Теми статей
Обрати теми

Зміна ціни, зафіксованої в іноземній валюті: відображаємо в обліку

Редакція ПБО
Стаття
img 1

азбука обліку

img 2

Зміна ціни, зафіксованої в іноземній валюті: відображаємо в обліку

Із попередньої статті (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 20, с. 13) ви дізналися, що ціну договору між резидентами України можна визначити в еквіваленті іноземної валюти. Тепер саме час з’ясувати, як «нестійкість» курсу вплине на зміну ціни за договорами, прив’язаними до іноземної валюти, і як це позначиться на податковому та бухгалтерському обліку підприємства.

Наталія Дзюба, Максим Нестеренко, податкові експерти

 

Нагадаємо, ще з попередньої статті : підприємства — резиденти України мають право визначати грошовий еквівалент зобов’язання в іноземній валюті, тобто фіксувати ціну договору (зобов’язання) в доларах США, євро та іншій іноземній валюті. Єдина умова — виконати зобов’язання слід виключно у гривнях. Як правило, зобов’язання визначають за офіційним курсом іноземної валюти на день платежу, якщо інший порядок не встановлено сторонами в договорі або не закріплено нормативно-правовими актами (ст. 533 ЦКУ). Тобто залежно від умов договору його ціна може визначатися:

— як за курсом валюти на дату платежу,

— так і за курсом валюти на дату постачання товару. Обидва варіанти застосовні.

А тепер приступимо безпосередньо до обліку.

Податок на прибуток

Перш ніж визначити вплив перерахунку ціни договору на податковоприбутковий облік, розглянемо його основні правила:

1) доходи, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, виникають за методом нарахувань (п. 137.4 ПКУ);

2) суми отриманої передоплати доходи продавця не збільшують (п.п. 136.1.1 ПКУ).

Зважаючи на ці обставини, зазначимо: у податковому обліку прибутку єдина подія, що має значення, — це відвантаження товарів. Саме за датою відвантаження продавцю слід відображати дохід у всій сумі договору*, причому незважаючи на те, чи надходила передоплата частинами і за яким курсом НБУ вона перераховувалася у гривні.

* Ця сума, найімовірніше, відрізнятиметься від тієї, яка відображає вартість договору на дату укладення. Для обґрунтування такого перерахунку договору у зв’язку зі зміною курсу НБУ вважаємо за доцільне укласти додаткову угоду з посиланням на умови договору.

Якщо за умовами договору його ціна повинна визначатися за курсом іноземної валюти на дату постачання товару, то переобчислена на цю дату ціна договору і буде визначальною при відображенні доходу.

Якщо ж договором передбачено визначення ціни за курсом іноземної валюти на дату платежу і надходження оплати відбувається після передання права власності на товар, то після перерахунку ціни договору підприємству доведеться відкоригувати дохід.

Тут зміна суми компенсації відбувається в результаті того, що загальна сума грошей, що надійшли від оплати, у разі зростання курсу валюти, на яку зорієнтований договір, перевищуватиме суму доходу, відображену при відвантаженні

Випадок, коли після продажу товарів відбувається будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, регулює п. 140.2 ПКУ. Він встановлює, що продавець і покупець, які є платниками податку на прибуток, у цьому разі здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, у якому відбулася така зміна суми компенсації. А саме проводять коригування (збільшення/зменшення) доходів і витрат, відображених раніше.

У декларації з податку на прибуток постачальника сума такої дельти з відповідним знаком зазначається в рядку 03.26 додатка ІД і враховується при визначенні підсумкового значення рядка 03 декларації.

Покупець же, якщо за товарами він уже встиг визнати витрати, повинен такі витрати відкоригувати, показавши таке коригування в рядку 06.4.28 додатка ІВ. Якщо ж у покупця вартість товару до витрат ще не потрапила, то, відповідно, коригування не проводиться. Надалі, відображаючи витрати, він наведе їх з урахуванням перерахунку ціни.

Зверніть увагу! У разі, якщо зміна суми компенсації відбувається в одному звітному періоді, податківці не вимагають показувати окремо суму такого перерахунку у спеціальних коригувальних рядках декларації з податку на прибуток (див. підкатегорію 102.08 БЗ). У цьому випадку фактичну суму доходів/витрат з урахуванням перерахунку вартості товару, що відбувся, слід відобразити в підсумкових рядках 02 і 05 декларації з податку на прибуток.

ПДВ

Як відомо, при отриманні авансу або відвантаженні товару (залежно від того, яка з подій відбулася раніше) постачальник нараховує податкові зобов’язання з ПДВ (п. 187.1 ПКУ). У цей момент він виписує податкову накладну в двох примірниках, при цьому оригінал податкової накладної постачальник передає покупцю, а копію залишає в себе (п. 201.4 ПКУ). Податкова накладна виписується на кожне повне або часткове постачання товару, а також на суму коштів, що надійшли як передоплата (аванс) (п. 201.7 ПКУ).

Якщо першою подією є відвантаження товару, то податкова накладна складається у звичайному порядку із зазначенням номенклатури відвантаженого товару, його кількості, ціни постачання та інших обов’язкових реквізитів податкової накладної (п. 201.1 ПКУ). У такому разі ціна товару зазначається в податковій накладній виходячи з курсу гривні на дату відвантаження товару.

Якщо ж має місце ситуація, коли першою подією є отримання часткової передоплати (покупець оплачує частину вартості товару, а остаточний розрахунок здійснює тільки після оприбуткування товару), то в «передоплатній» податковій накладній указується кількість товару, пропорційна отриманій передоплаті. Що ж до «відвантажувальної» податкової накладної, то в ній обсяг постачання визначатиметься як різниця між загальним обсягом постачання за договором (повністю переобчисленим на дату відвантаження) і обсягом постачання, зазначеним у «передоплатній» податковій накладній.

Проте за такого підходу загальна сума, на яку були виписані податкові накладні, і реальна сума гривень, що надійшла як оплата, можуть відрізнятися внаслідок зміни курсу НБУ.

Щоб «зняти» цю сумову різницю (не плутайте з курсовою різницею, що виникає при перерахунку у гривні зобов’язань, розрахунки за якими проводилися в інвалюті !), використовуємо механізм коригування податкових зобов’язань з ПДВ

Згідно з п. 192.1 ПКУ, якщо після постачання товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за постачанням перегляд цін, то суми податкових зобов’язань і податкового кредиту постачальника та покупця підлягають відповідному коригуванню.

img 3Оформляється таке коригування спеціальним розрахунком (за формою, встановленою додатком 2 до форми податкової накладної), який складається у двох примірниках та передається покупцю.

Стосовно коригування слід зробити декілька принципових зауважень:

1) коригується тільки вартість, оскільки внаслідок зміни курсу НБУ де-факто відбувається тільки зміна суми компенсації, що отримується як оплата за товар, а фізичний обсяг товару, що поставляється, залишається тим самим;

2) коригування проводиться тільки один раз після остаточного розрахунку/постачання товару, коли стає відомим, наскільки реальна вартість постачання відрізняється від зафіксованої в договорі;

3) на нашу думку, у цьому випадку укладення додаткової угоди як підстава для коригування не є обов’язковим, оскільки в основному договорі сторонами первісно була обумовлена прив’язка ціни договору до курсу НБУ. Інформація про зміни курсу НБУ є загальнодоступною, а тому при здійсненні остаточного розрахунку/відвантаження, переобчисливши договір у гривні за поточним курсом НБУ, платник того ж дня здійснює коригування податкової накладної «за фактом» зміни курсу НБУ. Проте обережним платникам рекомендуємо все ж обзавестися додатковою угодою з посиланням на умови договору.

Не забувайте: навіть якщо момент виникнення податкових зобов’язань і момент остаточного розрахунку/постачання (а отже, і коригування) припадають на один період, показувати суми податкових зобов’язань, що виникли, і суми коригування необхідно розгорнуто (див. підкатегорію 101.07 БЗ). Розрахунок коригування виписується незалежно від того, відбулося таке коригування в тому ж звітному періоді чи в іншому.

У декларації з ПДВ постачальник повинен відобразити коригування в рядку 8 декларації з ПДВ, а також розшифрувати його в таблиці 1 додатка Д1.

Покупець же, отримавши розрахунок коригування, зможе показати коригування податкового кредиту в рядку 16 декларації з ПДВ, паралельно розшифрувавши його в таблиці 2 або 3 додатка Д1.

Бухгалтерський облік

При реалізації товарів у підприємства виникає дохід, порядок визначення якого регламентовано П(С)БО 15. Відповідно до п. 8 зазначеного документа дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, інших активів) визнається в разі дотримання таких умов:

— покупцю передані ризики та вигоди, пов’язані з правом власності на продукцію (товар, інший актив);

— підприємство не здійснює надалі управління і контроль за реалізованою продукцією (товарами, іншими активами);

— сума доходу може бути достовірно визначена;

— існує впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигод підприємства, а витрати, пов’язані з цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Таким чином, дохід від реалізації запасів у бухгалтерському обліку, як правило, відображається на дату їх відвантаження. Якщо ж відвантаженню передує попередня оплата, то її сума жодним чином не впливає на величину доходу (п.п. 6.3 П(С)БО 15).

Дохід визнається виходячи з курсу національної валюти, установленого на дату відвантаження товарів (саме ця сума зазначається в товарній накладній). Збільшення доходу відображається за кредитом субрахунку 702 «Дохід від реалізації товарів» у кореспонденції з дебетом субрахун­ку 361 «Розрахунки з вітчизняними покупцями».

Якщо на дату проведення остаточних роз­рахунків (унаслідок зміни курсу НБУ) сума доходів від реалізації товарів відрізняється від відображеного на дату відвантаження, це спричинює виникнення сумових різниць. Мінфін у своєму листі від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 62, с. 29) рекомендує різницю, що виникла при погашенні такого зобов’язання, визнавати в бухгалтерському обліку іншим операційним доходом або іншими операційними витратами (субрахунки 719 «Інші доходи від операційної діяльності» і 949 «Інші витрати операційної діяльності» відповідно). А тепер описане вище унаочнимо прикладом.

Приклад. Згідно з укладеним договором купівлі-продажу на умовах відстрочення платежу ціна товару визначається у гривнях і становить 119850,00 грн. (у тому числі ПДВ — 19975,00 грн.), що на дату укладення договору еквівалентно $15000 (курс НБУ — 7,99 грн./$). Оплата товару здійснюється покупцем виходячи з еквіваленту його вартості в іноземній валюті (доларах США), перерахованої у гривні за курсом НБУ на дату проведення розрахунків.

15.11.2013 р. до постачальника надійшов аванс у розмірі 40 % від інвалютної суми договору (курс НБУ — 7,99 грн./$).

06.02.2014 р. постачальник відвантажив товар покупцю в повному обсязі (курс НБУ — 7,99 грн./$).

12.02.2014 р. надійшла частина оплати, що залишилася, за товар (курс НБУ — 8,70 грн./$).

Послідовність операцій

Дата

Операція

Еквівалент ціни (у тому числі ПДВ), грн.

Кількість товарів, що поставляються, частка від загального обсягу

Обсяг постачання, грн.

Сума ПДВ, грн.

01.01.2013

Укладено договір

119850,00
($15000 х х7,99 грн./$)

99875,00

19975,00

15.11.2013

Перераховано аванс (40 %). Видано/отримано ПН № 1

47940,00
($15000 х 0,4 х 7,99 грн./$)

0,4
(47940,00 : 119850,00)

39950,00

7990,00

06.02.2014

Відвантажено товар покупцю. Видано/отримано ПН № 2

71910,00
($15000 х 7,99 грн./$ - 47940,00)

0,6
(1 - 0,4)

59925,00

11985,00

12.02.2014

Перераховано оплату за товар

78300,00
($15000 х 8,70 грн./$) х 0,6

Виписано/отримано РК до ПН № 2

+6390,00
(78300,00 - 71910,00)

+5325,00

+1065,00

 

Облік постачання товарів за договором з прив’язкою цін до іноземної валюти

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

2

3

4

5

6

7

Облік у продавця

1

Отримано передоплату за товари ($15000 х 7,99 грн/$ х 0,4)

311

681

47940,00

2

Відображено суму податкових зобов’язань з ПДВ виходячи із суми передоплати

643

641

7990,00

3

Відвантажено товари покупцю ($15000 х 7,99 грн/$)

361

702

119850,00

99875,00

70000,00*

4

Списано раніше відображену суму податкових зобов’язань з ПДВ у складі передоплати

702

643

7990,00

5

Відображено податкові зобов’язання з ПДВ у складі неоплаченої частини вартості товарів

702

641

11985,00

6

Здійснено залік заборгованостей

681

361

47940,00

7

Списано собівартість реалізованих товарів

902

281

70000,00*

* Умовно.

8

Віднесено на фінансовий результат:

— дохід від реалізації товарів

702

791

99875,00

— собівартість реалізованих товарів

791

902

70000,00

9

Отримано грошові кошти в оплату за відвантажені товари ($15000 х 8,70 грн/$ - - 47940,00)

311

361

78300,00

10

Донараховано суму доходу

361

719*

6390,00

5325,00**

11

Донараховано податкові зобов’язання з ПДВ (на підставі розрахунку коригування)

719

641

1065,00

12

Списано доходи на фінансовий результат

719

791

5325,00

* Саме цей рахунок рекомендує застосовувати Мінфін для відображення сумових різниць (див. лист від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 62, с. 29).

** У податковому обліку донарахований дохід слід відобразити в рядку 03.26 додатка ІД до декларації з податку на прибуток.

У покупця

1

Перераховано передоплату постачальнику за товар

371

311

47940,00

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641/ПДВ

644

7990,00

3

Отримано від постачальника товар

281

631

99875,00

4

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

7990,00

5

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ згідно з неоплаченою частиною

641

631

11985,00

6

Здійснено частковий залік заборгованостей

631

371

47940,00

7

Погашено заборгованість перед постачальником

631

311

78300,00

8

Донараховано податковий кредит з ПДВ (на підставі розрахунку коригування)

641

631

1065,00

9

Відображено сумову різницю

949*

631

5325,00

—*

10

Списано витрати на фінансовий результат

791

949

5325,00

* Саме цей рахунок рекомендує застосовувати Мінфін для відображення сумових різниць (див. лист від 31.07.2009 р. № 31-34000-10-16/20869 // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 62, с. 29).

 

 

висновки


img 4
 
 
  • У податковому обліку підприємству доведеться відкоригувати дохід, якщо договором передбачено визначення ціни за курсом іноземної валюти на дату платежу і цей платіж надходить після передання права власності на товар.

  • Коригувати суму ПДВ потрібно на дату перерахунку зафіксованої в іноземній валюті ціни, визначену умовами договору. Проте тільки в тому випадку, якщо перша подія і дата такого перерахунку не збігаються.

  • У бухгалтерському обліку різниця унаслідок зміни курсу НБУ (різниця між сумою доходу від реалізації товарів і сумою доходу, відображеного на дату відвантаження) є іншим операційним доходом або іншими операційними витратами.

 

Документи статті

  1. ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

  2. ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

  3. ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

  4. П(С)БО 15 — Положення (стандарт) бухгалтерського об­ліку 15 «Дохід», затверджене наказом Мінфіну від 29.11.99 р. № 290.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі