Теми статей
Обрати теми

Підприємець-пенсіонер вважається працюючим пенсіонером

Пенсійний фонд України
У зв’язку із встановленням з 1 квітня 2015 року особливого порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам, фахівці Пенсійного фонду на своєму сайті (www.pfu.gov.ua) роз’яснили, чи вважається «працюючим» пенсіонер, який зареєстрований як приватний підприємець, але тривалий час не має доходів.

Пенсійники зауважили, що у чинному законодавстві не міститься визначення поняття «працююча особа».

Водночас фізичні особи — підприємці, у тому числі ті, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), є застрахованими особами. Це передбачено ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV .

Відповідно до ч. 3 ст. 3 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI зайнятість населення забезпечується шляхом установлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, не заборонених законом.

Державна реєстрація фізичних осіб — підприємців — це засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру (ст. 4 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).

Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі