Теми статей
Обрати теми

Щодо заборони використання рахунків фізичних осіб для цілей підприємництва

Редакція ПБО
Лист від 04.04.2014 р. № 6259/5/99-99-17-02-02-16
img 1

банківські рахунки

img 2

Щодо заборони використання рахунків фізичних осіб для цілей підприємництва

Лист Міністерства доходів і зборів України від 04.04.2014 р. № 6259/5/99-99-17-02-02-16

(витяг)

 

<…>

Відповідно до ст. 69 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) банки та інші фінансові установи відкривають поточні та інші рахунки платникам податків, зокрема фізичним особам — підприємцям, за наявності документів, виданих контролюючими органами, які підтверджують узяття їх на облік у таких органах, або виписки Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Банки та інші фінансові установи зобов’язані надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків до контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, не пізніше за наступний робочий день із дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття). За невиконання норм цієї статті для банків та фінансових установ передбачена відповідальність (п. 69.6 ст. 69 Кодексу).

Звертаємо увагу на те, що п. 7 ст. 69 Кодексу визначено, що фізичні особи — підприємці зобов’язані повідомляти про свій статус банки й інші фінансові установи, у яких такі особи відкривають рахунки.

Частиною першої статті 1068 Цивільного кодексу України визначено, що банк зобов’язаний здійснювати для клієнта операції, які передбачені для рахунків такого виду законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту, якщо інше не встановлено договором банківського рахунка.

Відповідно до статті 6 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошових коштів в Україні» (далі — Закон) порядок відкриття банками рахунків та їх режими визначаються Національним банком України. Умови відкриття рахунка та особливості його функціонування передбачаються в договорі, який укладається між банком і його клієнтом — власником рахунка.

Нормативно-правовим актом Національного банку України, що регулює правовідносини, які виникають при відкритті банками поточних і вкладних (депозитних) рахунків у національній та іноземних валютах, є Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затверджена постановою Правління Національного банку України від 12.11.2003 р. № 492 (далі — Інструкція).

Пунктом 7.7 Інструкції встановлена заборона використовувати поточні рахунки фізичних осіб для проведення операцій, пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності.

У зв’язку із зазначеним при відкритті поточних рахунків фізичним особам банки повинні забезпечити цих осіб інформацією про режим використання таких рахунків у порядку, встановленому внутрішніми положеннями банку (п. 1.20 Інструкції).

Клієнт — фізична особа в заяві про відкриття поточного рахунка повинен письмово підтвердити, що йому відомо, що цей рахунок забороняється використовувати для проведення операцій, пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності (додаток 5 до Інструкції). Особливості функціонування рахунка мають бути передбачені в договорі, який укладається між банком і його клієнтом (пункт 1.5 Інструкції).

Національним банком України листом від 06.02.2007 р. № 25-112/257-1205 рекомендовано з метою дотримання банками і клієнтами — фізичними особами вимог законодавства України та запобігання неналежному використанню рахунків фізичних осіб у договорах банківського рахунка, які укладаються з фізичними особами, передбачати право банку на здійснення договірного списання коштів у разі невідповідності проведеної операції режиму функціонування рахунка та повернення цих коштів платнику чи інший механізм забезпечення дотримання клієнтом режиму функціонування рахунка.

<…>

 

Перший заступник Міністра І. Білоус

коментар редакції


img 3

Не плутайте праву кишеню з «лівою» (податківці — щодо підприємницьких та звичайних рахунків фізосіб)

 

Спочатку нагадаємо, що питання функціо­нування і «взаємозамінності» підприємницького і звичайного рахунків фізичної особи ми розглядали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 86, с. 36.

Там ви дізнаєтеся більше інформації на цю тему, ніж у листі податківців, що коментується. Бо лист цей будь-яких особливих відкриттів не містить. Проте ми вважаємо за потрібне опублікувати і тезово розглянути основні його віхи. Так би мовити, для закріплення раніше пройденого матеріалу… ☺

Щодо повідомлення банками про відкриття рахунків — у згаданій публікації ми зазначали, що банки повинні (у триденний строк) сповіщати податківців лише про відкриття підприємницьких рахунків фізосіб (або рахунків для провадження незалежної професійної діяльності). Що ж до відкриття фізособами звичайних (непідприємницьких) рахунків — якщо такий рахунок відкриває фіз­особа-підприємець, то податківці вимагають від банків повідомляти їх і про відкриття таких рахунків (див. лист ДПСУ від 19.09.2011 р. № 763/7/18-3117 і консультацію в підкатегорії 119.08 Бази знань).

І хоча в листі, який коментується, така вимога прямо не висловлена, проте зі змісту листа вона непрямо випливає. Адже не даремно податківці педалюють той факт, що фізособи при відкритті рахунків зобов’язані повідомляти про свій статус банки та інші фінансові установи, у яких відкриваються рахунки (п. 69.7 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). Утім, якщо при відкритті звичайного рахунка платник не повідомить банк про свій підприємницький статус, то податківці навряд чи дізнаються про відкриття такого рахунка… Але ми вам так чинити не радимо — закони потрібно шанувати! ☺

Далі автори листа нагадують фізособам про заборону використання звичайних рахунків для підприємницьких цілей.

Після чого податківці зазначають, що банк у договорі на відкриття звичайного рахунка, який укладається з фізособою, може передбачати в разі використання звичайного рахунка в підприємницьких цілях певний «каральний» механізм (наприклад, списання і повернення платнику «підприємницьких» коштів, що надійшли на звичайний рахунок, або якийсь інший механізм). Цей фрагмент листа вже, ймовірніше, адресовано банкам, хоча, можливо, він також покликаний злякати підприємців, які «підставляють» свої звичайні рахунки «під» підприємницькі гроші.

Детальніше про наслідки використання звичайних рахунків для підприємницьких цілей і про низку інших «фізрахункових» нюансів читайте у згаданій вище публікації.

На завершення нагадаємо, що для протилежної ситуації — використання підприємницьких рахунків для непідприємницьких потреб фізособи законодавство обмежень не передбачає*.

Утім, краще використовуйте свої рахунки за їх прямим призначенням.

 

Олексій Павленко

 

* Податківці цей факт підтверджують, причому як для звичайних підприємців, так і для єдиноподатників (див. консультації із БЗ у підкатегоріях 104.04 і 107.04 відповідно), але із застереженням: мовляв, таке можливе після сплати всіх податків і зборів…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі