Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення товарно-транспортної накладної

Редакція ПБО
Лист від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14
img 1

автоперевезення

img 2

Щодо заповнення товарно-транспортної накладної

Лист Міністерства інфраструктури України від 11.03.2014 р. № 2455/25/10-14

 

Мiнiстерством iнфраструктури опрацьовано в межах компетенції інформаційний запит <…> щодо надання роз’яснень стосовно заповнення товарно-транспортної накладної під час здійснення перевезень автомобiльними транспортними засобами та повiдомляється наступне.

Засади органiзацiї та дiяльностi автомобiльного транспорту визначено в Законi України «Про автомобiльний транспорт» (далi — Закон).

Частинами першою та другою статтi 47 глави 8 роздiлу III Закону визначено, що до внутрiшнiх перевезень вантажiв вiдносяться перевезення вантажiв мiж пунктами вiдправлення та призначення, розташованими в Українi, та комплекс допомiжних операцiй, пов’язаних з цими перевезеннями, а також технологiчнi перевезення вантажiв, що здiйснюються в межах одного виробничого об’єкта без виїзду на автомобiльнi дороги загального користування.

До комплексу допомiжних операцй, повя’заних iз внутрiшнiми перевезеннями вантажiв автомобiльним транспортом, належать: завантаження та розвантаження автомобiльних транспортних засобiв; перевантаження вантажiв на iнший вид транспорту чи транспортний засiб; сортування, пакування, обмiрювання та маркування вантажу; накопичення, формування або дроблення партiй вантажу; зберiгання вантажу; транспортно-експедицiйнi послуги.

Вiдповідно до частини першої та абзацу третього частини другої статтi 48 глави 8 роздiлу III Закону зазначено, що автомобiльнi перевiзники, водiї повиннi мати i пред’являти особам, якi уповноваженi здiйснювати контроль на автомобiльному транспортi та у сферi безпеки дорожнього руху, документи, на підставi яких виконують вантажнi перевезення.

Документами для здiйснення внутрiшнiх перевезень вантажiв для водiя є посвiдчення водiя вiдповiдної категорiї, реєстрацiйнi документи на транспортний засiб, товарно-транспортна накладна або iнший визначений законодавством документ на вантаж, iншi документи, передбаченi законодавством.

Одночасно, пунктом I Перелiку документiв, необхiдних для здiйснення перевезення вантажу у внутрішньому сполученнi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.02.2009 р. № 207 (далi — Перелiк), визначено документи, якi слiд мати водiю перевiзника для надання послуг з перевезення вантажу на договiрних умовах.

Отже, вiдповiдно до Перелiку пiд час здiйснення вантажних перевезень автомобiльними транспортними засобами водiй, поряд з iншими документами, необхiдними для всiх видiв перевезень, у випадку надання послуг з перевезення вантажу на договiрних умовах повинен мати оформлену товарно-транспортну накладну.

Слiд зазначити, що вiдповiдно до частини другої статтi 15 Закону України «Про центральнi органи виконавчої влади» накази мiнiстерства, виданi в межах його повноважень, є обов’язковими до виконання центральними органами виконавчої влади, їх територiальними органами, мiсцевими державними адмiнiстрацiями, органами влади Автономної республiки Крим, органами мiсцевого самоврядування, пiдприємствами, установами i органiзацiями всiх форм власностi та громадянами.

Правила перевезень вантажiв автомобiльним транспортом в Українi, затвердженi наказом Мiнiстерства юстицiї України 20.02.98 р. за № 128/2568 (далi — Правила), визначають права, обов’язки i вiдповiдальнiсть власникiв автомобiльного транспорту — Перевiзників та вантажовiдправникiв i вантажоодержувачiв — Замовникiв.

Вiдповiдно до глави I Правил:

Договiр про перевезення вантажiв — двостороння угода мiж перевiзником, вантажовiдправником чи вантажоодержувачем, що є юридичним документом, яким регламентуються обсяг, термiн та умови перевезення вантажiв, права, обов’язки та вiдповiдальнiсть сторiн щодо їх додержання;

товарно-транспортна накладна — єдиний для всiх учасникiв траспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цiнностей, облiку на шляху їх перемiщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського облiку, а також для розрахункiв за перевезення вантажу та облiку виконаної роботи.

Інформуємо, що правила оформлення документiв на перевезення вантажiв викладенi у главі II Правил.

Також Правилами визначено випадки, у яких до товарно-транспортної накладної заносяться додатковi вiдомостi, крiм тих, що встановленi затвердженою формою.

Окремо слiд зазначити, що вимоги стосовно вiднесення товарно-транспортних накладних до документiв суворої звiтностi Правилами не встановлюються.

Додатково повiдомлямо, що для деяких видiв вантажiв пiд час їх перевезення автомобiльним транспортом встановленi спецiалізованi форми товарно-транспортних накладних, затвердженi вiдповiдними наказами уповноважених органiв виконавчої влади.

Тобто, при перевезеннi вiдповiдно до укладеного договору вантажiв, до яких вимоги до використування спецiалiзованих форм товарно-транспортних накладних використовується форма, затверджена Правилами, в частинi наявностi та заповнення всiх визначених реквiзитiв.*

Стосовно питання можливостi заповнення форми вiд руки, а частково — друкованим способом

Вимоги стосовно заповнення товарно-транспортних накладних лише друкованим або iншим способом Правилами не встановлюються.

Стосовно питання проставлення печатки перевiзника

Вiдповідно до пункту 11.5 глави 11 Правил пiсля прийняття вантажу згiдно з товарно-транспортною накладною водiй (експедитор) пiдписує всi її екземпляри.

Вимоги стосовно засвiдчення Перевiзником товарно-транспортної накладної Правилами не встановлюються.

Також повiдомляємо, що правила приймання вантажiв для перевезення викладенi у главi 10 Правил.

Стосовно питання заповнення реквiзиту «Вiдомостi про вантаж» у випадку вiдсутностi можливостi зазначити всi найменування вантажiв

Пунктом 11.7 глави 11 Правил визначено, що у тих випадках, коли в товарно-транспортнiй накладнiй немає можливостi перерахувати всi найменування вантажу, пiдготовленого для перевезення, до такої накладної Замовник додає документ довiльної форми з обов’язковим зазначенням вiдомостей про вантаж (графи 1 — 10 товарно-транспортної накладної).

У цих випадках в товарно-транспортнiй накладнiй зазначається, що до неї додається як товарний роздiл документ, без якого товарно-транспортна накладна вважається недiйсною i не може використовуватись для розрахункiв з Замовником.

Стосовно питання визначення маси вантажу, який відвантажується насипом

Порядок визначення ваги вантажiв наведений у главi 6 Правил. Так, пунктом 6.2 глави 6 Правил передбачено, що визначення маси вантажу провадиться технічними засобами Замовника.

Вiдповдно до вимог пункту 6.6 глави 6 Правил маса насипних навалочних вантажiв, а також харчових наливних вантажiв, якi перевозять в автомобiлях-цистернах, визначається, головним чином, автомобiльними вагами.

Також Правилами визначенi особливостi визначення маси вантажiв в залежностi вiд виду продукцiї, що перевозиться.

Стосовно питання заповнення реквiзиту «Переадресування вантажу»

Пунктом 11.4 глави 11 Правил визначено, що товарно-транспортну накладну на перевезення вантажiв автомобiльним транспортом Замовник (вантажовiдправник) повинен виписувати в кiлькостi не менше чотирьох екземплярiв. Замовник (вантажовiдправник) засвiдчує всi екземпляри товарно-транспортної накладної пiдписом i при необхiдностi печаткою (штампом).

Також пунктом 11.6 глави 11 Правил встановлено, що перший екземпляр товарно-транспортної накладної залишається у Замовника (вантажовiдправника), другий — передається водiєм (експедитором) вантажоодержувачу, третiй i четвертий екземпляри, засвiдчені пiдписом вантажоодержувача (у разі потреби й печаткою або штампом), передаються Перевiзнику.

Пунктом 13.11 глави 13 Правил визначено, що якщо вантажоодержувач не може прийняти вантаж вiд Перевізника, iнший пункт призначення та умови доставки вантажу визначаються за погодженням з вантажовiдправником.

Слiд зазначити, що пунктом 13.12 глави 13 Правил передбачено, що якщо Перевiзник не одержав вiд вантажовiдправника вiдомостей про змiну пункту призначення вантажу або не згоден з новими умовами доставки вантажу, вiн зобов’язаний повернути вантаж вантажовiдправнику. Вартiсть перевезення вантажу при його поверненнi сплачує Замовник.

Тобто, у товарно-транспортнiй накладнiй реквiзит «Переадресування вантажу» на етапi її виписування Замовником (вантажовiдправником) вiдповідно до пункту 11.4 глави 11 Правил не заповнюється. Реквiзит «Переадресування вантажу» заповнюється вантажоодержувачем пiд час приймання вантажу. У випадку виникнення необхiдностi переадресування вантажу зазначений реквiзит заповнюється iз дотриманням вимог пункту 13.11 глави 13 Правил.

Стосовно питання заповнення реквiзиту «Вид перевезень»

Реквiзит «Вид перевезень» у товарно-транспортнiй накладнiй передбачає зазначення виду роботи перевiзника за вiдрядним тарифом, за погодинним тарифом, за покiлометровим тарифом, централiзованi перевезення тощо.

Стосовно питання заповнення реквiзиту «Транспортнi послуги, якi надаються автомобiльним перевізником»

Вiдповiдно до глави I Правил транспортна послуга — перевезення вантажiв та комплекс допомiжних операцiй, що пов’язанi з доставкою вантажiв автомобiльним транспортом.

Пунктом 14.1 глави 14 Правил визначено, що форма i порядок розрахункiв, а також випадки змiни розмiру оплати за перевезення вантажiв i надання iнших послуг, пов’язаних з цим, визначаються Перевiзником з вантажовiдправником або вантажоодержувачем-Замовником при укладеннi ними Договору на перевезення вантажiв.

Послуги, якi можуть додатково надаватись Перевiзником вiдповiдно до укладеного договору, зокрема, зазначенi у пунктi 8.7 глави 8, пунктi 10.10 глави 10, пунктi 13.10 глави 13, пунктi 17.17 глави 17, пунктi 18.10 глави18 Правил.

Враховуючи викладене, у реквiзитi «Транспортнi послуги, якi надаються автомобiльним перевiзником» зазначаються види операцiй та послуг, пов’язанi з перевезенням вантажiв, якi Перевiзник виконує для Замовника вiдповiдно до укладеного договору на перевезення вантажiв.

Окремо слід зазначити, що Правила не регламентують перевезення небезпечних, великовагових, великогабаритних вантажiв, пошти та перевезення вантажiв у мiжнародному сполученнi, оскiльки такi перевезення мають свої особливостi, що стосуються виконання комплексу вимог при вантажно-розвантажувальних роботах, власне процесу перевезення та його документального оформлення, а також узгодження таких правил iз вiдповiдними компетентними установами.

 

Перший заступник Міністра К. Єфименко

коментар редакції


img 3

Як заповнювати оновлену ТТН: перші роз’яснення Мінінфраструктури

 

Ми всі добре пам’ятаємо, що сталося наприкінці минулого року з давно знайомою нам формою товарно-транспортної накладної (ТТН). Мінінфраструктури спочатку скасувало* її, а трохи згодом, вже на початку поточного року, запровадило нову форму, додавши до неї деякі реквізити**.

* Читайте у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 103, с. 3.

** Читайте у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 4, с. 3.

Саме цій формі ми присвячували окрему статтю у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 10, с. 18. У ній ми разом з’ясовували, що зміниться після «повернення» ТТН у новому «вбранні».

Після цієї публікації у нашу редакцію та на «гарячу лінію» неодноразово зверталися читачі. Виявилося, що порядок заповнення деяких реквізитів нової ТТН є неоднозначним та викликає у них певні труднощі.

І от сьогодні своє слово щодо цих проблемних питань вирішило сказати Мінінфраструктури. Враховуючи позицію профільного відомства, іще раз звернемо увагу на проблемні питання нової ТТН. До того ж запитання наших читачів свідчать, що з новою силою загострилися деякі старі «больові точки», які податкові органи натиснули користувачам ТТН. Маючи таку нагоду, згадаємо також і про них.

Друк чи рукопис? Мінінфраструктури зазначає, що вимоги заповнювати ТТН лише друкованим або якимось іншим способом у чинній нормативній базі немає. Наша позиція була аналогічною з огляду на те, що ТТН є первинним документом, а таке заповнення не порушує порядок, у якому мають складатися первинні документи. Це випливає із п. 2.10 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.

«Відомості про вантаж», якщо вантажів багато. Мінінфраструктури звертає увагу на нині чинний порядок заповнення цього реквізиту. Із ним ви також мали змогу ознайомитися у згаданій на початку коментаря статті. На нашу думку, профільне відомство мало звернути увагу, що у випадку, коли до ТТН додається документ із перерахуванням усіх вантажів, графи 3, 4, 5 і 6 розділу «Відомості про вантаж» у ТТН не заповнюються. У вільних рядках граф зазначаються назви документів, доданих до ТТН, номери та дати їх виписування.

«Переадресування вантажу»: коли і хто заповнює? Як ми і зазначали, при складанні ТТН вантажовідправник залишає цей реквізит порожнім. Його призначено для заповнення у процесі перевезення, якщо виникне необхідність змінити вантажоодержувача. Причому роз’яснення Мінінфраструктури вносить суттєве уточнення: навіть якщо така зміна відбулася, цей реквізит заповнює лише вантажоодержувач і лише після того, як прий­ме вантаж.

«Вид перевезень»: стандартне і нестандартне заповнення. Мінінфраструктури звертає увагу на, здавалося б, відому істину: у реквізиті «Вид перевезень» зазначають вид роботи перевізника. Однак, як свідчать звернення наших читачів, не завжди можна заповнювати цей реквізит саме таким чином.

Річ у тім, що на практиці податкові органи часто ігнорують роз’яснення щодо необов’язкової наявності ТТН для податкового кредиту на придбаний вантаж (див. лист Міндоходів від 19.09.2013 р. № 11569/6/99-99-22-01-03-15/1128 // Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 94, с. 16). Тому вантажоодержувачі «для перестороги» вимагають від вантажовідправників ТТН, навіть якщо ті везуть їм свій власний товар на власному автомобілі. До нашої редакції нещодавно звернулася читачка із запитанням, що у цьому випадку вказувати у реквізиті «Вид перевезень»?

Ми, звичайно, перш за все висловлюємо сподівання, що у подальшому згадана позиція податкових органів зміниться. А поки що рекомендуємо у таких «вимушених» ТТН вказувати вид перевезень залежно від типу — внутрішньоміське, приміське, міжміське, міжнародне. Власне, як це передбачалося п. 2.2 нині не чинної Інструкції про порядок виготовлення, зберігання, застосування єдиної первинної транспортної документації для перевезення вантажів автомобільним транспортом та обліку транспортної роботи, затвердженої наказом Міністерства транспорту України та Міністерства статистики України від 07.08.96 р. № 228/253.

Транспортні послуги: нове і незрозуміле? Також іноді у запитаннях наших читачів згадується реквізит «Транспортні послуги, які надаються автомобільним перевізником». Цю цікавість можна зрозуміти — реквізит винесено у вступну частину ТТН, тому він розглядається як новий. Насправді, щось подібне існувало і у попередній ТТН, зокрема у розділі «Вантажно-розвантажувальні роботи».

Мінінфраструктури, власне, підтверджує цю нашу здогадку і, зокрема вказує, що цей реквізит призначено перш за все для перевізника. Адже саме він, як правило, надає транспортні послуги. Тож вантажовідправник, складаючи ТТН, залишає цей реквізит порожнім.

В усьому іншому порядок складання нової ТТН є аналогічним до її «попередниці». Детально ознайомитися із ним ви можете у спецвипуску газети «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 2, с. 9.

Насамкінець Мінінфраструктури нагадує, що існує особливий порядок перевезення небезпечних, великогабаритних, та великовагових вантажів.

Користуючись нагодою, зауважимо: аби перевозити великогабаритні вантажі, слід мати дозвіл на рух автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, виданий Державтоінспекцією. Правила перевезення таких вантажів затверджені спеціальною постановою КМУ від 18.01.2001 р. № 30.

Що стосується небезпечних вантажів, то правила їх перевезення регламентуються наказом МВС України від 26.07.2004 р. № 822. До того ж перевезення небезпечних вантажів підлягає ліцензуванню і потребує наявності деяких додаткових документів, зазначених у п. 3 Переліку документів, необхідних для здійснення перевезення вантажу автомобільним транспортом у внутрішньому сполученні, затвердженого постановою КМУ від 25.02.2009 р. № 207.

 

Максим Нестеренко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі