Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. І знову про новий УКТ ЗЕД у податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання
img 1

ПДВ

img 2

І знову про новий УКТ ЗЕД у податковій накладній

Підприємство придбало товар у іноземного постачальника та оприбуткувало його у 2013 році. Згодомпідприємство реалізувало імпортний товар на митній території України. Кодифікація УКТ ЗЕД із початку нового року змінилася. Якою наразі є позиція податкових органів щодо коду УКТ ЗЕД — вказувати у податковій накладній «старий» код чи все-таки «новий»?

(м. Миколаїв)

 

Дійсно, кодифікація УКТ ЗЕД змінилася. Пов’язано це із прийняттям Закону України «Про Митний тариф України» від 09.09.2013 р. № 584-VII, який набрав чинності з 01.01.2014 р. Тож попередня кодифікація УКТ ЗЕД, затверджена Законом України від 05.04.2001 р. № 2371-III, втратила свою чинність із зазначеної дати.

У зв’язку з цим Міндоходів нещодавно розробило так звані перехідні таблиці, за якими має визначатися співставність між старою та новою кодифікацією. Затверджено ці таблиці наказом Міндоходів від 22.01.2014 р. № 54 (далі — наказ № 54).

Запитання виникає у зв’язку з тим, що на 01.01.2014 р. на балансі підприємства обліковувалися перехідні залишки, які були оприбутковані за старим кодом УКТ ЗЕД. Як тепер оформлювати у податковій накладній їх постачання?

Відповідь на це запитання ми зовсім недавно надавали у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 16, с. 44. Там ми виходили з позиції податківців, озвученої у листі від 15.02.2012 р. № 4621/7/15-3417-20, де вони прямо зазначили, що у податковій накладній вказується код УКТ ЗЕД із митної декларації, якою були оформлені такі товари при їх ввезенні на митну територію України. Аналогічна відповідь міститься і в чинній ще й досі консультації з БЗ, підкатегорія 101.19.

Проте поряд із цією позицією у БЗ у тій самій підкатегорії 101.19 з’явилася також інша, діаметрально протилежна (див. на с. 40). Згідно з нею в податкових накладних слід зазначити код УКТ ЗЕД «нової» версії. У разі необхідності співставлення кодів УКТ ЗЕД «старої» версії з новою слід використовувати Перехідні таблиці, затверджені наказом № 54.

Наведемо для наочності в таблиці обидві думки контролюючого органу.

 

Стара

Нова

У разі здійснення операцій з імпортованими товарами при виписуванні податкової накладної у графі «код товару згідно з УКТ ЗЕД» повинен зазначатися виключно код УКТ ЗЕД, вказаний у вантажній митній декларації, якою були оформлені такі товари при ввезенні їх на митну територію України, в тому числі й у разі, якщо вказаний у вантажній митній декларації код УКТ ЗЕД змінився після митного оформлення товару

Починаючи з 1 січня 2014 року при здійсненні операцій із реалізації товарів, які були ввезені на митну територію України (як до, так і після 1 січня 2014 року), а також підакцизних товарів у податкових накладних слід зазначити код УКТ ЗЕД версії 2012 року. У разі необхідності співставлення кодів УКТ ЗЕД версії 2007 року на УКТ ЗЕД версії 2012 року слід використовувати Перехідні таблиці, затверджені наказом № 54

 

Звичайно, така позиція податківців, коли у Базі знань одночасно містяться дві чинні консультації із протилежними роз’ясненнями, виглядає дещо непослідовною. Але мусимо вас про неї попередити.

З іншого боку, покупець, як ми вже зазначали, не повинен перевіряти, вказав продавець у податковій накладній правильний код УКТ ЗЕД чи ні. Відповідно, й податкові органи не повинні визнавати таку накладну недійсною та позбавляти покупця податкового кредиту.

Зрештою, ВАСУ неодноразово зазначав, що несуттєві недоліки у заповненні податкової накладної (зокрема, неправильний код УКТ ЗЕД) не заважають ідентифікації постачання, а тому не можуть розглядатися як підстава для позбавлення податкового кредиту. Серед найсвіжіших рішень ВАСУ з таким висновком - постанова від 23.05.2013 р. у справі К/9991/57256/12 та ухвала від 12.06.2013 р. у справі № К/800/17145/13.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі