№89

Податки та бухгалтерський облік, листопад, 2014/№ 89 Інші номери журналу ›
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • ОЗ почали використовувати в оподатковуваних операціях: відновлення податкового кредиту Підприємство працювало з 2011 року з пільгою щодо ПДВ (операції з деревиною). З 13.08.14 р. працюємо з ПДВ. За період, в якому працювали без ПДВ, були придбані основні засоби (повністю не замортизовані). Чи є можливість відновити податковий кредит у частині незамортизованих ОЗ і чи є строк давності за цими операціями? У фіскальній службі відповіли, що це можливо протягом 365 днів.
  • Продажі зі знижкою: ПДВ не донараховуємо Підкажіть, будь ласка, що нам робити. Підприємство-виробник вирішило провести на свою продукцію акцію «5 + 1», тобто при купівлі 5 шт. на додачу давати ще 1 шт. за ціною 0,01 грн. Чи необхідно донараховувати умовний ПДВ на це постачання?
  • Транспортно-експедиторські послуги та Крим Ми — транспортно-експедиторська компанія. Як сьогодні працювати з Кримом? За якою ставкою оподатковується транспортна послуга — 0 % або 20 %?
  • Два авансові звіти в один день: як рахувати 240 грн. Працівник відзвітував за відрядження 1 вересня і надав чек від 29 серпня на суму 146,71 грн. (у тому числі ПДВ — 24,45). Водночас за 1 вересня уже є чек на суму 163 грн. (у тому числі ПДВ — 27,17). Чи можемо ми відображати податковий кредит за цими чеками, ураховуючи, що дати виписування документів різні, але авансові звіти затверджені 1 вересня і загальна сума перевищує 240 грн.?
  • Передача медобладнання в безоплатне користування Добридень! Наше підприємство ввезло на територію України медичне обладнання (сплатили 7 % ПДВ). Тепер ми плануємо на безоплатній основі віддати його до інституту в тимчасове користування, право власності до інституту не переходить. Підкажіть, будь ласка, чи виникають у нас податкові зобов’язання при передачі цього обладнання в тимчасове користування і за якою ставкою — 20 або 7 %?
  • Експедитор отримав аванс за послуги: як нарахувати ПДВ? Ми — експедитори, надаємо транспортно-експедиторські послуги на маршруті Київ — Москва. Вартість послуги — 6000 грн. без ПДВ (5000 грн. — це транзитні суми перевізника, а 1000 грн. — експедиторська винагорода). Якщо нам відправили аванс у жовтні, а акт буде в листопаді, то ми у жовтні маємо обкладати ПДВ всю суму авансу, що надійшов, а потім коригувати, чи обкладати ПДВ тільки суму експедиторської винагороди?
  • Автомобіль у лізингу: відображаємо витрати на ТО Юридична особа купила легковий автомобіль на підприємство в лізинг. Відразу було проведено технічне обслуговування: здійснено заміну автозапчастин, заміну оливи. Куди списувати ці витрати?
  • Валютний курс для «завислої» заборгованості За яким курсом перераховувати дебіторсько-кредиторську заборгованість у валюті на кінець кварталу? Дякую.
  • Благодійна допомога для військової частини: відображаємо в обліку Підприємство надало військовій частині благодійну допомогу у вигляді камуфляжних костюмів та черевиків. Як відобразити цю операцію в обліку з податку на прибуток і ПДВ?
  • Банк ліквідовано: як обліковувати «завислі» гроші Банк ліквідовано згідно з постановою НБУ. У підприємства залишилися не повернені банком гривні й долари США. Чи може підприємство віднести ці суми в податковому обліку на витрати, а в бухгалтерському обліку — на збитки?
  • Обов’язковий продаж валюти: чи розраховувати курсові різниці на розподільчому рахунку? Валюта надходить на розподільчий рахунок 1-го числа місяця. 2-го числа 75 % примусово продається, решта зараховується на рахунок. З якої дати здійснювати переоцінку валюти?
  • Облік втрати товару та його відшкодування При доставці оплаченого товару покупцеві перевізник втратив частину товару. Втрату відшкодував за ціною, зазначеною у відвантажувальних документах. Як правильно відобразити цю операцію в бухгалтерському та податковому обліку?
  • Поворотна фіндопомога від засновника: 365 календарних днів — і крапка ТОВ на загальній системі оподаткування отримало поворотну фінансову допомогу від засновника. З якого моменту відлічується строк повернення фіндопомоги у 365 календарних днів — з дати надання допомоги або до кінця поточного року?
  • Курсові різниці щодо відряджувальних сум Працівнику видано аванс на закордонне відрядження в сумі 30000,00 руб. На кінець кварталу він ще перебуває у відрядженні та не відзвітував за аванс. Чи потрібно розраховувати курсову різницю на 30000,00 руб.?
  • Витрати на сертифікацію імпортних товарів Підприємство оплатило послуги із сертифікації продукції (під час розмитнення імпортного товару), строк дії сертифіката — 12 місяців. Куди включаються витрати на сертифікацію продукції — до собівартості реалізованих товарів або (ураховуючи строк дії сертифіката) до Дт рахунка 39 і списуються по 1/12 частині протягом року? Коли віднести їх до витрат у податковому обліку?
  • Оперативна оренда для єдиноподатника не заборонена Чи має право юридична особа, яка надає в оренду склади, працювати на єдиному податку (5 %)?
  • Перевищення 25 % частки: коли залишати роботу на єдиному податку Підприємство на єдиному податку (група 4, ставка 3 %) у червні 2014 року внесло зміни до статуту і ввело до складу засновників юридичну особу — неплатника єдиного податку, частка якого у статутному фонді перевищує 25 %. Чи має право підприємство бути платником єдиного податку? Якщо не має, то який порядок переходу на загальну систему оподаткування?
  • Фіндопомога для єдиноподатника Юридична особа — платник єдиного податку у вересні 2014 року отримала поворотну фінансову допомогу. До закінчення року повернення не буде. Чи потрібно відображати цю фіндопомогу у складі доходів по закінченні 2014 року?
  • Єдиноподатнику анулюють ПДВ-реєстрацію: за якою ставкою платити на період судових спорів? Підприємство — платник єдиного податку за ставкою 3 %. У третьому кварталі податківці анулювали реєстрацію платника ПДВ. Зараз йде судовий процес. За якою ставкою платити єдиний податок, допоки справа не вирішиться в суді — 3 % чи 5 %?
  • Граніт у виробі — не перешкода для експорту єдиноподатнику Підкажіть, будь ласка, чи може ФОП на групі 3 єдиного податку (5 %) займатися експортом виробів із граніту?
  • Зарплата менше мінімалки У зв’язку з економічною нестабільністю підприємство перейшло на неповний робочий тиждень. Через такий графік роботи в багатьох працівників сума нарахованої зарплати виявилася нижче мінімальної. Чи будуть застосовані до підприємства штрафні санкції?
  • Установлено доплату за суміщення посад: як індексувати зарплату Працівнику встановлено доплату за суміщення посад. Чи буде базовим місяць, у якому було встановлено таку доплату?
  • Кримчанин! Ти нам резидент чи ні? На нашому підприємстві працевлаштовано працівника з кримською пропискою в українському паспорті. Як тепер оподатковувати його зарплату? Як відображати його в таблиці 6 звіту з ЄСВ: як громадянина України чи ні?
  • Доплата «багатоверстатнику» Директор іде у відпустку без збереження заробітної плати. На період такої відпустки його обов’язки виконуватиме головний бухгалтер. Чи потрібно нараховувати і виплачувати головному бухгалтеру доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього директора?
  • Навчальна відпустка: нюанси надання Чи зобов’язане підприємство оплачувати навчальну відпустку, якщо працівник навчається за спеціальністю, за якою немає вакансії на підприємстві? Чи враховують при оплаті навчальної відпустки святкові дні?
  • Коли трудова працівнику не потрібна Чи має право підприємство відправити трудову книжку звільненому працівникові поштою, якщо той відмовляється забирати її з відділу кадрів?
  • До суду за компенсацією Під час проведення остаточного розрахунку при звільненні не виплатили компенсацію за невикористані дні відпустки. Протягом якого строку працівник може звернутися до суду з позовом про стягнення належних йому сум компенсації?
  • Якщо сумісник хоче «за свій рахунок» На яку кількість днів відпустки без збереження заробітної плати може сподіватися працівник-сумісник?
  • «Комунальна» компенсація: обкладати/не обкладати? Підприємство збирається орендувати офіс у фізичної особи (резидента України). Планується, що такій фізичній особі щомісяця компенсуватимуться на підставі рахунків понесені нею витрати на сплату комунальних платежів за приміщення, що орендується. Чи потрібно обкладати таку компенсацію ПДФО, ЄСВ, ВЗ? Якщо так, то чи потрібно при нарахуванні застосовувати натуральний коефіцієнт?
  • Орендуємо офіс у фізичної особи, сплачуємо податки, спимо спокійно Підприємство збирається орендувати офіс у фізичної особи (резидент України). Якими податками сьогодні обкладають орендну плату?
  • ВЗ та автомобіль Чи потрібно обкладати ВЗ компенсацію вартості бензину працівникові та виплату на утримання власного автомобіля, який не оформлений договором оренди, але використовується в госпдіяльності підприємства?
  • ВЗ: якщо дохід за дні «до» нараховано у дні «після» ВЗ запроваджено в Україні з 03.08.2014 р. До бази оподаткування ВЗ зарплата за серпень 2014 р. потрапила за мінусом зарплати за 01.08.2014 р. Чи правильно це? Працівника, звільненого 14.06.2014 р., було поновлено на роботі за рішенням суду в жовтні 2014 року. За період вимушеного прогулу йому нараховано середній заробіток. Як слід утримувати ВЗ?
  • ЖЕК — не платник водозбору, якщо обслуговує тільки особисті потреби споживачів ТОВ займається утриманням та обслуговуванням офісно-житлового комплексу (приватний ЖЕК), має прямий договір на водопостачання та водовідведення з «Київводоканалом». Власники офісних приміщень та квартир компенсують вартість води ТОВ. Чи буде ТОВ платником збору за використання води?
  • Поворотна фінансова допомога від звичайної фізичної особи: без табу Чи може звичайна фізична особа (непрацівник) надати юридичній особі поворотну фінансову допомогу в розмірі 200 тис. грн.? Чи діятимуть у такому разі обмеження НБУ щодо готівкових розрахунків?
  • Продаємо газети, повертаємо передоплати: використовуємо РРО? Юридична особа здійснює послуги, що обкладаються ПДВ, та продає товари (газети), звільнені від ПДВ. Через РРО проводяться тільки отримані від послуг суми (тобто лише ті, що обкладаються ПДВ), а продаж газет здійснюється за допомогою ПКО. Чи правильно це або ми мусимо абсолютно всі операції проводити через РРО? Чи потрібно нам проводити через РРО повернення передоплати (ми проводимо відразу через РКО)?
  • Єдиний працівник у відрядженні: РРО можна не включати Добридень! Скажіть, будь ласка, чи допускається не роздруковувати фіскальний чек щодо РРО за день, якщо на підприємстві тільки один працівник (директор) і він того дня був у відрядженні? Дякую!
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі