Теми статей
Обрати теми

Грамотно уникаємо індексації зарплати

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці
Чи можна уникнути процедури індексації зарплати працівників без штрафів? Роботодавець готовий періодично підвищувати розмір зарплати.

Механізм індексації заробітної плати, установлений Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078), передбачає, що підвищення зарплати може замінити індексацію, якщо одночасно:

— збільшення зарплати провести за рахунок постійної складової (окладу, ставки тощо);

— сума підвищення більше або дорівнює сумі належної індексації.

В умовах інфляції таке збільшення зарплати допоможе уникнути індексації не більш ніж на три місяці.

Якщо зарплату підвищити на суму, яка менше, ніж належна в такому місяці індексація, то доведеться нараховувати індексацію з урахуванням суми підвищення. Тобто розраховувати фіксовану суму індексації, що дорівнює різниці між належною індексацією та сумою підвищення зарплати. Такі вимоги абзацу третього п. 5 Порядку № 1078.

Водночас «рятувальним кругом» може стати те, що кожен місяць підвищення зарплати за рахунок її постійних складових вважається базовим місяцем незалежно від розміру підвищення. Зауважте, що місяць не стане базовим, якщо підвищення зарплати пов’язане з:

— розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника;

— прийняттям на роботу за внутрішнім сумісництвом;

— збільшенням розміру премії.

Як цим скористатися? У місяці, в якому у працівника ще не настало право на індексацію, збільшіть зарплату за рахунок постійних складових. Розмір підвищення значення не має. Після цього один раз на три місяці підвищуйте розмір зарплати на відповідну суму, що перевищить належну індексацію, або підвищуйте через місяць на будь-яку суму. Такі нехитрі дії допоможуть вам законним шляхом уникнути клопіткого процесу індексації.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі