Теми статей
Обрати теми

Допомога мобілізованому працівнику

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Чи підлягає оподаткуванню ПДФО благодійна допомога у грошовій (негро­шовій) формі, надана роботодавцем мобілізованому працівнику?

Підпунктом 5 п. 1 ст. 1 Закону України від 05 липня 2012 року № 5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації» (далі — Закон № 5073) визначено, що благодійник — це дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності.

Суб’єктами благодійної діяльності є благодійні організації, які утворені та діють відповідно до Закону № 5073, а також інші благодійники та бенефіціари (п. 1 ст. 4 Закону № 5073).

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розд. IV Податкового кодексу України (далі — ПКУ), згідно з п.п. «а» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками — фізичними особами, які внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», на користь учасників бойових дій, зокрема, працівників підприємств, установ, організацій, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення у порядку, встановленому законодавством.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 413 затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, який визначає процедуру надання статусу та категорії таких осіб.

Сума (вартість) зазначеної у п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ благодійної допомоги, що не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку, визначається згідно з п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ.

Відповідно до п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається відповідно до п.п. «а» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, зокрема, у будь-якій сумі (вартості), що надається платникам податку, визначеним абзацом другим п.п. «а» п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, — для закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, чи для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Враховуючи викладене, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб благодійна допомога у грошовій (негрошовій) формі, надана роботодавцем мобілізованому працівнику — учаснику бойових дій за умови дотримання норм п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ. При цьому обов’язок щодо контролю за цільовим використанням коштів набувачами допомоги (учасниками бойових дій) покладається на благодійника-роботодавця.

Крім того, не включається до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, що надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (у 2014 році — 1710 грн.), встановленого на 1 січня такого року ( п.п. 170.7.3 п. 170.3 ст. 170 ПКУ).

У разі отримання нецільової благодійної допомоги від благодійника — фізичної чи юридичної особи платник податку зобов’язаний подати річну податкову декларацію із зазначенням її суми, якщо загальна сума отриманої нецільової благодійної допомоги протягом звітного податкового року перевищує її граничний розмір, установлений абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 цього Кодексу.

Отже, якщо нецільова благодійна допомога, надана роботодавцем мобілізованому працівнику, перевищує граничну суму доходу (у 2014 році — 1710 грн.*), то сума такого перевищення підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

* У 2015 році діє той самий розмір доходу для неоподаткування нецільової благодійної допомоги.

За матеріалами категорії 103.02 БЗ

коментар редакції

Благодійна допомога мобілізованому працівнику: прямо підеш — ПДФО оминеш…

Позаду вже шоста хвиля мобілізації. За шість цих «нашесть» представники військкоматів постукали не в одну тисячу дверей наших співгромадян. У зв’язку з цим багатьом підприємствам довелося «відпустити» своїх співробітників для захисту нашої країни. Але «ми своїх не кидаємо»! Роботодавці, які керуються таким благородним принципом, всіляко сприяють створенню максимально комфортних умов своїм мобілізованим працівникам. Зокрема, за допомогою надання їм благодійної допомоги. Але чи є небезпека обкладення такої допомоги ПДФО? Податківці розповіли про це в роз’ясненні, що коментується.

Чи включатиметься надана благодійна допомога до оподатковуваного доходу мобілізованого працівника, залежить, перш за все, від її цільового призначення. Так, повністю звільняється від обкладення ПДФО тільки та допомога, що надається виключно для (абзац другої п.п. «а» п.п. 170.7.8 ПКУ):

— закупівлі або у вигляді спеціальних засобів індивідуального захисту (касок, бронежилетів, виготовлених відповідно до військових стандартів), технічних засобів спостереження, лікарських засобів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, предметів речового забезпечення чи інших товарів (робіт, послуг) згідно з Переліком № 653;

— оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

Причому допомога, надана на зазначені цілі, не обкладається ПДФО незалежно від її розміру. Чудово? Так. Але не все так просто, як хотілося б. По-перше, мобілізований працівник має підтвердити свій «бойовий» статус. Для цього він повинен надати своєму роботодавцю-благодійнику посвідчення учасника бойових дій, видане відповідно до Порядку № 413 (ср. ). По-друге, потрібне ще й підтвердження цільового використання благодійної допомоги (див., зокрема, лист ДФСУ від 05.11.2014 р. № 6280/6/99-99-17-03-03-15). Які саме документи мають бути для цього надані, законодавчо не визначено. На нашу думку, це можуть бути договори, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та їх покупця (отримувача), платіжні та розрахункові документи тощо. Якщо допомога надається в натуральній формі, рекомендується складати акт приймання-передачі із зазначенням даних отримувача.

Усі ці умови виконано? Тоді сміливо ставте хрест на обкладенні такої допомоги ПДФО (і, до речі, ВЗ). У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму такої допомоги відображайте з ознакою доходу «169».

Якщо ж ви не хочете мати справи із зазначеною вище паперовою тяганиною, можете надати допомогу працівнику без її цільової спрямованості. На це вказують і самі податківці в роз’ясненні, що коментується. Щоправда, така допомога вважатиметься нецільовою і обкладатиметься ПДФО вже зовсім за іншими правилами — згідно з п.п. 170.7.3 ПКУ. Що важливо, у такому разі має значення розмір допомоги, яка надається. Так, нецільова благодійна допомога не обкладається ПДФО тільки в розмірі, що не перевищує сукупно за рік граничний розмір доходу, визначений відповідно до абзацу першого п.п. 169.4.1 ПКУ. У 2015 році неоподатковуваний розмір нецільової благодійної допомоги становить 1710 грн. Якщо ж допомога надається в більшому розмірі, суму перевищення потрібно обкладати ПДФО в загальному порядку за ставкою 15 (20) %*. У Податковому розрахунку за формою № 1ДФ неоподатковувану частину нецільової благодійної допомоги відображають з ознакою доходу «169», а оподатковувану — з ознакою доходу «126» (див. роз’яснення в категорії 103.25 БЗ).

* І військовим збором за ставкою 1,5 %.

Крім того, якщо сума нецільової благодійної допомоги, отриманої фізособою протягом звітного податкового року, перевищує граничний розмір неоподаткування, ця особа зобов’язана подати річну податкову декларацію із зазначенням суми такої допомоги (абзац четвертий п.п. 170.7.3 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі