Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Облік доходів та витрат

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Облік доходів та витрат

Добридень, шановна редакціє! Планую подавати декларацію про доходи за 2013 рік. Чи правда, що я повинна була вести облік своїх доходів та витрат у 2013 році? Якщо так, то в якому вигляді та за якою формою? Чи потрібно мені разом із декларацією подавати податківцям документи, що підтверджують задекларовані мною доходи?

(м. Ужгород)

 

Дійсно, п.п. «а» п. 176.1 ПКУ зобов’язує всіх платників податків, які декларують доходи, вести облік доходів та витрат в обсягах, необхідних для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу. Ведеться такий облік у Книзі обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — Книга). У 2013 році ця Книга повинна була вестися за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 09.01.2013 р. № 6* (див. рис. 1).

* До уваги тих, хто планує подавати декларацію за 2014 рік! З 04.02.2014 р. Книга обліку доходів і витрат повинна вестися за новою формою, затвердженою наказом Міндоходів від 11.12.2013 р. № 794.

 

img 1

Рис. 1. Форма Книги, яку ви повинні були вести у 2013 році,
 якщо планували подавати декларацію про доходи, отримані в цьому році

 

Книгу ви повинні були завести самостійно. Вона може мати вигляд зошита чи блокнота. Реєструвати Книгу в органах Міндоходів не потрібно.

Як бачите, навіть якщо ви не знали про такий обов’язок, нічого не заважає вам «повернути час назад», розлініяти зошит або блокнотик та, пригадавши все, вписати суми отриманих у 2013 році доходів, понесених витрат (якщо ви подаєте декларацію з метою реалізувати своє право на податкову знижку) і сплачених сум податку. Це легко зробити за наявності первинних документів, які ви повинні зберігати протягом строку давності, установленого ПКУ*.

* Не менше 1095 днів із дня подання декларації про доходи, для складання якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання — з передбаченого цим Кодексом граничного терміну подання такої звітності (див. п. 44.3 ПКУ).

Зверніть увагу: якщо ви хочете отримати податкову знижку, то разом із Книгою ви можете, але не зобов’язані, окремо вести в довільній формі реєстр документів та відомостей, що підтверджують понесені витрати, які будуть уключені до складу податкової знижки.

І Книга, і реєстр (якщо він існує) зберігаються у вас та повинні надаватися органам Міндоходів на їх вимогу в межах компетенції (хоча на практиці її зазвичай не вимагають у того, хто декларує доходи). Майте на увазі, що відсутність Книги загрожує вам притягненням до адмінвідповідальності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 17, табл. 4 на с. 8).

Крім того, податківці можуть попросити пред’явити їм документи та відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчисленням і сплатою податку, документи, що підтверджують достовірність відомостей, зазначених у декларації про доходи. Віддавати їм оригінали цих документів не потрібно! Вони повинні зберігатися у вас (див. п.п. 166.2.2 ПКУ).

Майте на увазі: якщо якісь задекларовані доходи були отримані вами від податкових агентів, візьміть у них довідки, які підтверджують розмір нарахованих (виданих, наданих) протягом звітного року доходів та утриманого податку. Такі довідки складаються в довільній формі (залежно від виду виплаченого доходу). Якщо довідкою підтверджуються суми заробітної плати, нарахованої у 2013 році, або винагороди за цивільно-правовими договорами за виконані роботи (надані послуги), то в ній доцільно буде вказати:

— П. І. Б., реєстраційний номер та період роботи платника податків;

— вид і суму нарахованого оподатковуваного доходу;

— розмір та суму податкової соціальної пільги (за наявності права на неї в разі нарахування зарплати);

— суму нарахованого та утриманого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

— суму нарахованого та утриманого податку на доходи фізичних осіб.

Грошові показники мають бути заповнені у гривнях із копійками. Запропонований нами варіант довідки див. на рис. 2 на с. 46.

 

img 2

Рис. 2. Зразок довідки

 

Марія Соломіна, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі