Поворотна фіндопомога від єдиноподатника

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
ФОП на ЄП потрібні позикові кошти. Чи може він систематично отримувати безпроцентну поворотну фіндопомогу від єдиноподатників (у тому числі юросіб)?

Поворотну фіндопомогу СПД і громадяни отримують за договором позики (ст. 1046 — 1053 ЦКУ). За ним ФОП можуть отримувати грошові кошти від юросіб, ФОП і звичайних громадян.

Але чи можуть бути позикодавцями платники ЄП? Адже для них установлено заборону на діяльність у сфері фінансового посередництва (крім страхових агентів, сюрвейєрів, аварійних комісарів і аджастерів) (п.п. 6 п.п. 291.5.1 ПКУ) і фінансових установ (п.п. 291.5.4 ПКУ).

Вважаємо, що можуть. Фінансове посередництво — це діяльність, пов’язана з отриманням та перерозподілом фінансових коштів, що здійснюється установами банків та іншими фінансово-кредитними організаціями (ч. 3 ст. 333 ГКУ). Тобто фінансове посередництво передбачає роботу із залученими грошовими коштами. А надавати залучені кошти в кредит може тільки кредитна установа і тільки на підставі ліцензії (ч. 3 ст. 5 Закону про фінпослуги).

Відповідно, у п.п. 6 п. 291.5 ПКУ єдиноподатникам заборонено залучати кошти та видавати їх у вигляді позики під процент. А надавати поворотну фіндопомогу без процентів можна — це не фінансове посередництво.

Зверніть увагу: якщо підприємець (позичальник) є платником ЄП, не радимо встановлювати строк повернення позики понад 12 календарних місяців. Інакше навіть поворотна позика стане їх доходом (п.п. 3 п. 292.11 ПКУ).

Що стосується податкового обліку в позикодавця-єдиноподатника, то ні видача, ні отримання поворотної позики (фіндопомоги) в його обліку не відобразиться (лист ДПСУ від 11.02.2013 р. № 1990/6/17-1216).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі