Автомобіль у лізингу: відображаємо витрати на ТО

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Юридична особа купила легковий автомобіль на підприємство в лізинг. Відразу було проведено технічне обслуговування: здійснено заміну автозапчастин, заміну оливи. Куди списувати ці витрати?

Автомобіль у фінлізингу. Це означає, що у вас як лізингоотримувача легковий автомобіль значиться у складі основних засобів (п. 153.7 і п.п.146.17.2 ПКУ, п. 5 П(С)БО 14).

Обов’язок щодо підтримання одержаного у фінансовий лізинг автомобіля у справному технічному стані покладено на лізингоотримувача (ст. 14 Закону про фінлізинг). Тому нести витрати на утримання предмета лізингу, пов’язані з його експлуатацією, проведенням ТО та ремонтом, — ваша доля (якщо інше не передбачено договором фінлізингу). Докладніше про купівлю в лізинг див. «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 20, с. 41.

Згідно з абзацом третім п. 1.3 Положення № 102 технічне обслуговування (ТО) — це комплекс операцій чи операція з підтримання роботоздатності або справності виробу під час його використання за призначенням, зберігання і транспортування. Перелік робіт з ТО транспортних засобів установлено в пп. 3.5 — 3.11 Положення № 102. Серед них є заміна оливи та заміна фільтрувальних елементів.

Зверніть увагу! Заміна оливи в автомобілі попутно вимагає заміни деяких запасних частин автомобіля, зокрема фільтрів. Думаємо, що заміну саме цих запчастин, разом зі зміною оливи, і було проведено під час ТО. А оскільки так, то про будь-який ремонт/поліпшення автомобіля не може бути й мови.

Проведення саме ТО не спричинює поліпшення автомобіля, а є необхідною умовою для надійної та безпечної його роботи (див. п. 3.8 Положення № 102).

Тому в бухгалтерському обліку витрати на проведення ТО легкового автомобіля списують до складу витрат (п. 15 П(С)БО 7).

У податковому обліку заміна оливи та фільтрів також не підпадає під поняття «ремонт/поліпшення» — порядок обліку ремонтних витрат, передбачений пп. 146.11, 146.12 ПКУ, на такі витрати не поширюється. Витрати на заміну оливи, фільтрів, обумовлених технічною документацією з експлуатації як витрати на утримання та експлуатацію легкового автомобіля, у повному обсязі відносяться до складу витрат за напрямком використання такого автомобіля.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі