Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка при отриманні молодіжного житлового кредиту

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Чи має право на податкову знижку фізична особа, яка скористалася умовами молодіжного житлового кредиту?

Згідно з п.п. 166.3.1 п. 166.3 ст. 166 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платника податку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, такі фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати, зокрема, як частина суми процентів, сплачених цим платником за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 ПКУ.

Так, платник податку — резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року ( п. 175.1 ст. 175 ПКУ). Тобто повернення податку на доходи фізичних осіб може здійснюватися лише в межах сум, які фактично надійшли до бюджету від конкретного платника податку у звітному році.

Таким чином, якщо умовами молодіжного житлового кредиту передбачено повну або часткову компенсацію за рахунок бюджетних коштів відсотків за таким кредитом, то претендувати на податкову знижку одержувач такого молодіжного кредиту може тільки в частині особисто сплачених ним процентів, але при дотриманні інших умов, виконання яких є обов’язковим для отримання права на податкову знижку. При повній компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на податкову знижку за таким кредитним договором.

За матеріалами підкатегорії 103.06.01 БЗ

коментар редакції

Молодіжний житловий кредит: дотримуйся умов — отримуй податкову знижку

Яка людина не мріє про власне затишне гніздечко? Але обзавестися ним буває дуже непросто. Інколи єдина можливість придбати власне житло — узяти його у кредит. Благо держава береться частково допомогти таким особам, повертаючи в разі дотримання певних умов частину суми процентів, сплачених ними за користування іпотечним житловим кредитом. Реалізується це за допомогою надання податкової знижки (далі — ПЗ) ( п.п. 166.3.1 ПКУ). Водночас особи молодше 35 років мають право скористатися пільговим молодіжним житловим кредитом на підставі Положення № 584. Причому умовами такого молодіжного кредиту може бути передбачена компенсація процентів за таким кредитом за рахунок бюджетних коштів. У цьому роз’ясненні податківці пояснюють, чи можуть особи, які отримали молодіжний кредит, скористатися ще й правом на ПЗ.

Відповідь фіскалів позитивна тільки стосовно тієї частини процентів, які було сплачено особисто платником податків. При компенсації процентів за кредитом за рахунок бюджетних коштів платник податку не має законодавчих підстав на ПЗ за таким кредитним договором.

Але і з частиною процентів, які платник податків має право включити до ПЗ, не все так просто. Адже щоб отримати право на ПЗ, отримувачу молодіжного кредиту потрібно дотриматися обов’язкових «іпотечних» та інших умов, передбачених, зокрема, ст. 166 і 175 ПКУ. Назвемо їх.

1. ПЗ надається виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, або резиденту-фізособі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття такого номера, офіційно повідомила про це контролюючий орган і має відповідну відмітку у паспорті (п.п. 166.4.1, абзац перший п. 175.1 ПКУ).

2. Підстави для нарахування ПЗ із зазначенням конкретних сум мають бути відображені платником податків у річній податковій декларації, що подається по 31 грудня (включно) наступного за звітним податкового року (п.п. 166.1.2 ПКУ). Якщо платник податків до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування ПЗ за результатами звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 166.4.3 ПКУ).

3. Витрати, що включаються до податкової знижки, мають бути підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами (п.п. 166.2.1 ПКУ).

4. Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи купується, має бути визначений платником податків як основне місце його проживання, у тому числі відповідно до відмітки в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла (абзац третій п. 175.1 ПКУ). Зазначимо, що житло, яке будується, може стати місцем реєстрації тільки після завершення будівництва і введення його в експлуатацію.

5. Загальна сума ПЗ, нарахована платнику податків у звітному податковому році, не може перевищувати суму його річного загального оподатковуваного доходу, нарахованого як заробітна плата, зменшена на суму ЄСВ і ПСП (у разі її наявності) (п.п. 166.4.2 ПКУ).

6. Право на включення до ПЗ суми процентів надається платнику податку по одному іпотечному кредиту протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому (п. 175.4 ПКУ):

— об’єкт житлової іпотеки придбавається;

— збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника податку та починає використовуватися як основне місце проживання.

Якщо строк погашення іпотечного житлового кредиту перевищує 10 років, починаючи з 11-го року ви втрачаєте право на ПЗ. При цьому право на включення до ПЗ частини процентів за новим іпотечним кредитом у вас з’явиться тільки після повного погашення основної суми та процентів за попереднім іпотечним житловим кредитом (за деякими винятками, наведеними в п. 175.4 ПКУ).

7. Якщо сума отриманого платником податку іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат уключається сума процентів, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням ( п. 175.5 ПКУ). Що це означає? Кажучи простими словами, якщо ви взяли іпотечний житловий кредит у сумі більшій, ніж сплатили за предмет іпотеки, то до ПЗ потраплять тільки проценти від суми кредиту, що не перевищує вартість іпотечного житла.

8. Якщо протягом звітного року об’єкт іпотеки був відчужений, то платник податку не має права включати до ПЗ частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом (див. роз’яснення в підкатегорії 103.06.01 БЗ).

Більше про включення процентів за користування іпотечним кредитом до ПЗ ви можете дізнатися в журналі «Податки та бухгалтерський облік», 2013, № 23, с. 23.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі