Теми статей
Обрати теми

Брали на зарплату — видали на госппотреби? Без проблем!

Голенко Олександр, шеф-редактор
Підприємство отримало в банку готівкові кошти на зарплату. Після закінчення строку її виплати залишок готівки видано з каси на госппотреби. Чи боятися штрафу?

У цій ситуації вам нічого не загрожує, і ось чому.

Якщо вже ви застрягли в минулому сторіччі ☺ і досі ялозите купюри в касі, а не кидаєте зарплату на банківські картки працівникам, нагадаємо вам деякі приписи Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637).

Зокрема, зарплаті в Положенні № 637 (абзац перший п. 1.2) присвоєно особливий статус виплати, пов’язаної з оплатою праці. Але для ясності нижче писатимемо просто — «виплата зарплати».

Особливостей у цього статусу дві, і полягають вони в такому:

1) у розрахунку ліміту каси за варіантом «середньоденної видачі» ( п. 5.3 Положення № 637) суми виплат зарплати не враховуються (ряд. 3 форми Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі — див. додаток 8 до Положення № 637);

2) на відміну від іншої понадлімітної готівки, що підлягає здаванню до банку чи видачі з каси не пізніше наступного за днем виникнення «понадліміту» операційного банківського дня ( пп. 2.8, 2.10, 5.9 Положення № 637), понадлімітні суми на виплату зарплати (причому не тільки отримані з цією метою у банку, але й ті, що з готівкової виручки) можуть затриматися в касі підприємства максимум три робочі дні, уключаючи день отримання готівки у банку, а для деяких категорій підприємств — усі п’ять робочих днів ( 2.10 Положення № 637).

У п. 3.8 Положення № 637 дозволено два варіанти видачі зарплати: (1) за окремими ВКО на кожного отримувача (як правило — для одноразових виплат) і (2) за платіжними відомостями.

Саме для другого варіанта видачі зарплати (за відомістю) в п. 3.9 Положення № 637 прописано, що саме зобов’язаний зробити касир після закінчення встановлених строків виплати зарплати. Увага! Тут ідеться не про ті три-(п’яти-)денні строки, що фігурують у 2.10 Положення № 637, а про ті, які ви повинні прописати в колдоговорі відповідно до законодавства ( ст. 115 КЗпП; ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР) і ні в якому разі не порушувати.

Ось ці обов’язки касира:

(1) у відомості написати навпроти кожного, хто грошей не отримав, слово «Депоновано»;

(2) скласти реєстр депонованих сум;

(3) підбити у кінці відомості окремо дві підсумкові суми — виплачену та невиплачену, що підлягає депонуванню;

(4) згідно з виписаним у бухгалтерії одним ВКО — важливо! — на всю видану за відомістю суму зробити запис у касовій книзі (ну, це і зрозуміло: не може ж касир після кожної видачі зарплати одному працівнику кидатися прожогом до бухгалтерії за новим окремим ВКО ☺).

Можливо, вас збентежили ось ці прикінцеві слова п. 3.9 Положення № 637: «Депоновані суми, що підлягають здаванню в банк, оформляються шляхом складання одного загального ВКО»? Але тут же не написано, мовляв, усі депоновані суми підлягають обов’язковому та безумовному здаванню в банк! Та й у самому визначенні «депонована заробітна плата» ( абзац сьомий п. 1.2 Положення № 637) щодо обов’язковості, яке вас лякає, щодо здавання їх до банку нічого не зазначено!

Так що ж це за суми, «що підлягають здаванню»?

Дивіться, що сказано в 2.10 Положення № 637:

Суми готівки, що одержані в банку і не використані за призначенням протягом установлених вище строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишатися в його касі (у межах установленого ліміту)

Сподіваємося, що у вас ліміт каси встановлено. Так от, цей дозвіл п. 2.10 Положення № 637 поширюється й на ту готівку, яка була отримана в банку на виплату зарплати. Просто після закінчення зазначених вище «особливих» трьох (п’яти) робочих днів ці суми, якщо вони перевищують ліміт каси, розуміється, втрачають свій «особливий» статус. Якщо ж вони ліміт каси не перевищують, то така готівка розглядається як звичайний залишок готівки в касі підприємства.

Таким чином, ви матимете право видати її зокрема на госппотреби. Але якщо вона і справді понадлімітна, то, щоб уникнути порушення, зробити це потрібно не пізніше наступного робочого дня банку ( п. 5.9 Положення № 637). До речі, з думкою, що депоновані суми зарплати в межах ліміту каси не потрібно здавати до банку, прямо погодився НБУ в листі від 18.07.2006 р. № 11-113/2701-7507.

Більше того, якщо зарплата виплачується вами за першим варіантом — з випискою «індивідуальних» ВКО, то ніхто не забороняє вам видати з цих грошей потрібну суму на госппотреби! Тільки встигніть поповнити касу, щоб не порушити строк виплати зарплати через нестачу в ній грошей! ☹ Зрозуміло, при варіанті виплати за відомістю цей фокус у вас не вийде, так би мовити, з технічних причин: результати виплати за відомістю не зійдуться. А якщо виплачувати зарплату за відомістю уповноважена інша особа — вона вам цих грошей просто не дасть, навіть не просіть… ☺

Давайте перевіримо, чи буде вам «за це» що-небудь (і заразом скажемо декілька слів бухгалтерам-«переросткам» ☺, які не хочуть викинути з голови архаїчні поняття «касова дисципліна» і «цільове призначення» готівки, яких давно і вдень зі свічкою не знайдеш у Положенні № 637).

Диспозиція ст. 16315 КпАП передбачає застосування санкції за «порушення порядку проведення готівкових розрахунків…» — увага! — тільки «за товари (послуги)». Як бачите, вашої ситуації це абсолютно не стосується.

Так, у напівдохлому Указі Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 02.06.95 р. № 436/95 (ч. 7 ст. 1) є така диспозиція: «використання отриманих в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням», але:

— по-перше, в Положенні № 637 немає відповідних регуляторних норм, тобто головний регулятор — НБУ про поняття «цільове призначення готівки» сьогодні ні сном ні духом не відає;

— по-друге, у формі грошового чека (див. додаток 13 до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління НБУ від 01.06.2011 р. № 174) заголовок колись «цільової» графи перефразовано на схоже, але інше — «Цілі витрат», причому без жодного кодування (хоча графа для коду є і цей показник таки використовується, але тільки самим НБУ і в суто статистичних цілях);

— по-третє, у консультації з підкатегорії 109.21 БЗ з посиланням саме на зазначену «нецільову» норму цього Указу написано чорним по білому: «Нецільовим використанням готівкових коштів є їх витрачання на цілі, не пов’язані з веденням господарської діяльності»! Хоча цей висновок не має із законодавством нічого спільного, він у нашій ситуації може стати найвагомішим аргументом. Адже ви видали готівку саме на господарські цілі!

Якщо так, то за цю ситуацію не бійтеся. ☺

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі