Теми статей
Обрати теми

Щодо зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок авансових внесків

Редакція ПБО
Лист від 24.04.2014 р. № 6599/6/99-99-19-03-02-15

Щодо зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок авансових внесків

Лист Міністерства доходів і зборів України від 24.04.2014 р. № 6599/6/99-99-19-03-02-15

 

Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист «…» щодо зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок сплати авансованих внесків і повідомляє.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначені об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн грн.) щомісяця сплачують авансований внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Розрахунок щомісячних авансованих внесків, які мають сплачуватися у наступні дванадцять місяців, подається платником податку у складі річної податкової декларації з податку на прибуток підприємства. Визначена в розрахунку сума авансованих внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов’язань.

Згідно з п. 43.1 ст. 43 Кодексу надміру сплачені суми грошового зобов’язання підлягають поверненню платнику, крім випадків наявності у такого платника податкового боргу.

Абзацом другим пункту 87.1 статті 87 Кодексу встановлено, що сплата грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів.

Наказом Міністерства фінансів України від 17.01.2013 р. № 19 «Про затвердження змін до бюджетної класифікації» затверджені спеціальні коди бюджетної класифікації.

У зв’язку з цим Державною казначейською службою України відкрито відповідні рахунки для сплати платниками податку щомісячних авансованих внесків з податку на прибуток.

Слід зазначити, що обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які розраховуються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік шляхом проведення перерахунку за загальним річним оподаткованим доходом платника податку) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми (п. 43.3 ст. 43 Кодексу).

Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів: на поточний рахунок платника податків в установі банку; на погашення грошового зобов’язання (податкового боргу) з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи незалежно від виду бюджету: повернення готівковими коштами за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку (п. 43.4 ст. 43 Кодексу).

Враховуючи викладене, зарахування надміру сплачених грошових зобов’язань платника з податку на прибуток, що обліковуються на рахунку такого платника, у сплату щомісячних авансованих внесків може здійснюватися на підставі поданої платником заяви про таке зарахування.

 

 Перший заступник Міністра І. Білоус

коментар редакції


img 1

Переплата з податку на прибуток: зараховуємо у сплату авансових внесків за заявою

 

У листі, що коментується, податківці розповіли, чи маєте ви право зарахувати переплату з податку на прибуток у рахунок сплати авансових внесків майбутніх періодів. Загалом, їх висновок зводиться до такого:

1) зарахувати таку переплату в рахунок сплати щомісячних авансових внесків можна;

2) для зарахування потрібно подати заяву.

Узагалі-то підхід контролерів не здивував. По суті, він повторює все те, про що вони говорили раніше (зокрема, у листі ДПСУ від 01.04.2013 р. № 4420/6/15-14-15-13 // Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 30, с. 1). При цьому саме по собі право на таке зарахування сумнівів не викликало (хоча, нагадаємо, на перших порах податківці виступали проти).

Інша справа — заява. Чи потрібно її подавати, чи контролери повинні провести таке зарахування автоматично? Тут усе залежить від конкретної ситуації. Але, на жаль, лист у цій частині небагатослівний. Тому пропонуємо розглянути декілька можливих ситуацій.

Почнемо з найтиповішої: сума нарахованих (і сплачених) щомісячних авансових внесків перевищила суму податку на прибуток за рік. Чи можна зарахувати суму такого перевищення в рахунок сплати щомісячних авансових внесків майбутніх періодів без заяви?

Щоб відповісти, пригадаємо основу такого зарахування, тобто п. 87.1 ПКУ. У ньому зазначено, що сплатити суму платежу можна за рахунок переплати за таким платежем (без заяви) або за рахунок переплати з інших платежів (із заявою). При цьому майте на увазі, що щомісячні авансові внески і податок на прибуток рознесені за різними кодами доходів у Класифікації доходів бюджету. Причому для податківців це є підставою для того, щоб вважати їх різними платежами та, як результат, вимагати заяви для їх зарахування. На жаль, сьогодні з цим погоджуються і суди (див. ухвалу ВАСУ від 03.04.2014 р. у справі № К/800/30905/13, ухвалу Одеського апеляційного адміністративного суду від 20.03.2014 р. у справі № 815/8297/13-а).

Тепер подивимося на механізм відоб­раження згаданого перевищення в річній декларації з податку на прибуток за 2013 рік. Це допоможе відповісти на поставлене запитання. Суму нарахованих у 2013 році щомісячних авансових внесків ви відобразили в ряд. 13.7 додатка ЗП. Потім ви спрямували цю суму у зменшення податку на прибуток, нарахованого за підсумками року. Причому, як виявилось, ця сума перевищила суму такого податку. У результаті цього в ряд. 14 «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 10 + рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)» утворилося від’ємне значення. Це й є перевищення, яке нас цікавить. Із цього рядка воно потрапило і до вашої інтегрованої картки платника (див. лист Міндоходів від 07.03.2014 р. № 5699/7/99-99-19-03-01-17 // «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 8).

Причому зверніть увагу: ряд. 14 призначено для відображення податку на прибуток, а не авансових внесків. Саме тому у вашій картці платника таке перевищення враховуватиметься як переплата податку на прибуток, а не щомісячних авансових внесків*. А це свідчить про те, що для зарахування цієї суми зі щомісячними авансовими внесками майбутніх періодів вам доведеться подати заяву (оскільки податківці, як ми вже говорили, вважають, що в цьому випадку йдеться про різні платежі). Утім, на практиці траплялося, що таке зарахування проводили і без заяви. Але краще не ризикувати.

Наступна ситуація: зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок щомісячних авансових внесків. Наприклад, така ситуація могла виникнути, якщо торік ви були квартальником, а в цьому перейшли на сплату щомісячних авансових внесків. У такому разі ви також маєте право зарахувати суму переплати в рахунок сплати таких внесків. Причому в цьому випадку не повинно виникнути сумнівів у тому, що обов’язковою передумовою для такого зарахування буде подання податківцям відповідної заяви.

Ви ознайомилися із двома головними ситуаціями. Але на практиці може виникнути ще одна. Припустимо, що у 2013 році ви з якихось причин сплатили щомісячних авансових внесків більше, ніж нарахували. Чи можна зарахувати їх у рахунок сплати цих платежів майбутніх періодів? Безумовно! Причому зверніть увагу, що, на відміну від попередніх ситуацій, у цій подавати заяву для такого зарахування не потрібно. Річ у тім, що тут дійсно маємо переплату саме авансових внесків, а не податку на прибуток. Непрямо цей підхід підтверджує одна з консультацій податківців у БЗ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 30, с. 39).

 

Віталій Смердов

 

* Що стосується щомісячних авансових внесків, то пам’ятайте: скільки ви їх нарахували за декларацією, стільки і заплатили. Отже, за ними переплата не виникає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі