№62

Податки та бухгалтерський облік, серпень, 2015/№ 62 Інші номери журналу ›
  • ДФСУ про зміни в СЕА 29 липня 2015 року набрав чинності Закон України від 16.07.2015 р. № 643-VIII (відомий як законопроект № 2173а), яким суттєво змінено норми Податкового кодексу України в частині адміністрування ПДВ.
  • З податковою накладною менше мороки!
  • Як звітувати з податку на прибуток за перше півріччя? ДФСУ у листі від 29.07.2015 р. № 27719/7/99-99- 19-02-01-17 повідомляє платникам податку на прибуток, яким треба звітувати за 1 півріччя 2015 року, що досі залишаються чинними попередні форми податкових декларацій, зокрема декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. № 872.
  • Довідники податкових пільг — «просто з жару»
  • Відряджений втратив підтвердну первинку: чи все пропало? Ситуація досить-таки нерідкісна…
  • «И снится нам земля, земля у дома»*, або Хто платить за землю під багатоповерхівкою? На жаль, після 1 липня 2015 року сон мешканців багатоквартирних будинків, а також власників нежилих приміщень у них навряд чи можна назвати спокійним. Крім того, що стараннями законодавця на них силою повісили турботу про управління та утримання самого будинку, так ще й пішли розмови, що податок за землю під ним і довкола нього також доведеться сплачувати їм самим. То хіба ж тут заснеш?..
  • Дешевий продаж ОЗ: завершуємо старе постачання в 2015 році Запитань, що надходять нам на гарячу лінію з приводу визначення бази для ПДВ під час дешевих постачань, безліч ☺! І сьогодні широкому загалу пропонуємо відповідь на одне з них, що стосується визначення бази ПДВ за перехідним постачанням об’єкта основних засобів. Давайте розбиратися.
  • Знову про поліпшення орендованих ОЗ: про вартісний критерій і різниці Не так давно на сторінках нашого видання ми з вами вже говорили про облік поліпшень орендованих ОЗ по-новому («Податки та бухгалтерський облік», 2015, № 40, с. 34). Однак реалії життя (і перш за все те, що з’явився проект нової декларації з податку на прибуток) змушують знов повернутися до цієї проблеми. Та й ваші запитання на гарячій лінії свідчать про значний інтерес до цієї теми. Тож давайте іще раз повернемося до її обговорення.
  • Повернення валютної інвестиції нерезиденту До редакції надійшло запитання. Іноземний інвестор хоче вийти з ТОВ і забрати свій внесок (статутний капітал товариства зменшується). За установчими документами розрахуватися з ним повинні грошима — інвалютою. Як ці операції відобразити в обліку? Як курсові різниці до моменту погашення заборгованості перед нерезидентом вплинуть на податковоприбутковий облік?
  • ВСУ про граничний строк сплати податків
  • Внесли до документа помилкові дані: звичайна справа чи злочин? Вважаємо, кожен (чи практично кожен) бухгалтер стикався з необхідністю або ж безпосередньо брав участь у перекручуванні даних первинних та інших документів. Причини тому можуть бути найрізноманітніші, у тому числі об’єктивні. Але як на такі дії дивиться закон? Над цим питанням ми зараз і попрацюємо.
  • Як позбавитися майна недобросовісного орендаря Як бути, якщо після закінчення договору оренди орендар не збирається забирати своє майно з приміщення орендодавця? Причому ситуацію ускладнює те, що в договорі оренди із цього приводу нічого не зазначено. Що ж, давайте розбиратися.
  • Нові форми декларацій єдиноподатників Зараз, коли пора подавання звітів у самому розпалі і єдиноподатники вже змирилися з необхідністю подавати «застарілі» форми декларацій з ЄП, якраз і з’явилися нові форми звітності для спрощенців. Що з усім цим робити, розберемося далі.
  • Нові форми Книг обліку для ФОП на ЄП Проекти нових форм Книг обліку для ФОП на ЄП готували ще з 2013 року. Але єдиноподатне законодавство змінювалося, і вони застарівали, не встигаючи за змінами. І ось нарешті Мінфін затвердив нові форми Книг обліку. Детальніше про це читайте далі.
  • Помилки щодо додаткової бази ЄСВ У січні 2015 року підприємство помилково не виконало вимогу про сплату ЄСВ з МЗП* щодо основного працівника, в якого база справляння ЄСВ була нижче МЗП. У березні та квітні 2015 року помилково було сплачено ЄСВ виходячи з розміру МЗП щодо працівників, які були звільнені, не відпрацювавши повний місяць. Донарахування ЄСВ за січень і сторнування за березень та квітень 2015 року здійснено в липні. Як це відобразити у звітності з ЄСВ?
  • Середній заробіток мобілізованого: якщо справляли ЄСВ Працівника мобілізували у травні 2015 року. На середню «мобілізаційну» зарплату за травень 2015 року підприємство нарахувало ЄСВ «знизу» і «зверху». У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на нього було сформовано рядок з кодом категорії застрахованої особи «47». У червні 2015 року (після подання Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року) було прийнято рішення отримувати з бюджету компенсацію виплаченого середнього заробітку мобілізованому працівнику (подано відповідний Звіт до органу соцзахисту населення). У цьому ж місяці суми ЄСВ, які справлялися з такої виплати у травні, були відсторновані в бухобліку. Як таке сторнування відобразити у Звіті за формою № Д4?
  • Якщо не потрібно було дотягувати до МЗП Трудовий договір із працівником було розірвано 12 червня 2015 року. Сума заробітної плати, нарахованої при проведенні остаточного розрахунку, — 1000,00 грн. При нарахуванні заробітної плати за червень 2015 року за цим працівником помилково було визначено додаткову базу нарахування ЄСВ як різницю між фактично нарахованим доходом і МЗП (218,00 грн.), на яку було нараховано ЄСВ у сумі 81,23 грн. (ставка ЄСВ — 37,26 %). Помилку виявлено в липні після закінчення граничного строку подання Звіту за формою № Д4 за червень 2015 року. Як її виправити у звітності з ЄСВ? (м. Полтава)
  • ПДВшник перейменувався: як йому назватися в РК? Підприємство — платник ПДВ, що змінило найменування, оформляє РК до вихідної ПН, в якій зазначалося його старе найменування. Яке найменування зазначати в такому РК? (м. Краматорськ)
  • ЧИМ ЗАПАМ’ЯТАВСЯ ЛИПЕНЬ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі