Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Обов’язкова ПДВ-реєстрація для колишньго єдиноподатника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Обов’язкова ПДВ-реєстрація для колишньго єдиноподатника

Платник єдиного податку другої групи переходить на загальну систему. У необхідні для нього 1000000 грн. річного обороту він вписався, тому робить це добровільно. При цьому єдиноподатник перевищив обсяг оподатковуваних операцій (300000 грн.). Чи потрапляє такий єдиноподатник під правило обов’язкової ПДВ-реєстрації?

(м. Вінниця)

 

Нагадаємо спочатку правило обов’язкової ПДВ-реєстрації. Особа зобов’язана зареєструватися платником ПДВ у разі, якщо загальна сума від здійснення оподатковуваних ПДВ операцій з постачання товарів/послуг протягом останніх 12 місяців перевищує 300000 грн. (п. 181.1 ПКУ).

Далі зауважимо, що особою для цілей розд. V ПКУ вважається фізична особа, яка є (п.п. 14.1.139 ПКУ):

— або загальносистемником;

— або платником єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ (3 % для групи 3 або 5 % для групи 5);

— або платником єдиного податку за ставкою, що передбачає включення ПДВ до складу єдиного податку (5 % для групи 3 або 7 % для групи 5), та добровільно переходить у встановленому порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату ПДВ (3 % для групи 3 або 5 % для групи 5).

Коли єдиноподатник стає загальносистемником, йому потрібно на загальних підставах враховувати всі вимоги щодо ПДВ-реєстрації. На це прямо вказує п. 183.4 ПКУ, а також п.п. 3.6.1 Положення № 1394 і п.п. 1 п. 3.6 Порядку № 26. Тобто єдиноподатники-безПДВшники, які переходять на загальну сис­тему, обов’язково реєструються платниками ПДВ, якщо вони відповідають вимогам п. 181.1 ПКУ.

Строк обов’язкової ПДВ-реєстрації (за який слід подати форму № 1-ПДВ) для колишніх єдиноподатників-безПДВшників — не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему. Більш детально із «реєстраційними» питаннями переходу зі спрощеної системи на загальну і навпаки ви можете ознайомитися у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 63, с. 13.

Тож колишній єдиноподатник-безПДВшник обов’язково повинен реєструватися платником ПДВ при досягненні обсягу оподатковуваних операцій у 300000 грн.

Користуючись нагодою, нагадаємо: добровільно відмовитися від спрощеної системи єдиноподатники можуть з першого числа кварталу, наступного за кварталом, у якому подано заяву про відмову від спрощеної системи (п.п. 298.2.2 ПКУ). Отже, заяву на ПДВ-реєстрацію слід подати впродовж перших десяти днів кварталу, за підсумками якого підприємець став загальносистемником.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі