№29

Податки та бухгалтерський облік, квітень, 2015/№ 29 Інші номери журналу ›
  • Зустрічайте Закон про спрощення умов ведення бізнесу Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)» від 12.02.2015 р. № 191-VIII зроблено чергові кроки до дерегуляції господарської діяльності. Серед іншого Законом спрощується процедура започаткування та провадження господарської діяльності, скорочуються дозвільні та погоджувальні процедури.
  • Уточнювати суми військового збору та процентів за 2014 рік не потрібно Фахівці головного фіскального відомства у Базі знань (категорія 103.25) нагадали, що з 1 квітня 2015 року Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за ф. № 1ДФ подаємо за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4.
  • Щодо оподаткування компенсаційних виплат ДФСУ на своєму сайті нагадує, що Кабмін постановою від 04.03.2015 р. № 105 затвердив Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.
  • Підприємець-пенсіонер вважається працюючим пенсіонером У зв’язку із встановленням з 1 квітня 2015 року особливого порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам, фахівці Пенсійного фонду на своєму сайті (www.pfu.gov.ua) роз’яснили, чи вважається «працюючим» пенсіонер, який зареєстрований як приватний підприємець, але тривалий час не має доходів.
  • Перелік основних документів, що використовуються у тематичному номері
  • Безнадійна заборгованість: яка і відколи? Під податкову реформу потрапив і облік безнадійної заборгованості. Тут законодавець почав «з голови» — із самого поняття безнадійності, докорінно змінивши практично всі її ознаки. Тому, перш ніж говорити про облік, ознайомимося з новим виглядом безнадійної заборгованості. Розберемо її, як-то кажуть, з усіх боків.
  • ПДВ — «не з тих, хто буде чекати три роки»: ПДВ-облік безнадійної заборгованості У контексті нашої теми є актуальним відоме прислів’я «Обіцяного три роки чекають». Бо ж саме три роки становить строк позовної давності відповідно до Цивільного кодексу. Але які особливості ПДВ-обліку у тих випадках, коли заборгованість все ж таки перетвориться на безнадійну (і не тільки у зв’язку із тим, що закінчився строк позовної давності)? Про це говоримо просто зараз у нашій статті!
  • Що потрібно знати про резерв сумнівних боргів Донедавна питанням формування резерву сумнівних боргів не приділяли особливої уваги. Відверто скажемо, мало хто його нараховував. Але після переходу податкового обліку на бухгалтерські рейки ситуація змінилася. Тепер значення резерву сумнівних боргів різко зросло. Тому не зайвим буде нагадати бухгалтерам, що це за резерв і під яку заборгованість його створюють.
  • Створюємо резерв і списуємо дебіторсько-кредиторську заборгованість без помилок У попередній статті ми пригадали, що є резервом сумнівних боргів. Тепер уточнимо, якими методами формують цей резерв, як його використовують і відображають на рахунках бухгалтерського обліку. Крім того, приділимо увагу питанням списання дебіторсько-кредиторської заборгованості.
  • Заборгованість стала безнадійною: що в податковому обліку? На жаль, складна економічна ситуація в нашій країні не сприяє покращенню розрахунків між підприємствами. Усе частіше зобов’язання з погашення боргу за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) вони відкладають до кращих часів. У результаті заборгованість, що виникає, стає безнадійною. Ваш боржник теж годує вас обіцянками, але віз і нині там? Ви вже не сподіваєтеся, що борг вам все ж таки повернуть? Не засмучуйтеся — у вас є можливість таку заборгованість списати. Хочете, щоб усе пройшло гладенько в податковому обліку? Тоді давайте разом з’ясуємо, як це правильно зробити в сучасних умовах. Почнемо, друзі!
  • Перехідна заборгованість: податково-облікові особливості Новий порядок обліку безнадійної заборгованості докорінно відрізняється від того, що діяв до 1 січня 2015 року. Але що робити, якщо контрагент заборговував вам ще в дореформений період, а безнадійним борг став уже в нових умовах? Як відобразити в податковому обліку таку перехідну заборгованість? Відповідям на ці запитання і присвячено цю статтю.
  • «Перехідна» сумнівна заборгованість: без несподіванок «Меня опять терзают смутные сомнения...» (І. В. Бунша*) Як завжди, кардинальні зміни правил оподаткування вимагають від законодавця сформулювати так звані перехідні правила — для процедур, що розпочаті «по-старому», а завершуються нібито «по-новому». «Нібито» — означає не взагалі забути старе і почати з чистого аркуша, а завершити процедури фактично за старими правилами, але із застосуванням нових інструментів податкового обліку. Коротше кажучи, якщо раніше процедури відображення сумнівної заборгованості в податковому обліку продавця і покупця передбачали збільшення/зменшення доходів і/або витрат, то тепер — збільшення/зменшення фінансового результату до оподаткування…
  • Кредиторська заборгованість в обліку ФОП-єдиноподатника Сума кредиторської заборгованості, тобто заборгованості підприємця перед постачальниками, підрядниками, ніяк не відображається в обліку ФОП-єдиноподатника до того моменту, поки за такою заборгованістю не мине строк позовної давності. А що потім? А потім порядок її оподаткування залежатиме від того, на якій групі перебуває єдиноподатник і чи є він платником ПДВ. Але є ще низка нюансів. Детальніше про це ми й поговоримо.
  • Списана кредиторська заборгованість і ЮРЄПи груп 3 і 4 Донедавна юридичним особам — платникам ЄП колишніх груп 4 і 6 доводилося заганяти суми списаної безнадійної кредиторки під оподаткування. Причому не тільки платникам ПДВ і не тільки у зв’язку із закінченням строків позовної давності*… Як відомо, з 01.01.2015 р. у межах податкової реформи текст ПКУ серйозно змінився, і гл. 1 розд. XIV ПКУ — що регламентує обкладення ЄП — особливо. Давайте розберемося, як вирішуються ці питання сьогодні…
  • За «комуналку» борг списали — сплатити податки зобов’язали Борг за спожиті житлово-комунальні послуги, за яким минув строк позовної давності, був визнаний безнадійною заборгованістю і списаний. Які податкові наслідки загрожують фізособі-боржнику? Чи повинне комунальне підприємство утримувати зі списаної суми будь-які податки?
  • Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 «Дебіторська заборгованість» Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 р. № 237 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 1999 р. за № 725/4018
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі