Облік витрат ФОП-загальносистемника з 01.01.2015 р.

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Що потрібно врахувати ФОП-загальносистемнику після зміни з Нового року правил обліку витрат? На які витрати тепер не можна зменшити чистий дохід?

Принципи формування витрат ФОП залишилися без змін: вони мають бути підтверджені документально, обов’язковий їх зв’язок з отриманим доходом.

Цікавий момент: з 01.01.2015 р. до витрат формально можна включити авансові платежі за товари (роботи, послуги). Нагадаємо, що заборона включати аванси до витрат з’явилася з 01.01.2011 р., коли набув чинності ПКУ. Тепер її начебто немає, але на практиці віднести на витрати сплачені аванси за товари ФОП зможе в окремих випадках. Адже правило «відображати витрати після отримання доходу» залишилося. Тому для потрапляння до витрат замало заплатити за товар, його потрібно ще і продати. До речі, при цьому сам товар можна й не отримувати. Так, якщо ФОП сплатив за товари постачальнику й одразу ж їх продав (отримав передоплату за них від свого покупця), сплачений аванс можна буде записати до витрат незважаючи на те, що товари ще лежать на складі у первинного постачальника.

Тепер про список витрат. З 1 січня 2015 року загальносистемникам уже не потрібно орієнтуватися на список витрат, який раніше діяв для платників податку на прибуток. У них з’явився власний перелік витрат, наведений у п. 177.4 ПКУ. Зверніть увагу: тепер у ньому є витрати на ремонт майна, яке використовується в госпдіяльності. Раніше податківці забороняли ФОП відображати такі витрати.

Є низка витрат, які в п. 177.4 ПКУ не зазначені. Тому вони поки що перебувають у статусі «спірних». Серед них вартість ліцензій, витрати на охорону праці, нестачі тощо. На наш погляд, якщо ці витрати пов’язані з госпдіяльністю, то вони повинні обліковуватися як «інші витрати», застережені в п.п. 177.4.4 ПКУ (графа 8 Книги ОДВ). Але що скажуть про це податківці, поки що не зрозуміло.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі