Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток мобілізованого: якщо справляли ЄСВ

Валентина Боршовська, заступник директора Департаменту — начальник відділу персоніфікованого обліку інформаційних систем і мереж Пенсійного фонду України
Працівника мобілізували у травні 2015 року. На середню «мобілізаційну» зарплату за травень 2015 року підприємство нарахувало ЄСВ «знизу» і «зверху». У таблиці 6 Звіту за формою № Д4 на нього було сформовано рядок з кодом категорії застрахованої особи «47». У червні 2015 року (після подання Звіту за формою № Д4 за травень 2015 року) було прийнято рішення отримувати з бюджету компенсацію виплаченого середнього заробітку мобілізованому працівнику (подано відповідний Звіт до органу соцзахисту населення). У цьому ж місяці суми ЄСВ, які справлялися з такої виплати у травні, були відсторновані в бухобліку. Як таке сторнування відобразити у Звіті за формою № Д4?

Надміру нараховані/утримані суми ЄСВ із суми середньої зарплати мобілізованого працівника, яку отримуватимете з бюджету, показуєте в таблицях 1 і 6 Звіту за формою № Д4, сформованого за місяць, у якому ці суми були відсторновані.

У таблиці 1 Звіту за формою № Д4 суми, на які було зменшено ЄСВ, проставляєте у відповідних рядках коригувань 7, 7.1, 7.3. У рядку 7.4 вказуєте суму середнього заробітку за травень 2015 року, яку ви вказали у Звіті на отримання компенсації. Крім того, потрібно заповнити рядок без номера «Зміст помилки». У ньому можна зазначити: «Коригування бази справляння ЄСВ на суму компенсації виплат у розмірі середнього заробітку мобілізованих працівників за травень 2015 року».

Зауважте: на суму надміру нарахованого/утриманого ЄСВ зменшиться загальна сума зобов’язань з ЄСВ, яка вказується в рядку 8.

У таблиці 6 на працівника формуєте рядок на «виїмку» оподатковуваного травневого середнього заробітку, зазначаючи:

у графі 9 — колишній код категорії застрахованої особи «47». Виправляти його на «48» не потрібно!

у графі 10 — код типу нарахувань «3»;

у графі 11 — місяць, за який нараховано заробіток (у цьому випадку — «05.2015»);

у графі 18 — суму середнього заробітку, на яку надміру нараховано ЄСВ за відповідний місяць;

у графах 20 і 21 — надмірно утриману та нараховану суми ЄСВ відповідно.

Графи 15 (кількість календарних днів перебування у трудових відносинах) та 17 (загальна сума нарахованої заробітної плати) не заповнюєте.

Приклад. Працівника Шевченка Олега Петровича (податковий номер — 2912345678) було мобілізовано з 05.05.2015 р. Із середньої зарплати, що виплачувалася працівнику за період мобілізації в травні 2015 року, підприємство справляло ЄСВ та відображало у звітності з кодом категорії застрахованої особи «47». Ставка ЄСВ у частині нарахувань — 37,26 %.

У червні 2015 року підприємство подало до органу праці та соцзахисту населення Звіт про фактичні витрати на виплату середнього заробітку працівнику за травень 2015 року. У цьому ж місяці підприємство провело коригування надміру нарахованого/утриманого ЄСВ із середньої зарплати.

Сума середнього заробітку за період мобілізації:

— у травні — 3600,00 грн. (ЄСВ/нарахування — 1341,36 грн., ЄСВ/утримання — 129,60 грн.);

— у червні — 4000,00 грн. (ЄСВ не справлявся).

Підприємство заповнило таблицю 6 Звіту за формою № Д4, як наведено на с. 41.

 

img 1

Теги ЄСВ
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі