Теми статей
Обрати теми

Нові форми декларацій єдиноподатників

Олеся Александрова, податковий експерт
Зараз, коли пора подавання звітів у самому розпалі і єдиноподатники вже змирилися з необхідністю подавати «застарілі» форми декларацій з ЄП, якраз і з’явилися нові форми звітності для спрощенців. Що з усім цим робити, розберемося далі.

На нові форми декларацій з ЄП платники чекали давно. З початку року змінили і ставки, і умови роботи на спрощенці, а єдинникам (і ФОП, і юрособам) доводилося пристосовуватися, щоб якось заповнити старі форми в нових умовах.

Тепер ця проблема вирішена, хоч і з великим запізненням. Мінфін наказом від 19.06.2015 р. № 578 затвердив нові форми ЄП-декларацій: для ФОП, для юросіб групи 3 та для сільгоспників групи 4.

До речі, порядку їх заповнення, як і в попередніх випадках, немає. Затверджено тільки самі форми декларацій. Але жодних складнощів у процедурі заповнення вони не викликають. Усе й так зрозуміло.

«З коли»?

Звичайно ж, багато платників розхвилювалися: щойно здали декларацію на старих бланках, чи не змусять перездавати на нових?

Турбуватися тут ні про що. У п. 46.6 ПКУ чітко зазначено, що нові форми декларації набувають чинності з метою заповнення звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, в якому відбулося їх опублікування.

Старі форми до цього моменту вважаються чинними. Оскільки наказ № 578 опубліковано у третьому кварталі (28.07.2015 р.), то нові форми звітності для єдиноподатників групи 3 повинні будуть застосовуватися за наступний період — тобто за підсумками 2015 року. А для єдиноподатників груп 1 і 2 взагалі з 2016 року.

Але ймовірніше (оскільки стара звітність вже нікуди не годиться), що податківці попросять почати застосовувати нові форми для групи 3 вже з періоду 9 місяців, а для груп 1 і 2 — за 2015 рік. Якщо на той час під нові форми встигнуть підлаштувати електронну звітність, для платників такий варіант буде навіть зручніший.

А ось якщо єдиноподатник виправлятиме помилки за попередні періоди, то потрібно буде застосовувати чинну форму на момент виправлення помилки. Якщо це станеться після офіційного опублікування наказу № 578, отже, потрібно буде використовувати нову форму звітності.

Що змінилося?

Самі форми декларацій підігнали під нові умови і ставки ЄП.

ФОП на ЄП повинні будуть заповнювати декларацію у гривнях з копійками, а не як раніше в гривнях.

Для ФОП зникло розбиття авансових внесків за місяцями, тепер авансові внески з ЄП потрібно показувати загальною сумою за квартал.

А показники госпдіяльності обмежили двома рядками: обсяг доходу за звичайною ставкою ЄП і за ставкою 15 % для груп 1 і 2 і трьома рядками: за ставкою 2 %, 4 % і 15 % для ФОП ЄП групи 3.

Для юросіб на ЄП у формі декларації прибрали згадки про групи 4 і 6, уключивши туди тільки третьогрупників з правильними ставками.

З огляду на непотрібність прибрали колишній розділ IV, який з 01.01.2015 р. втратив свою актуальність, оскільки був призначений для ЮРЄПів — мігрантів з однієї групи до іншої. Розділ IV нової форми призначено для виправлення помилок.

Декларацію, як і раніше, юрособам на ЄП потрібно буде заповнювати у гривнях з копійками.

Окремо зазначимо, що для платників ЄП групи 4 (сільгоспників) з’явилася своя форма звітності. Нагадаємо: вони подають декларацію на поточний рік не пізніше 20 лютого поточного року. З нею ми потім детальніше розберемося, оскільки форма нова і потребує детального опису її заповнення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі