Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Транспортно-утилізаційний» екоподаток при імпорті: хто повідомляє про сплату?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Транспортно-утилізаційний» екоподаток при імпорті: хто повідомляє про сплату?

Підприємство придбало імпортні транспортні засоби в імпортера. Імпортер при ввезенні автомобіля сплатив «транспортно-утилізаційний» екоподаток. Чи повинне підприємство подавати повідомлення про сплачений екоподаток до органів Міндоходів?

(м. Тячів)

 

Коротко нагадаємо історію питання. Восени минулого року законодавець увів новий, «транспортно-утилізаційний» вид екоподатку (п.п. 240.1.6 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ). Докладно з ним ви можете ознайомитися у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 68, с. 16, а також у тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 85. Зокрема, із цих публікацій ви вже мали можливість дізнатися, що транспортно-утилізаціний екоподаток сплачується трьома категоріями платників (п. 240.21 ПКУ): (1) імпортерами транспортних засобів; (2) виробниками транспортних засобів; (3) покупцями — особами, що придбавають транспортні засоби у неплатників цього виду екоподатку на підставі п.п. 240.6.1 ПКУ.

Відомо, що імпортер сплачує «транспортно-утилізаційний» екоподаток до або в день подання митної декларації (п. 250.5 ПКУ). На додачу зовсім недавно Мінфін підтвердив, що в імпортерів сума «транспортно-утилізаційного» екоподатку збільшує первісну вартість транспортних засобів, за які такий екоподаток сплачувався (див. лист Мінфіну від 12.11.2013 р. № 31-08410-07-27/32960 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 8, с. 16).

Припустимо тепер, що імпортер надалі продав увезений ним автомобіль на території України. Зрозуміло, що в ціні автомобіля при цьому обов’язково буде закладено суму сплаченого раніше «транспортно-утилізаційного» екоподатку. Тож фактично вийде, що імпортер, так би мовити, «компенсував» собі сплачений екоподаток, а реально його заплатив покупець автомобіля*.

* Щоправда, в обліку покупця транспортного засобу сума «транспортно-утилізаційного» екоподатку окремо не відображається.

Чи потрібно покупцеві у цьому випадку якимось чином інформувати Міндоходів? На нашу думку, ні. Адже, коли імпортер увозив транспортний засіб на митну територію України, контролюючий орган оформлював та видавав імпортеру довідку про сплату екоподатку на кожний транспортний засіб (п.п. 250.14.2 ПКУ).

Тобто орган Міндоходів уже має відмості про те, що екоподаток сплачено при імпорті. Коли імпортер продасть транспортний засіб, то він передасть довідку про сплату екоподатку новому власнику транспортного засобу (п. 250.15 ПКУ). Пред’являється вона новим власником лише до органів внутрішніх справ, які на її підставі реєструють або перереєстровують транспортний засіб (див. п.п. 250.18.3 ПКУ, а також консультацію БЗ, підкатегорія 120.07). Тож цю довідку новий власник буде тримати у себе, допоки матиме право власності на транспортний засобів.

До органів Міндоходів новий власник жодних документів подавати не повинен. Адже «транспортно-утилізаціний» екоподаток сплачується лише один раз (а не при кожному переході права власності на автомобіль, як, наприклад, ПДВ).

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі