Теми статей
Обрати теми

Операції з цінними паперами: у новому додатку ЦП

Редакція ПБО
Стаття

Операції з цінними паперами: у новому додатку ЦП

Нагадаємо: ще з 03.01.2013 р. облік операцій з торгівлі цінними паперами істотно підкоригував Закон № 5519 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 6, с. 4 і с. 21). Проте за такими змінами не встигала декларація. Нема де правди діти: її «ціннопаперовий» додаток ЦП до такого оновлення обліку був зовсім не пристосований. І в новому вигляді його затвердили тільки до декларації за рік*. Давайте подивимось, як тепер обліковувати в ньому операції з цінними паперами.

Людмила Солошенко, податковий експерт

 

* Хоча зауважимо, що квартальникам податківці рекомендували звітувати за допомогою проектної версії додатка ЦП уже починаючи з I кварталу 2013 року (детальніше про це див. лист Міндоходів від 17.04.2013 р. № 1423/7/99-99-19-03-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 34, с. 5). При цьому власне його проектний варіант, нагадаємо, було доведено листом Міндоходів від 24.04.2013 р. № 2174/7/99-99-19-04-03-17.

 

У податковому обліку операції з цінними паперами (ЦП) належать до операцій особливого виду, оподаткування яких регулюють «спеціальні» пп. 153.8, 153.9 ПКУ. Обидва пункти в новій редакції виклав Закон № 5519. Причому можна сказати, що тепер у першому з них (п. 153.8 ПКУ) описані власне «ціннопаперові» правила, тоді як у другому (п. 153.9 ПКУ) здебільшого встановлені винятки з цих правил. Розглянемо їх детальніше.

Окремий «ціннопаперовий» облік зберігається

Насамперед нагадаємо, що і після Закону № 5519 облік операцій з торгівлі цінними паперами, як і раніше, слід було вести окремо від інших доходів та витрат (п.п. 153.8.1 ПКУ). Для цього, як і раніше, призначався додаток ЦП. Але правила при цьому змінилися. Закон № 5519 вимагав, щоб усередині «ціннопаперового» обліку платники вели два окремі «підобліки» — щодо «біржових» і «небіржових» ЦП, тобто:

— за операціями з цінними паперами, які перебувають в обігу на фондовій біржі і

— за операціями з цінними паперами, які не перебувають в обігу на фондовій біржі.

У свою чергу, критерії «біржових» ЦП (яким цінні папери, зверніть увагу (!), повинні відповідати одночасно) описані в п.п. 153.8.2 ПКУ. Усі інші ЦП, що їм не відповідають, розцінюються як «небіржові». Причому розподіляти ЦП на ці види, мабуть, слід було, прив’язуючись до моменту їх продажу (переходу права власності на ЦП). Адже саме тоді у ЦП-обліку відображаються «ціннопаперові» доходи та витрати, а також визначається фінрезультат.

А узагальнювати всі ці дані ЦП-обліку платники податків повинні в «ціннопаперовому» додатку ЦП. У ньому (після оновлення) тепер уже 4 таблиці:

— таблиця 1 — для обліку «біржових» ЦП;

— таблиця 2 — для обліку «небіржових» ЦП;

— таблиця 3 — для обліку КП (корпоративних прав) та деяких видів ЦП;

— таблиця 4 — для обліку операцій РЕПО та операцій з деривативами.

Зараз нас із вами цікавлять дві перші з них. Розглянемо їх детальніше.

«Біржові» та «небіржові» ЦП (таблиці 1 і 2 додатка ЦП)

Спершу зауважимо, що облік і «біржових», і «небіржових» ЦП описано в п.п. 153.8.1 ПКУ. А власне розрахунок податку на прибуток від операцій з ними, а також перенесення ЦП-збитків визначені п.п. 153.8.3 ПКУ.

Нагадаємо, що детально про новації ЦП-обліку ви вже могли дізнатися з газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 6, с. 21 і № 13, с. 4. Там також розглядалися облікові особливості розміщення (емісії) ЦП, викупу та продажу викуплених власних ЦП емітентом, а також наслідків в інвестора. Не повторюючи всього сказаного раніше, співвіднесемо ці правила ЦП-обліку з новою декларацією та новим додатком ЦП. А для наочності всю інформацію наведемо в таблиці.

Облік «біржових» і «небіржових» ЦП

 

Цінні папери:

«біржові»

«небіржові»

1

2

3

Облік ведуть:

у таблиці 1 додатка ЦП

у таблиці 2 додатка ЦП

Доходи

доходи від продажу, обміну або відчуження в інший спосіб ЦП визнаються на дату переходу права власності на цінні папери (абзац п’ятий п.п. 153.8.1 ПКУ)

відображаються за видами ЦП у рядках 01.1 — 01.11 таблиці 1 додатка ЦП (виводиться загальна сума доходів у рядку 01 таблиці 1 додатка ЦП)

відображаються за видами ЦП у рядках 01.1 — 01.14 таблиці 2 додатка ЦП (виводиться загальна сума доходів у рядку 01 таблиці 2 додатка ЦП)

Витрати

витрати на користь продавця або емітента ЦП визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнані доходи від відчуження таких цінних паперів (тобто витрати відображаються з доходами одночасно) (абзац шостий п.п. 153.8.1 ПКУ).
Зверніть увагу (!): при продажу цінних паперів можна враховувати і витрати на їх придбання, понесені в період до 01.01.2013 р. (абзац другий п. 31 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ)

відображаються за видами ЦП у рядках 02.1 — 02.11 таблиці 1 додатка ЦП (виводиться загальна сума витрат у рядку 02 таблиці 1 додатка ЦП)

відображаються за видами ЦП у рядках 02.1 — 02.14 таблиці 2 додатка ЦП (виводиться загальна сума витрат у рядку 02 таблиці 2 додатка ЦП)

Фінрезультат:

Фінрезультат (прибуток/збиток) визначається як різниця між доходами від відчуження ЦП та витратами, пов’язаними з придбанням таких ЦП

якщо видів «біржових» ЦП декілька (наприклад, акції, облігації тощо), то збитки від одних «біржових» ЦП можуть згортатися з прибутками від інших «біржових» ЦП

якщо видів «небіржових» ЦП декілька (наприклад, акції, облігації тощо), то збитки від одних «небіржових» ЦП можуть згортатися з прибутками від інших «небіржових» ЦП

Але! Прибутки, отримані від операцій з «біржовими» ЦП, не можуть згортатися зі збитками, отриманими від операцій з «небіржовими» ЦП, і навпаки (абзаци п’ятий і шостий п.п. 153.8.3 ПКУ)

— прибуток

якщо за підсумками звітного періоду загальна сума доходів* перевищує загальну суму витрат* (Д > В), то виникає прибуток (абзаци третій і четвертий п.п. 153.8.3 ПКУ)

* Примітка. Хоча (усередині кожного з «подобліків») п. 153.8 ПКУ говорить про визначення прибутку/збитку за кожною операцією з ЦП, а також про визначення проміжних «повидових» ЦП-фінрезультатів (прибутків/збитків), насправді такий підхід у новому додатку ЦП не реалізовано. Адже проміжні фінрезультати за операціями з ЦП (наприклад, окремо за акціями, облігаціями, сертифікатами тощо) у ньому не визначаються. Тобто рядків, аналогічних, наприклад, рядкам 1, 2, 3, 4, 5, 6 таблиці 1 старого додатка ЦП у новому додатку ЦП просто немає. Проте в цілому на визначення «загального» фінрезультату це не впливає і він буде розрахований правильно (оскільки закладена стратегія «витрати визнаються разом із доходами» зберігається). З урахуванням цього, прив’язуючись до форми додатка ЦП, ми тут і далі оперуємо термінами «доходи» і «витрати» (а не, скажімо, «прибутки»/«збитки», які зустрічаються у тексті п. 153.8 ПКУ, проте в додатку ЦП при цьому явно не виражені).

відображається в рядку 04 таблиці 1 додатка ЦП

відображається в рядку 04 таблиці 2 додатка ЦП

з отриманого прибутку сплачується податок на прибуток за «ціннопаперовою» ставкою 10 % (п. 151.4 ПКУ)

сума податку на прибуток відображається в рядку 05 таблиці 1 додатка ЦП

сума податку на прибуток відображається в рядку 05 таблиці 2 додатка ЦП

Причому:

img 1

Важливо! Із «ціннопаперового» додатка ЦП до рядка 10 декларації переносять саме суму (вже розрахованого (!)) податку на прибуток (а не, скажімо, суму прибутку від операцій з цінними паперами, з якої потрібно після розрахувати податок на прибуток). Зверніть також увагу, що рядки 06, 07 таблиці 1 і 2 додатка ЦП (у яких при наростаючому підсумку фактично виводиться ЦП-податок останнього календарного кварталу звітного періоду), по суті, довідкові. І до декларації їх дані з додатка ЦП переносити не потрібно. Адже у квартальників розраховані в рядку 14 декларації «наростаючі» зобов’язання потім будуть очищені від зобов’язань минулого періоду за рядком 15. Отже, у рядку 16 декларації в результаті опиниться сума податку, нарахованого за результатами останнього кварталу звітного періоду.

— збиток

якщо за підсумками звітного періоду загальна сума витрат перевищує загальну суму доходів (В > Д), то виникає збиток (абзаци перший і другий п.п. 153.8.3 ПКУ)

відображається зі знаком «-» у рядку 04 таблиці 1 додатка ЦП

відображається зі знаком «-» у рядку 04 таблиці 2 додатки ЦП

Майте на увазі! Сума «ціннопаперових» збитків із додатка ЦП до декларації з податку на прибуток не переноситься (вона повинна циркулювати в межах додатка ЦП)

Перенесення збитків (поки що не працює)

Зверніть увагу: «ціннопаперові» збитки, що виникли за підсумками року, повинні переноситися на майбутні періоди в такому порядку:

уключатися до рядка 03 таблиці 1 додатка ЦП, де обліковуватися до повного погашення такого від’ємного значення (абзац перший п.п. 153.8.3 ПКУ)

уключатися до рядка 03 таблиці 2 додатка ЦП, де обліковуватися протягом 1095 днів, наступних за звітним періодом (тобто роком) їх виникнення (абзац другий п.п. 153.8.3 ПКУ)

Проте (увага!) : ані у 2013 році, ані у 2014 році такі правила перенесення ЦП-збитків фактично не працюють. Заборони на перенесення торішніх ЦП-збитков запроваджено: — з 2012 на 2013 рік пунктом 31 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (додано Законом № 5519, див. про це також «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 13, с. 17), а — з 2013 на 2014 рік пунктом 32 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ (додано Законом України від 19.12.2013 р. № 713-VII // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 1 — 2, с. 5). Тому ані в декларації за 2013 рік, ані в майбутньому (у декларації за 2014 рік, а у квартальників — у декларації за I квартал 2014 року) відведені для перенесення ЦП-збитков рядки (рядок 03 таблиці 1 і рядок 03 таблиці 2 додатка ЦП) заповнені бути не можуть

 

Отже, давайте підіб’ємо підсумок. При заповнен­ні декларації потрібно визначити фінрезультати окремо від операцій з «біржовими» і «небіржовими» цінними паперами. Потім, якщо є прибуток, розрахувати з нього ЦП-податок (за ставкою 10 %), суму якого перенести до «ціннопаперового» рядка 10 декларації.

Корпоративні права та деякі види ЦП (таблиця 3 додатка ЦП)

Свої правила обліку (відмінні від розглянутих «ціннопаперових») працюють для:

— корпоративних прав (виражених в іншій, ніж цінні папери, формі);

— акцій ПАТ (приватних акціонерних товариств) та

— цінних паперів, емітованих нерезидентами.

Вони описані в абзацах третьому і четвертому п. 153.9 ПКУ. Фінрезультат від операцій із ними визначають за єдиними правилами:

img 2 

Підрахунок фінрезультатів від цих операцій ведуть у таблиці 3 додатка ЦП. Визначивши в ньому загальний фінрезультат від цих операцій, потім дані з рядка 10 таблиці 3 додатка ЦП переносять до декларації (тобто включають до загального прибуткового обліку) в такому порядку:

img 3— додатне значення (прибуток) уключають до інших доходів (переносять до рядка 03.20 додатка ІД), а

— від’ємне значення (збитки) безпосередньо (!) відносять на витрати (переносять до рядка 06.4.13 додатка ІВ).

Виходить, ці операції нарівні з іншими формуватимуть об’єкт оподаткування в загальному порядку. А отже, у результаті — обкладатися податком на прибуток за загальною ставкою (при складанні декларації за 2013 рік — за ставкою 19 %). Хоча, наприклад, п. 151.4 ПКУ чітко говорить про застосування до всіх цінних паперів ставки 10 %. Але декларація цьому не відповідає, вимагаючи в цьому випадку такі цінні папери оподатковувати за загальною ставкою.

Додамо, що схожим чином усе складається для операцій РЕПО та операцій з деривативами. Для них, як і для корпоративних прав, облікові особливості визначено все тим же п. 153.9 ПКУ. При цьому в додатку ЦП для них призначена своя таблиця 4. У її рядку 09 за аналогією виводять загальний фінрезультат. А після його значення переносять до загального прибуткового обліку, тобто включають:

— додатне значення (прибуток) до «дохідного» рядка 03.21 додатка ІД;

— від’ємне значення (збитки) до «витратного» рядка 06.4.14 додатка ІВ.

Тим самим форма декларації фактично і тут їх змушує оподатковувати в загальному порядку (за загальною ставкою податку на прибуток, при складанні декларації за 2013 рік — за ставкою 19 %). А це, слід зауважити, не узгоджується з п. 151.4 ПКУ, який також і для деривативів передбачає ставку 10 %. У всякому разі в новій формі декларації можливість застосування і до деривативів такої 10-відсоткової ставки ніяк не реалізована. У результаті поки що застосування до них цієї ставки залишається під питанням. Адже застосувати її з урахуванням оновленої форми декларації зараз неможливо.

 

висновки


img 4
 
 
  • При операціях з цінними паперами потрібно вести два окремі «підобліки»: за «біржовими» і «небіржовими» ЦП. Для цього тепер призначено таблиці 1 і 2 додатка ЦП.

  • Прибуток, отриманий від «біржових» та від «небіржових» ЦП, оподатковують за ставкою 10 % (п. 151.4 ПКУ). А суму розрахованого в такий спосіб ЦП-податку тепер відображають у рядку 10 декларації.

  • За операціями з корпоративними правами, акціями ПАТ та цінними паперами нерезидентів у таблиці 3 додатка ЦП визначають загальний фінрезультат (прибуток/збиток). Потім його включають до загального прибуткового обліку з оподаткуванням за загальною ставкою.
 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі