База ПДВ у первинного імпортера

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Підприємство ввозить інструменти для виготовлення меблів. Як нам визначати мінімальну планку для нарахування ПЗ при продажу інструментів: з митної вартості чи з ціни придбання?

Брати митну вартість, щоб визначити нижню планку для нарахування ПЗ з ПДВ при продажу ввезеного товару, неправильно. Орієнтуємося тільки на ціну придбання.

Митна вартість використовується виключно для митних цілей, зокрема, для нарахування імпортного ПДВ на митниці (ч. 1 ст. 46 МКУ).

Згідно з п. 190.1 ПКУ імпортний ПДВ нараховується на договірну (контрактну) вартість, але не нижче митної, визначеної відповідно до розд. III МКУ, з урахуванням митного збору та акцизного податку (для підакцизних товарів), що підлягають сплаті та включаються до ціни товару. Тобто далі митниці митна вартість не застосовується.

Коли ж справа стосується продажу ввезеного товару, щоб визначити базу ПДВ, використовуйте інші правила: визначте її виходячи з договірної вартості, але (!) не нижче ціни придбання таких товарів/послуг (п. 188.1 ПКУ). Чим є ціна придбання товару — це вже інше запитання. Повну відповідь на нього див. вище.

Тут же зазначимо, що вам як первинному імпортеру за ціну придбання товару слід брати первісну вартість товару, що продається. А вона, зауважимо, складається не тільки із суми, сплаченої іноземному контрагенту (за мінусом непрямих податків), а й з ТЗВ, суми ввізного мита, сум непрямих невідшкодовуваних податків, а також інших витрат (п. 8 П(С)БО 9).

Тобто при подальшому продажу ввезеного товару для розрахунку мінімальної планки для нарахування ПЗ орієнтуємося на його первісну вартість (те, що зайшло на субрахунок 281).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі