Теми статей
Обрати теми

Даєш компенсацію середньої зарплати «солдатам підприємця»!

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Дочекалися! Нарешті парламент прийняв, а Президент підписав закон*, що зрівнює «солдатів підприємства» і «солдатів підприємця»! Чому це добре? Зараз усе розповімо!

* Закон України «Про внесення змін до статті 119 Кодексу законів про працю України щодо працівників, призваних на військову службу за мобілізацією, на особливий період» від 12.11.2015 р. № 801-VIII.

Як це було. Перша хвиля мобілізації стартувала 18 березня 2014 року. Прагнучи вирішити питання соціального захисту мобілізованих працівників, законодавець зобов’язав їх роботодавців — підприємства, установи, організації зберігати за такими працівниками місце роботи, посаду та середній заробіток. Причому середній заробіток повинен компенсуватися з бюджету (див. ст. 119 КЗпП).

Далі — більше. Гарантії, аналогічні тим, що були вже встановлені для мобілізованих, установили для тих, хто замість демобілізації вирішив продовжити службу за контрактом, добровільно поступив на контракт і хто був призваний на строкову службу.

Але невдача. КМУ підійшов до прочитання положень ст. 119 КЗпП дуже формально. У результаті повз компенсації з бюджету «пролетіли» ті роботодавці, які «не підприємства, установи та організації». У тому числі й фізичні особи — підприємці, які зберігали місце роботи та середній заробіток за своїми призваними (які поступили на військову службу за контрактом) працівниками.

Звичайно, така несправедливість не припала їм до вподоби. Тому тільки-но після чергових «покращень» з’явилася можливість розлучитися з мобілізованими працівниками, більшість роботодавців — «не підприємств» скористалося нею, розірвавши трудові договори на підставі п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗпП.

І ось нарешті справедливість перемогла! 6 грудня 2015 року набули чинності зміни до ч. 3 і 4 ст. 119 КЗпП. Завдяки їм зберігати за призваними (прийнятими за контрактом) на військову службу працівниками місце роботи, посаду і середній заробіток, що компенсується з бюджету, тепер зобов’язані в тому числі й роботодавці:

— фермерські господарства;

— сільськогосподарські виробничі кооперативи;

фізичні особи — підприємці.

Отже, можна бігти до органу праці та соцзахисту за отриманням з бюджету компенсації середнього заробітку? А от і ні! Треба ще дочекатися внесення відповідних змін до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105 (далі — Порядок № 105). На це КМУ відведено місяць.

Місяць — не рік, почекаємо. Тим паче, що незалежно від дати внесення таких змін до Порядку середній заробіток повинні компенсувати за період з 06.12.2015 р. Усе, що до цієї дати — пиши пропало!

І ще один важливий момент. У своїх роз’ясненнях податківці наполягають, що право не оподатковувати суму компенсації середнього заробітку безпосередньо пов’язане з фактом подання роботодавцем до органу праці та соцзахисту Звіту за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 105.

Оскільки такі звіти почнуть приймати тільки після внесення відповідних змін до Порядку № 105, до цього безпечніше середній заробіток, нарахований працівникам-воїнам роботодавцями-«не підприємствами» обкладати ПДФО, ВЗ і ЄСВ як звичайну зарплату. Після подання звітів і отримання компенсації з бюджету можна буде зробити перерахунок та повернути надмірно сплачений ПДФО/ВЗ/ЄСВ або зарахувати в рахунок майбутніх платежів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі