Витрати на сертифікацію імпортних товарів

Адамович Наталія, Ковенко Марина, Костюк Дмитро, Нестеренко Максим, Солошенко Людмила, Ушакова Лілія
Підприємство оплатило послуги із сертифікації продукції (під час розмитнення імпортного товару), строк дії сертифіката — 12 місяців. Куди включаються витрати на сертифікацію продукції — до собівартості реалізованих товарів або (ураховуючи строк дії сертифіката) до Дт рахунка 39 і списуються по 1/12 частині протягом року? Коли віднести їх до витрат у податковому обліку?

Усе залежить від умов проведеної сертифікації продукції. А вони при ввезенні товару в Україну можуть бути різними.

1. Сертифіковано певну партію продукції. Коли сертифікат видано на конкретно заявлену партію продукції України, що ввозиться на територію, зазначену в інвойсі, у ньому вказуються розмір партії, номер інвойсу, код товарної накладної, назви та адреси заявника і виробника продукції (абз. 3 п. 5 Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні, затвердженого постановою КМУ від 14.05.2008 р. № 446, далі — Порядок № 446). Строк дії сертифіката — до одного року. Увезену партію продукції підприємство може продати за цим сертифікатом протягом 12 місяців.

У цьому випадку витрати на сертифікат можна вважати безпосередньо пов’язаними з придбанням такого товару. А отже, зазначені витрати однозначно збільшують первісну вартість такого товару (п. 9 П(С)БО 9).

У податковому обліку за аналогією з бухобліком такі витрати також слід уключити до первісної вартості (собівартості) товарів, увезених для продажу. Отже, вартість сертифіката потрапить до витрат у періоді отримання доходу від реалізації таких товарів (п. 138.4 ПКУ). Зауважимо, що витрати на сертифікацію ввезеної продукції, що використовується при виробництві, податківці хочуть бачити в собівартості виготовлених товарів (див. лист Міндоходів від 30.05.2014 р. № 10316/5/99-99-19-02-02-16, консультацію в підкатегорії 102.07.08 БЗ). Докладніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 20, с. 20.

2. Сертифіковано вид продукції, що ввозиться. Дія отримуваного сертифіката поширюється не на певну партію товару, що ввозиться, а на вид товарів (тобто на всі партії товарів), які ввозяться та ще ввозитимуться в майбутньому протягом строку дії сертифіката відповідності (абз. 2 п. 5 Порядку № 466).

У такому випадку витрати на сертифікацію неможливо пов’язати з конкретною одиницею товару. У бухгалтерському обліку вони первісну вартість товару не збільшують, а є витратами періоду. Але тут доцільніше їх спочатку віднести до Дт рахунка 39, а потім протягом року (строку дії сертифіката) щомісяця списувати 1/12 частину проводкою Дт 93 — Кт 631. У податковому обліку такі витрати списуємо до витрат на збут поступово, як і в бухобліку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі