Теми статей
Обрати теми

Електронні гроші: Нацбанк роз’яснює правила використання

Нацбанк у листі від 26.06.2014 р. № 25-109/33434 торкнувся питань:

1) використання електронних грошей суб’єктами господарювання;

2) використання електронних грошей, правила яких не узгоджені з НБУ;

3) приймання електронних грошей суб’єктами господарювання як оплати за товари, роботи, послуги.

1. Щодо використання електронних грошей суб’єктами господарювання. НБУ зауважив, що коли суб’єкт господарювання має намір одночасно бути торговцем і користувачем, банк-емітент має розділити функції цього суб’єкта господарювання та відкрити йому окремі облікові записи (електрон­ні гаманці тощо):

як торговцю — для приймання електронних грошей від користувачів як оплати за товари, роботи, послуги та

як користувачу — для купівлі електронних грошей і здійснення оплати господарських, виробничих потреб з урахуванням обмежень, установлених законодавством.

2. Щодо використання електронних грошей, правила яких не узгоджені з Національним банком України. Нацбанк повідомив, що суб’єкти, які здійснюють операції з електронними грошима (емітент електронних грошей, оператор, агенти, торговці та користувачі), мають право їх здійснювати лише за правилами, узгодженими з Нацбанком.

При цьому Нацбанк не узгоджував правила використання електронних грошей WebMoney Transfer, Інтернет.Гроші, UkrMoney, RBKMoney, Яндекс.Гроші, QJWI, E-gold.

3. Стосовно приймання електронних грошей суб’єктами господарювання як оплати за товари, роботи, послуги. Державний регулятор наполягає, що отримані торговцем від користувачів електронні гроші мають зараховуватися агентом із розрахунків та/або емітентом на власний поточний рахунок торговця, відкритий у банку (за винятком сум електронних грошей, повернених користувачу відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів»).

Отже, здійснюючи продаж товарів, робіт, послуг за електронні гроші, торговці на кінцевому етапі отримують на власний рахунок у банку безготівкові кошти, які підлягають оподаткуванню відповідно до законодавства України.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі