Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. «Ти — мені, я — йому, він — тобі»: ПДВ-особливості соціальних аптек

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

«Ти — мені, я — йому, він — тобі»: ПДВ-особливості соціальних аптек

Підприємство (соціальна аптека) постачає медикаменти приватному лікувальному закладу, який є філією. На кого підприємство має складати накладну — на філію чи на головне підприємство? Також аптека постачає медикаменти бюджетному лікувальному закладу, а оплату за нього проводить територіальне медичне об’єднання. При цьому лікувальний заклад має окремий від об’єднання код ЄДРПОУ. На кого виписувати податкову накладну у цьому випадку — на об’єднання чи на лікувальний заклад? Як зміниться ситуація, якщо сплачувати за медикаменти, поставлені лікувальному закладу, буде місцевий бюджет?

(м. Сімферополь)

 

Перш за все нагадаємо, що постачання лікарських засобів у загальному випадку звільняється від обкладання ПДВ (п.п. 197.1.27 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — П??КУ)*. Тож «ціна» запитання, поставленого читачем, — як правильно заповнити податкову накладну?

* Докладно про цю пільгу ви можете прочитати у тематичному номері, присвяченому аптекам («Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 84, с. 15).

Далі розглянемо окреслені читачем запитання по черзі.

Якщо ліки постачаються філії — приватному лікувальному закладу. Філія будь-якого підприємства чи організації не є юридичною особою. Ані в «загальному» розумінні (ч. 3 ст. 95 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV), ані в «спеціальному» розумінні «особи» для цілей розд. V ПКУ (п.п. 14.1.39 ПКУ).

Тож філії не можуть бути відокремленими від головного підприємства платниками ПДВ і складати свої власні податкові накладні. Вони можуть лише отримати від головного підприємства делеговане право складати податкові накладні. Такі податкові накладні будуть складені від імені головного підприємства і є частиною його Реєстру податкових накладних. Детально про це читайте у статті «Філії та ПДВ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2012, № 74, с. 26, а також у тематичному номері, присвяченому Реєстру податкових накладних («Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 47, с. 5).

Цей принцип працює для філій не лише на «вихід», але й на «вхід». Ураховуючи всі ці обставини, податкова накладна не може бути складена на адресу філії.

Податкові органи у своїй консультації із БЗ, підкатегорія 101.19 дійшли висновку, що вказувати у податковій накладній лише філію не можна. Разом із тим податківці зазначають, що у вступній частині податкової накладної, яка надається філії, будуть деякі особливості. А саме:

— при заповненні реквізиту «Особа (платник податку) — покупець» разом із назвою головного підприємства, вказується назва філії (структурного підрозділу), яка фактично від імені головного підприємства (покупця) є стороною за договором та отримує товари/послуги;

— при заповненні реквізиту «Місцезнаходження (податкова адреса) покупця» вказується місцезнаходження головного підприємства, поряд з яким може вказуватися адреса філії (структурного підрозділу);

— у графі «Індивідуальний податковий номер покупця» зазначається ІПН головного підприємства.

Цей порядок базується на аналогії зі зворотною ситуацією. Адже коли філія виступає продавцем і складає податкові накладні від імені головного підприємства, у реквізиті «Особа (платник податку) — продавець» дійсно зазначається і найменування головного підприємства і найменування філії (пп. 1, 18 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженного наказом Міндоходів від 14.01.2014 р. № 10). Тож буде логічно застосовувати такий порядок і тоді, коли філія виступає покупцем.

Водночас вважаємо, що такий порядок слід застосовувати лише у тому випадку, коли головне підприємство делегувало приватному лікувальному закладу право складати податкові накладні. Якщо ж таке право делеговано не було, податкова накладна складається на адресу головного підприємства. Підтверджують наш висновок також і податкові органи у своїй консультації у БЗ, розд. 101.19.

Якщо ліки постачаються бюджетному лікувальному закладу. У запитанні зазначалося, що сплачує за поставлені ліки у цьому випадку територіальне медичне об’єднання. Для початку, з’ясуємо, що це за структура. Територіальне медичне об’єднання — це комплекс лікувально-профілактичних та інших закладів, функціонально й організаційно пов’язаних між собою з метою інтеграції та ефективного використання трудових і матеріальних ресурсів для досягнення найкращих кінцевих результатів у наданні медичної допомоги населенню. Таке визначення надається у п. 6 Переліку закладів охорони здоров’я, затвердженому наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.10.2002 р. № 385.

Територіальне медичне об’єднання може включати юридичні особи та підрозділи, які не мають статусу юридичної особи. Це видно із п. 3 Типового положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, затвердженого постановою КМУ від 21.11.2012 р. № 1116. У запитанні йдеться про постачання медикаментів лікувальному закладу, який є окремою юридичною особою. Тож виникає запитання: на адресу якої юридичної особи — лікувального закладу чи об’єднання треба складати податкову накладну?

На нашу думку, тут багато чого залежить від того, з ким укладено угоду на постачання медикаментів. Якщо із об’єднанням, то податкову накладну слід складати на об’єднання. Якщо ж угоду укладено саме з лікувальним закладом, на нашу думку, треба скласти накладну саме на лікувальний заклад.

Тепер скажемо кілька слів про ситуацію, коли за поставлені ліки аптеці буде платити місцевий бюджет. У такому випадку чинимо за аналогією із попередньою ситуацією. Тобто сплата здійснюється також за рахунок бюджетних коштів (п. 187.7. ПКУ). А отже, податкову накладну більш логічно виписувати на адресу того розпорядника бюджетних коштів, який сплачує за поставлені медикаменти.

 

Максим Нестеренко, податковий експерт

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі