Теми статей
Обрати теми

Військовий збір з доходів підприємців

редактор Вороная Наталія, податковий експерт Чернишова Наталія
Чи підлягає оподаткуванню військовим збором сума доходу, отриманого ФОП від провадження господарської діяль­ності?

З 1 січня 2015 року набрали чинності зміни, внесені Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» до Податкового кодексу України (далі — Кодекс), в частині оподаткування військовим збором доходів фізичних осіб — підприємців.

Пунктом 161 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Кодексу тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.

Платниками збору є особи, визначені п. 162.1 ст. 162 цього Кодексу (п.п. 1.1 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ Кодексу), тобто:

— фізична особа — резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;

— фізична особа — нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;

— податковий агент.

Ставка збору складає 1,5 відсотка об’єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 Кодексу (п.п. 1.3 п. 161 підрозд. 10 Кодексу).

При цьому п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 Кодексу встановлено, що об’єктом оподаткування збором є доходи, визначені ст. 163 цього Кодексу, зокрема: загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід; доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання); іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

Відповідно до п.п. 164.1.3 п. 164.1 ст. 164 Кодексу загальний річний оподатковуваний дохід дорівнює сумі загальних місячних оподатковуваних доходів, іноземних доходів, отриманих протягом такого звітного податкового року, доходів, отриманих фізичною особою — підприємцем від провадження господарської діяльності згідно із ст. 177 цього Кодексу.

Об’єктом оподаткування фізичної особи — підприємця є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи — підприємця (п. 177.2 ст. 177 Кодексу).

Отже, фізичні особи — підприємці, крім тих, що обрали спрощену систему, за результатами звітного податкового року самостійно розраховують військовий збір в розмірі 1,5 відсотка чистого оподатковуваного доходу, відображають в річній податковій декларації та сплачують в терміни, передбачені для сплати податку на доходи фізичних осіб за відповідний період.

Першим звітним податковим періодом для нарахування військового збору з доходів фізичних осіб — підприємців є 2015 рік.

Термін сплати військового збору для фізичних осіб — підприємців — до 19 лютого 2016 року.

За матеріалами категорії 132.02 БЗ

коментар редакції

ФОП-загальносистемники: від військового збору не сховатися

Жили-були ФОП-загальносистемники. Жили і не знали собі проблем зі сплатою ВЗ «за себе», адже доходи підприємців не потрапляли до бази обкладення ВЗ. Так було у 2014 році, коли цим збором обкладалися виключно зарплатні доходи, окремі виграші та винагороди за деякими видами цивільно-правових договорів. Причому про те, що суми доходів, виплачені ФОП за виконання таких договорів, не підлягали обкладенню ВЗ, податківці зазначали у відповідному роз’ясненні, яке розміщувалося в категорії 132.02 БЗ.

Але свої корективи в життя підприємців вніс відомий усім Закон № 71. Він з 01.01.2015 р. розширив об’єкт обкладення ВЗ, уключивши до нього у тому числі загальний оподатковуваний дохід фізособи. І ось ФОП-загальносистемники — уже платники ВЗ, оскільки згідно з п.п. 164.1.3 ПКУ до загального річного оподатковуваного доходу включаються, зокрема, доходи, отримані фізособою-підприємцем від ведення нею господарської діяльності відповідно до ст. 177 ПКУ.

Виходить, що, визначаючи об’єкт обкладення ВЗ, ФОП-загальносистемникам необхідно керуватися ст. 177 цього Кодексу. Отже, об’єктом обкладення ВЗ для ФОП-загальносистемника є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій і негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами*, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п. 177.2 ПКУ).

* Перелік таких витрат установлено п. 177.4 ПКУ.

Що стосується порядку сплати ФОП-загальносистемниками ВЗ до бюджету, то він відрізняється від ПДФОшного, про що свідчить роз’яснення, яке коментується. Річ у тім, що в загальному випадку підприємці-загальносистемники зобов’язані щокварталу сплачувати авансові внески з ПДФО в розмірі не менше 25 % річної суми податку з оподатковуваного доходу за минулий рік у строки до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада (п.п. 177.5.1 ПКУ). Остаточний розрахунок з ПДФО вони здійснюють за даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням податку, сплаченого ними протягом року, на підставі документального підтвердження факту його сплати (п.п. 177.5.3 ПКУ).

Згідно ж із роз’ясненням, що коментується, сплачувати щоквартальні авансові внески з ВЗ ФОП-загальносистемникам не потрібно. Їм достатньо зазначити самостійно розраховану суму ВЗ у річній податковій декларації і сплатити її у строки, передбачені для сплати ПДФО за відповідний період.

Нагадаємо: сплата податкового зобов’язання має бути здійснена протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації (п. 57.1 ПКУ). У свою чергу, подати декларацію ФОП-загальносистемники зобов’язані протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (п.п. 49.18.5 ПКУ). Таким чином, як зазначили фіскали, сплатити ВЗ за 2015 рік підприємці-загальносистемники повинні до 19.02.2016 р.

Зауважимо: такий самий порядок розрахунку і сплати ВЗ податківці вказали у своєму роз’ясненні «Актуальні питання-відповіді щодо застосування норм податкового законодавства України» від 11.03.2015 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі