносимо «патентовані» збитки за відсутності «загальних» збитків

Це найпростіший випадок. Припустимо, що за підсумками 2012 року:

1) діяльність, що не патентується, і діяльність платника в цілому були прибутковими. Загальний об’єкт оподаткування (ряд. 07) становив 10 тис. грн.;

2) діяльність, що патентується, була збитковою. Уявімо, що нею є роздрібна торгівля. Об’єкт оподаткування від діяльності, що патентується (ряд. 08), становив -5 тис. грн.

Якщо дотримуватися наших рекомендацій, то в декларації з податку на прибуток за 2013 рік сума збитку від діяльності, що патентується, за 2012 рік (-5 тис. грн.) повинна потрапити до ряд. 06.4.43 додатка ІВ. Як результат вона зменшить значення ряд. 07. Крім того, її потрібно включити і до ряд. А3.1 додатка ТП. Тим самим вона зменшить об’єкт оподаткування від діяльності, що патентується, за 2013 рік (ряд. 08). Інших особливостей тут немає. Зобразимо цю ситуацію наочно в табл. 1.

Таблиця 1. Відображення «патентованих» збитків, якщо діяльність, що не патентується, і діяльність платника в цілому були прибутковими

Код рядка

Показник

Сума, грн.

декларація за 2012 рік

декларація за 2013 рік

1

2

3

4

Заповнення декларації*

01

Доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 02 + рядок 03):

25000

50000

04

Витрати, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування (рядок 05 + рядок 06)

15000

30000

06.4 ІВ

Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати

5000**

06.5

Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) року (від’ємне значення рядка 07 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік)9

07

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+,-)

10000

20000

08 ТП

Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)

-5000

5000

11

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х __10/100)

3150

2850

12 ТП

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

450

* Найменування рядків у декларації, затвердженій наказом № 1213, і новій декларації майже не відрізняються. Тут ми орієнтувалися на найменування нової декларації (у тому числі в частині 2012 р.). ** Це сума збитку, отриманого від діяльності, що патентується, за 2012 рік. Як уже зазначалося, на нашу думку, вона повинна потрапити до рядка 06.4.43 додатка ІВ до декларації за наступний рік або за I квартал наступного року за наявності для цього підстав (водночас у податківців із цього приводу, судячи з усього, буде інша думка). При цьому припустимо, що інших витрат, які потрапляють до цього рядка, у 2013 році не було.

Заповнення додатка ТП

08

Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (А4 + Б4 + В4 + Г4) (+, -)

-5000

5000

12

Сума податку на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшена на вартість торгових патентів (А + Б + В + Г)

450

А1

Доходи, отримані від здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів

2000

13000

А2

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), понесена у зв’язку з отриманням доходів, зазначених у рядку А1

1000

2000

А3

Інші витрати, понесені у зв’язку з отриманням доходів, зазначених у рядку А1, у тому числі:

6000

6000

А3.1

від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду

5000

А4

Об’єкт оподаткування: позитивний (+), від’ємний (-) (А1 - А2 - А3)

-5000

5000

А5

Вартість торгових патентів на здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів, дія яких припадає на звітний (податковий) період

500 (умовно)

500 (умовно)

А

Податок на прибуток, отриманий від здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів, зменшений на вартість торгових патентів (позитивне значення (А4 х __6 Податкової декларації/100 - А5))

450

 

Зверніть увагу: якщо буквально дотримуватися форми декларації і не переносити збиток від діяльності, що патентується, до ряд. 06.4.43 додатка ІВ, то в такому разі податок на прибуток від діяльності, що не патентується (ряд. 11), становив би 3800 грн. Тобто його сума була б явно завищеною.

Переносимо «патентовані» збитки, якщо діяльність у цілому збиткова

Тепер уявимо, що загальний об’єкт оподаткування за 2012 рік (ряд. 07 декларації) виявився від’ємним. Тут можна виділити дві ситуації: (1) зиток сформовано за рахунок діяльності, що патентується, тоді як діяльність, що не патентується, була прибутковою; (2) діяльність, що патентується, і діяльність, що не патентується, були збитковими.

У цій частині майте на увазі два правила. По-перше, як уже зазначалося, ми переконані, що торішній збиток від діяльності, що патентується (від’ємне значення ряд. 08 декларації за 2012 рік), має потрапити не тільки до відповідного рядка додатка ТП до декларації за 2013 рік, але і до ряд. 06.4.43 додатка ІВ.

По-друге, у ситуації, що розглядається, показник ряд. 07 декларації за минулий рік є від’ємним. Як результат якщо дотримуватися формули, його потрібно перенести до ряд. 06.5 декларації за 2013 рік.

Але тут є нюанс. Як ми вже говорили, показник ряд. 07 формується за рахунок діяльності, що патентується і не патентується. Водночас такий підхід може призвести до задвоєння витрат (якщо торішній збиток від діяльності, що патентується, включити до ряд. 06.4.43 додатка ІВ). Уперше вони «зіграють» у зменшення об’єкта оподаткування через ряд. 06.5, удруге — через ряд. 06.4. Зрозуміло, що це неправильно.

Щоб уникнути подібного задвоєння, до ряд. 06.5 потрібно включити суму торішніх збитків за вираху­ванням «патентованого» збитку, який опинився у складі торішнього від’ємного значення загального об’єкта оподаткування (ряд. 07). До речі, саме про це говорить і виноска до ряд. 06.5.

Тепер зобразимо зазначені вище ситуації в наочній формі в табл. 2.

Таблиця 2. Відображення «патентованих» збитків, якщо діяльність у цілому була збитковою

Показники

Ситуація 1 (збиток сформовано за рахунок діяльності, що патентується, тоді як діяльність, що не патентується, була прибутковою)

Ситуація 2 (і діяльність, що патентується, і та, що не патентується, були збитковими)

діяльність, що не патентується

діяльність, що патентується

діяльність, що не патентується

діяльність, що патентується

1

2

3

4

5

6

2012 рік

Дані окремого обліку патентованої/непатентованої діяльності

Доходи

10000

5000

10000

5000

Витрати

5000

10500

15000

10500

Проміжний підсумок

5000

-5500

-5000

-5500

Дані декларації

Ряд. 07

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+, -)

-500

-10500

Ряд. 08 ТП

Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)

-5500

-5500

Ряд. 11

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х ___10/100)

1050

Ряд. 12 ТП

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

2013 рік

Дані окремого обліку патентованої/непатентованої діяльності

Доходи

15000

10500

15000

10500

Витрати (без врахування торішніх збитків)

7000

4500

7000

4500

Проміжний підсумок (без врахування торішніх збитків)

8000

6000

8000

6000

Дані декларації

Ряд. 06.4 ІВ

Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати

5500*

5500*

Ряд. 06.5

Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) року (від’ємне значення рядка 07 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) рік)9

5000

Ряд. 07

Об’єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 01 - рядок 04) (+, -)

8500

3500

Ряд. 08 ТП

Об’єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)

500**

500**

Ряд. 11

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х __10/100)

1520

570

Ряд. 12

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

— (податок на прибуток від діяльності, що патентується, було перекрито вартістю торгових патентів)

— (податок на прибуток від діяльності, що патентується, було перекрито вартістю торгових патентів)

* Це сума збитку, отриманого від діяльності, що патентується, за 2012 рік. Як уже зазначалося, на нашу думку, вона повинна потрапити до рядка 06.4.43 додатка ІВ до декларації за наступний рік або за I квартал наступного року за наявності для цього підстав (водночас у податківців із цього приводу, судячи з усього, буде інша думка). Припустимо, що інших витрат, які потрапляють до цього рядка, у 2013 році не було. ** При визначенні показника ряд. 08 потрібно було враховувати і «патентований» збиток за 2012 рік. Для його відображення призначено рядки А3.1, Б3.1, В3.1, Г3.1. При цьому і в першій, і в другій ситуації він дорівнює 5500 грн.

 

 

висновки


img 4
 
 
  • Доходи та витрати від діяльності, що патентується, потрібно обліковувати окремо від інших видів діяльності. Результати такого обліку, як і раніше, відображаються в додатку ТП до декларації з податку на прибуток.

  • Сплатити податок від діяльності, що патентується, іноді доведеться навіть у випадку, якщо діяльність підприємства в цілому збиткова або ви отримали збитки за іншими видами діяльності.

  • Вартість патентів або, точніше, збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності не відображається у витратах, а спрямовується у зменшення «патентованого» податку на прибуток.

  • У податковому обліку збитків від діяльності, що патентується, є певні нюанси. Так, на нашу думку, такі збитки повинні потрапити не тільки до додатка ТП до поточної декларації, але і до ряд. 06.4.43 додатка ІВ.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі