Є переплата: чи можна не поповнювати спецрахунок?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Є велика переплата з ПДВ. Чи можна починаючи з 1 лютого для сплати ПДВ не поповнювати спецрахунок, якщо за деклараціями виникне ПДВ до сплати?

Вважаємо, що при переплаті спецрахунок поповнювати не потрібно*. Адже відправляють кошти на спецрахунок з власного поточного рахунка в сумах, яких не вистачає для сплати до бюджету узгоджених ПЗ з ПДВ (п.п. «б» п. 2001.4 ПКУ). А в цьому випадку у вас уже й так є переплата. Її автоматом зарахують у рахунок погашення ПЗ.

* Нагадаємо також, що:
— у перехідному періоді (з 01.02.2015 р. до 01.07.2015 р.) ПН/РК реєструють без поповнення (!) спецрахунку (абзац другий п. 35 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ);
— ПДВ за січень сплачують по-старому — з поточного рахунка (лист № 1403).

Частково підтверджує це «перехідний» п. 34 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ. Щоправда, стосується він майбутніх часів і переплат, які залишаться на 01.07.2015 р. (тобто до моменту повноцінного введення спецрахунків). На суму цих переплат платнику збільшать «ліміт реєстрації» і одночасно зменшать суму, задекларовану до сплати до бюджету (або збільшать суму від’ємного значення). Урахуйте, що з переплатами, що зависли на  1 липня, вчинять так у беззастережному (!) порядку (після чого такі суми, по суті, вийдуть з розряду переплат). Отже, якщо бажаєте їх повернути грошима, краще потурбуйтеся про те завчасно.

Із цього приводу в листі № 1403 також уточнювалося, що суми переплат на 01.07.2015 р., зокрема, зменшать розмір ПЗ, що підлягають сплаті до бюджету. Тобто в будь-якому разі планується, що сума переплати погасить задекларовані зобов’язання. Отже, маючи переплату, платнику для сплати ПДВ не потрібно поповнювати спецрахунок.

Ну й не забувайте: «при переплатах» завжди в запасі є альтернативний варіант — повернути суму переплати. Для цього потрібно подати заяву на повернення не пізніше 1095 днів з дня переплати (ст. 102 ПКУ). Тому вибір за вами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі