Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерський калейдоскоп. П’ята графа, або Оформлення ПН у разі часткової передоплати/надання послуг

Редакція ПБО
Стаття
img 1

податкова накладна

img 2

П’ята графа, або Оформлення ПН у разі часткової передоплати/надання послуг

Як відомо, чим більш незначна на вигляд зміна вноситься до нормативки, тим значнішими бувають її наслідки.

На щастя, якщо говорити про найсвіжіші зміни порядку заповнення граф 5 і 6 податкової накладної, то тут, на наш погляд, усе набагато краще.

Олександр Голенко, шеф-редактор

 

Нашого брата бухгалтера давно привчили до того, що допоки нормативка не змінюється — всі спричинені її поганою якістю проблеми потрохи «розсмоктуються». Зате кожна нова зміна одразу ж викликає запитання: кому дякувати? Чи впроваджена та чи інша новація, як кажуть, у тверезому розумі та твердій пам’яті, чи сталася тривіальна друкарська помилка?.. Не маємо на меті ані нервувати вас, ані дратувати «їхніми» поганими прикладами, а одразу перейдемо до справи.

Давайте звернемося до двох однойменних документів — Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 14.01.2014 р. № 10 (далі — Порядок № 10)*, що набрав чинності з 1 березня поточного року, та до його попередника, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379 (далі — Порядок № 1379). Конкретніше — розглянемо, як ці документи рекомендують заповнювати графи 5 і 6 податкової накладної (далі — ПН).

* Детально про нього ви вже могли прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 14, с. 21.

Насамперед подивимося на заголовки згаданих граф ПН.

 

Було у старій («мінфінівській») формі ПН

Стало в новій («міндоходівській») формі ПН

графа 5: «Одиниця виміру товару»

графа 5: «Одиниця виміру товару/послуги»

графа 6: «Кількість (об’єм, обсяг)»

графа 6: «Кількість (об’єм, обсяг)»

 

Також порівняємо відповідні приписи щодо заповнення цих граф ПН (зауважимо, до речі: саме через те, що автори обох документів поскупилися на подробиці, нам і доводиться з цим розбиратися).

Для більшої наочності наведемо це у таблиці:

 

Було в Порядку № 1379

Стало в Порядку № 10

«До розділу I податкової накладної вносяться дані в розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:»

п. 12.4: «у графу 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн., шт., кг, м, см, м куб., см куб., л тощо;»

п.п. 4 п. 14: «до графи 5 — одиниця виміру товарів/послуг — грн., шт., кг, м, см, м куб., см куб., л, послуга тощо;»

п. 12.5: «у графу 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг. У разі якщо послуги не мають таких показників, а вимірюються лише у вартісному вираженні, у графі 6 указується: «послуга/проценти тощо»;

п.п. 5 п. 14: «до графи 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг».

 

Помітили, що в п.п. 4 п. 14 Порядку № 10 після переліку одиниць виміру перед слівцем «тощо», яке замикає за формою та «відкриває» за змістом цей перелік, — на відміну від його попередника п. 12.4 Порядку № 1379 — додалося слово «послуга»?

Помітили, що в п.п. 5 п. 14 Порядку № 10 — на відміну від його попередника п. 12.5 Порядку № 1379 навпаки — зник цілий абзац?

Звісно ж, не пройшла повз вашу увагу і зміна у заголовку графи 5 (якій, власне, і присвячена ця стаття) нової форми ПН. Так, у ній теж додалося слово «послуга».

Погодьтеся, що очевидний взаємозв’язок цих змін змушує нас відмовитися від версії про їх «ненавмисний» характер. А отже, нам доведеться разом розібратися і відповісти на запитання: навіщо?

Для цього дуже конспективно нагадаємо про ті особливості заповнення граф 5 і 6 ПН, які є важливими саме в обговорюваному «послуговому» контексті.

Отже, якщо послуга, яка постачається, згідно з умовами договору підлягає вимірюванню в кількісному вираженні (а не тільки у вартісному), то згадані графи ПН заповнюються у звичайному порядку: у графі 5 ПН зазначається одиниця виміру такої послуги, а у графі 6 ПН — відповідно, поставлена кількість цієї послуги.

Зовсім трішки забігаючи наперед, зауважимо: якщо така (вимірювана в кількісному вираженні) послуга оформляється в ПН «частково» — зрозуміло, що тут найчастіше може йтися про передоплату, — то формально виходить, що передоплачується (й оформляється цією ПН) просто відповідна, так би мовити, кількісна частина послуги. Наприклад, якщо за договором оренди на 100 кв. м передоплачується, скажімо, 40 % установленої договором суми орендної плати, то в ПН це виглядатиме як передоплата за 40 кв. м. Тобто у графі 5 ПН буде зазначено «м кв.», а у графі 6 ПН — «40». Зауважимо, до речі, що в такій конкретній ситуації й на не передоплачену, але фактично надану частину послуги в останній день календарного місяця аналогічним чином складається відповідна ПН — на 60 % послуги.

Навпаки, якщо послуга, яка постачається, згідно з умовами договору має тільки вартісний вимір — скажімо, має місце оренда верстата, — то «часткова» ситуація можлива, вочевидь, тільки у зв’язку з частковою передоплатою, і тоді згадані графи ПН заповнюються в особливому порядку (точніше, «порядках», оскільки здавна були відомі два варіанти заповнення цих граф ПН).

Розглянемо ці варіанти на прикладі, коли згідно з умовами договору встановлена орендна плата в сумі 1200 грн. (ПДВ — 200 грн.) і передоплачується 40 % цієї суми.

Перший варіант застосовувався бухгалтерами набагато частіше. Мабуть, позаяк саме його ми всі давно чули від податківців (див. відповідну консультацію з БЗ у підкатегорії 101.19, яка наразі залишається чинною, попри скасування Порядку № 1379). У цьому варіанті: у графі 5 ПН зазначають «грн.», у графі 6 ПН — відповідно, «послуга/40 %» або «послуга/0,4», у графі 7 ПН — повну вартість послуги, а у графі 8 ПН: добуток відсотка або частки з гр. 6 і гр. 7.

Другий варіант загалом теж не суперечив Порядку № 1379, але на практиці він застосовувався рідше. У цьому варіанті (для тих же умов) у графі 5 ПН слід зазначити «послуга», у графі 6 ПН — відповідно, «40 %» або «0,4», у графі 7 ПН — повну вартість послуги, а у графі 8 ПН — добуток гр. 6 та гр. 7. Узагалі-то, цей варіант ґрунтувався на твердженні, що слово «тощо» наприкінці переліку, наведеного в п. 12.4 Порядку № 1379, робить цей перелік відкритим, а отже, невиключним, тобто не забороняється писати у графі 5 ПН серед іншого і слово «послуга».

Давайте подивимося, як ці варіанти заповнення ПН (уже для нинішньої її форми) виглядають на ділі:

— перший варіант

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

грн.

послуга/40 %

1000

400

 

— другий варіант

 

Одиниця виміру товару/послуги

Кількість (об'єм, обсяг)

Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ

Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ, що підлягають оподаткуванню за ставками

основна ставка

5

6

7

8

послуга

40 %

1000

400

 

Без зайвих міркувань залишається визнати, що в нові формулювання Порядку № 10 чітко укладається саме другий варіант оформлення ПН.

Та все ж… Якщо бути послідовними, то, спираючись на все те ж «тощо» в кінці — але вже в п.п. 5 п. 14 Порядку № 10, — можна доводити, що тепер перший варіант із відомих теж «не суперечить» Порядку № 10! Судіть самі: в останньому немає заборони писати у графі 6 ПН, у тому числі й слова «послуга/40 %» або «послуга/0,4» (і при цьому у графі 5 ПН писати «грн.»).

Як, власне, і раніше☺. І це нас, звісно ж, радує.

 

висновки


img 3
 
 
  • Зміни у приписах, що регулюють порядок заповнення граф 5 і 6 ПН, стосуються тільки ситуації, коли ПН оформляється на постачання послуг, для яких у договорі є лише вартісний вимір, і при цьому здійснена їх часткова передоплата.

  • Обидва відомі варіанти заповнення зазначених граф ПН, що не суперечили колишньому Порядку № 1379, аналогічно не суперечать і новому Порядку № 10.

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі