Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Купуєте у підприємця? Що потрібно для неутримання ПДФО/ЄСВ з 01.01.2014 р.

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Купуєте у підприємця? Що потрібно для неутримання ПДФО/ЄСВ з 01.01.2014 р.

Ми купуємо товари (роботи, послуги) у фізосіб-підприємців, причому як у єдиноподатників, так і в загальносистемників. Які документи нам потрібно отримувати від них для неутримання ПДФО та ЄСВ?

(м. Суми)

 

Торік ми неодноразово порушували це питання (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 100, с. 45; № 83, с. 27; № 63, с. 11). Зараз вимушені зробити це знову. Річ у тім, що з 1 січня 2014 року правила дещо змінилися.

ПДФО. Зміни стосувалися придбання у фіз­осіб-єдиноподатників. Щоб не утримувати ПДФО, формально потрібно керуватися загальним правилом п. 177.8 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Тобто вимагати копію виписки або витягу з Єдиного держреєстру (ЄДР). Крім того, до останнього часу податківці рекомендували отримувати й копію єдиноподаткового Свідоцтва.

Проте з 01.01.2014 р. такі Свідоцтва більше не видають (про це читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 95, с. 4). Замість них єдиноподатковий статус підтверджує запис у Реєст­рі платників єдиного податку (далі — Реєстр). Така новація спонукала податківців до кардинальної зміни підходу: тепер для неутримання ПДФО при придбанні в єдиноподатника вам потрібно тільки переконатися, що на дату виплати доходу його включено до Реєстру. Про необхідність отри­мання копії виписки та/або витягу контролери не зазначили ані слова (див. с. 43). Дуже приємно. Тим більше, що:

1) податківці поступилися формальними вимогами ПКУ на користь доцільності, а це, погодьтеся, трапляється не щодня;

2) ураховуючи кількість єдиноподатників, подібний підхід спростить взаємодію з ними. Причому зверніть увагу: зазначений підхід повинен застосовуватися незалежно від того, чи залишилося в підприємця-єдиноподатника його Свідоцтво. Це уточнення пов’язане з тим, що податківці не вимагають повертати Свідоцтва, отримані до 01.012014 р. Зробити це потрібно тільки в разі відмови від спрощенки (див. консультацію в підкатегорії 107.12 БЗ).

Засмучує лише те, що доступу до Реєстру все ще немає (хоча згідно з п. 299.13 ПКУ його повинні були забезпечити ще з 1 січня). І, допоки чиновники цього не зроблять, вам, на жаль, доведеться керуватися «старими» правилами. Отже, чекаємо.

Що стосується придбання у підприємців-загальносистемників, то тут усе без змін. Поки законодавець не внесе зміни до п. 177.8 ПКУ, єдина можливість для неутримання ПДФО — обзавестися копією виписки або витягу з ЄДР.

ЄСВ. Підстави для неутримання ЄСВ при придбанні робіт/послуг у підприємців не залежать від обраної ними системи оподаткування: загальної чи спрощеної. Для цього вам потрібно просто впевнитися в тому, що такі роботи/послуги включені до ЄДР. Принаймні саме таку вимогу містить ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI. Та ба… податківці повідомили, що для неутримання ЄСВ вам доведеться отримати від підприємця-контр­агента копію витягу, в якому відображені його види діяльності (див. консультацію з підкатегорії 301.04.01 БЗ на с. 44). Як кажуть, заспівали веселої, а звернули на сльози…

Причому зверніть увагу: по-перше, підстави для зазначеного підходу мало того, що надумані, так ще й суперечать Закону. Тому з ним потрібно спорити (про всяк випадок отримавши копії відповідних витягів). По-друге, податківці зазначили, що для неутримання ЄСВ потрібно одержати копію виписки. Проте це помилка. У виписці види діяльності підприємця не відображаються. Отже, з цією метою потрібно вимагати саме копію витягу.

Віталій Смердов, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі