Теми статей
Обрати теми

«Електронізація» РРО: «еще немного, еще чуть-чуть...»

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ДФСУ від 24.11.2015 р. № 24966/6/99-99-22-7-03-15

висновки документа


Після 1 січня 2016 року всі РРО повинні надавати податківцям інформацію в почековому режимі, якщо цього вимагає Закон про РРО*

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

Горезвісна «електронізація» касової техніки за відносно недовгий період упровадження пройшла стільки віражів, підйомів, спусків та поворотів на 180 градусів, що взагалі дивно, як вона дійшла до фінішу. Але, здається, таки дійшла. А це означає, що податківці тільки тепер нарешті отримають інформацію в почековому режимі з будь-якого РРО (крім електронних таксометрів, автоматів з продажу товарів (послуг) і РРО для продажу інвалюти, від яких закон вимагає надання узагальненої інформації про операції за день у цілому).

І якщо законодавець у найкращих своїх традиціях не надумає скасувати цю затію до бісової матері ☺ як украй корупційну і абсолютно даремну, то з 01.01.2016 р. можна буде вважати електронну РРО-епопею завершеною.

Про що ж тоді лист, що коментується? Про останній етап «РРОшно-електронного» слалому. Цей етап тривалістю рівно рік парламентарі несподівано додали під час торішньої податкової реформи (детальніше див. «Податки та бухгалтерський облік», 2016, № 4, с. 16). Інакше все б закінчилося ще тоді. І з початку поточного року не залишилось би жодного «неправильного» касового апарату. З цією метою користувачі зобов’язані були ще в минулому році провести відповідну модернізацію РРО. Так ми в той час і радили діяти всім, кого це стосувалося (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 102, с. 42).

Кому ж у такому разі призначено лист, що коментується? Тим, хто не встиг прислухатися до наших минулорічних порад або з технічних причин не зміг їх виконати. Хоча таких і небагато, але все ж таки варто пригадати і про них. Адже швидкість пересування армії визначається швидкістю пересування останнього обозу… ☺

Отже, хто досі мав право залишатися в цьому обозі на законних підставах? Користувачі зареєстрованих і введених в експлуатацію до 1 січня 2015 року електронних контрольно-касових апаратів, які створюють контрольну стрічку в друкованому вигляді і передають до податкових органів (дротовими або бездротовими каналами зв’язку) тільки інформацію про обсяг розрахункових операцій, без надання електронних копій розрахункових документів.

Цим користувачам до 1 січня 2016 року Закон України від 28.12.2014 р. № 71-VIII установив перехідний період для доопрацювання або заміни їх касової техніки на таку, що забезпечує подання електронними каналами зв’язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. Тобто часу подбати про таке доопрацювання залишилося менше місяця. Варіанти все ті ж самі:

(1) або доопрацювати вже наявний касовий апарат (для чого знадобиться удосконалити версію його програмного забезпечення, щоб воно дозволяло передавати інформацію про кожен чек);

(2) або придбати сучасний РРО, що створює контрольну стрічку в електронній формі.

Якщо не встигаєте — готуйтеся в новому році сплачувати по 170 грн. за кожен непереданий фіскалам чек.

Усіх інших користувачів РРО цей лист абсолютно не стосується і жодних додаткових рухів здійснювати не вимагає. Окремо звертаємося до РРО-новачків (з числа ФОП-єдинників, «послуговиків», «інтернетників» тощо, які ступили на РРО-шлях тільки в нинішньому році). Оскільки ваші касові апарати максимально осучаснені і від початку вже відповідають усім вимогам, вас зазначене вище ніяк не стосується.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі