Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Директор використовує «корпоративні блага» зв’язку у неробочий час: шукаємо контакт з «виробництвом»

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Директор використовує «корпоративні блага» зв’язку у неробочий час: шукаємо контакт з «виробництвом»

Директор за рахунок підприємства дзвонить для вирішення службових питань поза робочий часом: після закінчення робочого дня (з 18:00), у вихідні для підприємства дні, при перебуванні у відпустці. Також у неробочий час він використовує «корпоративний» мобільний Інтернет. Чи можна вартість таких послуг зв’язку включити до складу податкових витрат?

(м. Полтава)

 

Директор — персона на підприємстві важлива та особлива. Він не тільки організовує роботу, але й налагоджує комунікації з партнерами, у тому числи і в у «телефонно-інтернетному» режимі. Часто такі контакти директор підтримує у вільний від роботи час за кошти підприємства. Він обумовлює це гострою виробничою необхідністю, а бухгалтер ламає голову: чи можна такі витрати на засоби зв’язку відобразити в податковому обліку. Розберемося разом!

img 1Спочатку визначимось із службовими дзвінками після закінчення робочого дня (після 18:00, як це зазначено у запитанні нашого читача). Не факт, що із настанням 18:00 директор залишить своє робоче місце. Подекуди його робочий час в силу специфіки посади триває значно довше. Як правило, такий подовжений робочий день трактують як ненормований. На сторінках нашого видання ми вже відзначали, що для директора може бути установлений ненормований робочий день (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 27). Для цього необхідно його посаду вказати у відповідному Списку колективного договору (п. 7 Рекомендацій щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7).

Якщо така норма є у колективному договорі вашого підприємства, то директор цілком обґрунтовано може працювати й після закінчення робочого дня (після 18:00). Тобто фактично він здійснює трудову діяльність після 18 години у режимі ненормованого робочого дня. А тому витрати на засоби зв’язку (на телефонні розмови та мобільний Інтернет), здійснені після 18:00, безперечно вважають пов’язаними із господарською діяльністю підприємства та включають до складу витрат у податковому обліку за наявності підтвердних документів.

Зверніть увагу, що працівник може працювати у режимі ненормованого робочого дня лише у робочі дні підприємства. Тобто наведений вище підхід не може бути застосований до вихідних днів та днів відпустки. Нагадаємо про ще один нюанс: інспекція з питань праці негативно відноситься до трудової діяльності у вихідні дні та під час відпустки.

Проте усім відомі випадки, коли вирішити виробничі питання гостро необхідно саме у вихідні для вашого підприємства дні. Підкреслюємо, що такі дні є вихідними саме для вашого підприємства. У той час як для інших контрагентів певний календарний день може бути робочим. Наприклад, у підприємства п’ятиденний робочий тиждень, а у його партнера — шестиденний. Тоді цілком ймовірно, що для з’ясування виробничих питань директор вашого підприємства телефонує з робочого телефону (застосує мобільний Інтернет) у вихідний для вашого підприємства день — суботу.

На наш погляд, обмеження трудового законодавства щодо роботи у вихідні дні навряд чи може стати завадою для віднесення вартості таких перемовин до витрат податкового обліку. Адже головною вимогою визначення діяльності як господарської є спрямованість здійснених витрат на отримання доходу (п.п. 14.1.36 ПКУ). А саме на це розраховує ваш директор.

Що стосується дзвінків (з телефону, за допомогою мобільного Інтернету) директора за рахунок підприємства під час відпустки — вважаємо, що й вони також можуть мати зв’язок із господарською діяльністю з тих самих причин. Оскільки директор — офіційне «обличчя» підприємства, то допустима ситуація, коли тільки він може зв’язатися із контрагентом. Відомо, що деякі директора контролюють виконання завдань своїми підлеглими й під час законного відпочинку. Чим не службові розмови?

Резюмуємо: директор може вирішувати господарські питання (телефоном, мобільним Інтернетом) за рахунок підприємства у вихідні дні та під час відпустки.

Тоді витрати на такий зв’язок включають до складу адміністративних витрат у податковому обліку (п.п. «ґ» п.п. 138.10.2 ПКУ)

Для підтвердження їх «господарського походження» настійно радимо мати докази на руках — документальне підтвердження того, що такі витрати на послуги зв’язку здійснювалися для вирішення робочих питань. Наприклад, це може бути деталізація рахунку (детальніше про необхідні документи — на с. 8 цього номера).

 

Людмила Белевцова, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі