Теми статей
Обрати теми

Один РРО на двох підприємців: це можливо?

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Два ФОП працюють в одному магазині: єдиноподатник поки що РРО не застосовує, а загальносистемник — уже. Чи можна з 01.07.2015 р. використовувати цей РРО на двох?

Ні, так вчинити не вийде. Річ у тім, що реєстрація РРО здійснюється на одного конкретного суб’єкта господарювання. У Порядку реєстрації РРО немає жодних застережень про можливість використання одого і того самого РРО кількома підприємцями.

Тому якщо готівкові розрахунки через один і той самий РРО проводитимуть два підприємці, то їм обом можуть загрожувати штрафні санкції.

Так, на власника РРО податківці (недорахувавшись у нього виручки) накладуть штраф за невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО, тобто:

— якщо порушення здійснене вперше, штраф становитиме 1 грн.;

— при повторному порушенні (як випливає з цієї статті, повторним слід вважати порушення, здійснене вдруге протягом календарного року) — 100 % вартості товарів, проданих через загальний РРО;

— за кожне наступне порушення — штраф у п’ятикратному розмірі вартості товарів, проданих з порушеннями.

А на підприємця, який застосовував чужий РРО, буде накладено штраф за непроведення розрахункових операцій через РРО згідно з тим самим п. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Отже, ФОП-єдиноподатнику з 01.07.2015 р. (якщо не станеться змін у законодавстві) доведеться купувати і встановлювати свій власний РРО. Зверніть увагу, якщо платник ЄП почне застосовувати РРО в період з 01.01.2015 р. до 30.07.2015 р. включно, то він з дати початку застосування РРО до 01.01.2017 р. звільняється від перевірок з питань дотримання порядку застосування РРО.

Теги РРО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі