Податок на нерухомість за зерновий елеватор

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Підприємство надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур. Чи обкладаються податком на нерухомість виробничі приміщення зернового елеватора?

Так, обкладаються. І ось чому.

Як уже зазначалося вище, не є об’єктом обкладення податком на нерухомість будівлі, споруди сільгосптоваровиробників, призначені для використання безпосередньо в сільськогосподарській діяльності (п.п. «ж» п.п. 266.2.2 ПКУ).

Хто такі сільгосптоваровиробники? Гадаємо, що за відсутності «податковонерухомого» визначення цього терміна податківці посилатимуться на те, яке є в п.п. 14.1.235 ПКУ. Зазирніть до нього, і вам одразу стане ясно, що ви — не вони. Підтвердження своєї «несільскогосподарськості» шукайте у КВЕД-2010*, де в секції А «Сільське господарство» згадується діяльність з вирощування зернових і насіння олійних культур (код 01.11), але аж ніяк не надання послуг з їх зберігання.

* Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. № 457.

Таким чином, податок на нерухомість за виробничі об’єкти зернового елеватора ви сплачувати зобов’язані.

Але є одна зачіпка. Якщо у вас у статдовідці зазначено «сільськогосподарський» код, то для цілей податку на нерухомість ви маєте право вважати себе сільгосптоваровиробником і свій елеватор цим податком не обкладати. Причому незалежно від величини сільгоспчастки. Адже визначення з п.п. 14.1.235 ПКУ розповсюджується тільки на сільгосп-єдинників (колишніх платників ФСП). Ось тільки як подивляться на це фіскали?..

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі