Теми статей
Обрати теми

Допомога від ФТВП «зависла», а військовий збір сплачуємо

Клиженко Яна, експерт з питань оплати праці
Фонд соцстраху затримує перерахування допомоги по тимчасовій непрацездатності. Як у такій ситуації сплатити військовий збір?

Останнім часом розповсюджені «затримки» допомоги від ФТВП. Але відсутність фінансування від соцстраху не звільняє податкових агентів від «фіскальної» повинності. Військовий збір — не виняток. Як же бути? Наразі вихід такий.

Вже не секрет, що «мілітарі»-збір є побратимом звичного ПДФО. Принаймні, порядок нарахування, утримання і сплати (перерахування) у них однаковий. Податкові агенти сплачують ВЗ згідно зі ст. 168 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Саме так зазначено в п.п. 1.4 п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ.

В описаній ситуації працюватиме п.п. 168.1.5 ПКУ. Він свідчить: якщо оподатковуваний дохід нараховано, але не виплачено, то податок з такого доходу потрібно перерахувати до бюджету не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу. Наприклад, військовий збір з лікарняних, нарахованих у березні 2015 року, але не виплачених, треба сплатити не пізніше 30.04.2015 р.

Якщо ж гранична дата наближається, а допомога все ще не виплачена, викручуватися доведеться самостійно. Перерахуйте належну суму збору за рахунок власних коштів. Після того, як гроші надійдуть і працівникові буде виплачено суму допомоги, продублюйте такий платіж. На жаль, інакше неможливо: обов’язок перераховувати військовий збір при кожній виплаті оподатковуваного доходу ніхто не скасовував (навіть у такій ситуації). Як ви вже здогадалися, з'являється переплата, яку можна буде врахувати при наступній виплаті доходу.

Іншого, на жаль, нічого поки що не придумали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі