Транспортно-експедиторські послуги та Крим

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Ми — транспортно-експедиторська компанія. Як сьогодні працювати з Кримом? За якою ставкою оподатковується транспортна послуга — 0 % або 20 %?

Це питання слід розглядати в контексті двох: оподаткування експедиторської винагороди та оподаткування послуг перевезення.

Почнемо з першого. Із Закону № 1636 чітко випливає, що ВЕЗ «Крим» знаходиться на території України. При цьому юридичні особи, які мають податкову адресу (місцезнаходження) на території ВЕЗ «Крим», прирівнюються з метою оподаткування до нерезидентів.

Згідно з частиною «б» п. 185 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ. Отже, якщо місце постачання тієї чи іншої послуги знаходиться на території України, то вона обкладається ПДВ, якщо за межами України — вона не буде об’єктом обкладення цим податком.

Місцем постачання транспортно-експедиторських послуг згідно з частиною «ж» п. 186 ПКУ вважається місце, в якому одержувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання. Місцезнаходження вашого клієнта (замовника) для обкладення ПДВ принципового значення не має. Якщо він розташований на території материкової України, то це буде звичайне постачання послуг резиденту з оподаткуванням за ставкою 20 %. Якщо його місцезнаходження — ВЕЗ «Крим», то це буде постачання послуг нерезиденту з місцем постачання на території України, тобто знову ж таки з оподаткуванням за ставкою 20 %.

Трохи складніше з оподаткуванням власне транспортних послуг. За загальним правилом, послуги з міжнародних перевезень оподатковуються за ставкою 0 % (частина «а» п.п. 195.1.3 ПКУ). При цьому перевезення вважається міжнародним, якщо воно здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом. Роз’яснюючи цю норму, податківці в УПК № 610 посилаються на Закон № 1955, який як товарно-транспортні документи згадує, зокрема, міжнародну автомобільну накладну (CMR) та інші документи, визначені законами України. Водночас застосування CMR базується на Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів, яка застосовується до будь-якого договору автомобільного перевезення вантажів транспортними засобами за винагороду, коли зазначені в договорі місце прийняття вантажу для перевезення та місце, передбачене для доставки, знаходяться у двох різних країнах, з яких принаймні одна є договірною країною, незважаючи на місце проживання та громадянство сторін (п. 1 ст. 1). Закон про автотранспорт критерієм міжнародного перевезення визначає перетин державного кордону (ст. 1).

Як ми вже з’ясували, ВЕЗ «Крим» відповідно до Закону № 1636 знаходиться на території України, а її кордон визначено як адміністративний, а не державний (п. 1.2). Тому говорити про застосування нульової ставки до перевезень вантажу до Криму (з Криму) поки що не доводиться. Принаймні, до появи ліберального роз’яснення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі