Теми статей
Обрати теми

Єдиноподатник використовує платіжний термінал: як і коли визначати дохід?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. № 2846/Г/26-15-17-04-14

висновки документа


При розрахунках за товари/послуги через платіжний термінал (ПТ) у дохід ФОП-єдиноподатника йде вся сума, що надійшла на рахунок. Днем отримання такого доходу є день надходження коштів. До книги обліку доходів такі надходження вносяться цього робочого дня

Ситуація, на яку податківці звернули увагу в цьому листі, знайома не тільки фізособам-єдиноподатникам, а й юрособам. Більше того, справа не обмежується тільки використанням платкарт.

Питання значно ширше: якщо при будь-яких безготівкових розрахунках на поточний рахунок єдиноподатника надійшла сума за мінусом комісії банку, то яку суму вважати доходом? Наприклад, якщо покупець заплатив 1000 грн., комісія банку — 2 %, тобто живих грошей надійшло 980 грн., чому дорівнюватиме дохід продавця-єдиноподатника?

З листа київських податківців складається враження, що начебто дохід дорівнює 980 грн. Такого ж висновку можна дійти з БЗ 107.04. Проте ми не радимо так чинити. Адже лист і БЗ можна прочитати інакше: фактично продавцю надійшла більша сума, з неї банк утримав свою комісію і зарахував на рахунок різницю, розписавши ці суми у виписці. Тоді фраза «уся сума, що надійшла на рахунок» означатиме визнання доходу в розмірі 1000 грн.

На підтримку саме такого підходу маємо консультацію з БЗ 108.01.02, призначену, щоправда, для єдинників-юросіб. У ній стверджується: якщо при здійсненні розрахунків за товари (послуги) з використанням ПТ банк із виручки утримує комісію за розрахункове обслуговування, то доходом є повна сума виручки (за мінусом утриманої комісії).

За такої плутанини всім єдиноподатникам (і фіз-, і юрособам), які використовують ПТ, краще дотримуватися саме такого підходу. Тобто, за умовами нашого прикладу, показувати дохід 1000 грн. До речі, так само слід діяти і при інших видах безготівкових розрахунків, коли послуги банку сплачує продавець «зсередини» вартості проданого товару, а не покупець «зверху» до цієї вартості.

Такі рекомендації ми давали протягом усього строку дії «спрощенки» (див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 7, с. 33; 2012, спецвипуск № 11, с. 40). А зовсім у «доісторичні» часи цю позицію займали і суди (див. постанову ВГСУ від 21.02.2005 р. у справі № 5/2013-9/218).

Наші аргументи на її підтримку такі: комісія банку є витратами продавця товарів, тому не повинна зменшувати його доходи від продажу. У квитанції (чеку) ПТ також відображається вся сума продажу без зменшення на комісію банку. Відповідно, у цій сумі й повинен визнаватися дохід продавця.

У виписці банку за цією операцією зазначається, скільки фактично зараховано на рахунок коштів, а також утримана банком комісія. Склавши обидві суми, отримаємо розмір виручки (доходу).

Безумовно, ви знаєте, що ФОП-єдиноподатники зобов’язані записати його до своєї книги обліку доходів (і витрат — якщо йдеться про ФОП групи 3 — платника ПДВ). Але в який момент?

Відповідь авторів листа заперечень не викликає. Єдиноподатники заповнюють книгу за касовим методом, тобто орієнтуючись на дату надходження коштів. Якщо здійснюються безготівкові розрахунки (а розрахунки через ПТ — безготівкові), то запис у книзі обліку доходів (витрат) робиться за датою надходження суми на поточний рахунок.

Додамо, що ФОП групи 3 (і юрособи-єдиноподатники) — платники ПДВ мають пам’ятати спецнорму п. 187.5 ПКУ, що встановлює свої правила визначення податкових зобов’язань з цього податку при постачаннях товарів/послуг з використанням кредитних або дебетових банківських карт. Нараховувати ПДВ слід за першою подією: або за датою постачання товарів/послуг покупцю, оформленого податковою накладною, або за датою виписки відповідного рахунка (товарного чека). Тобто чекати на надходження грошей на поточний рахунок у ПДВшних цілях було б неправильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі