ФОП і трудовий договір з працівником

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
ФОП планує прийняти на роботу найманого працівника. Як повідомити про це податкову, чи потрібно реєструвати трудовий договір у центрі зайнятості?

З 01.01.2015 р. Закон № 77 кардинально змінив правила приймання працівників. Тепер новоприйнятого співробітника можна допустити до роботи, тільки якщо дотримано дві умови (ст. 24 КЗпП):

— трудовий договір укладено шляхом оформлення наказу (розпорядження) власника. На ФОП-роботодавців це правило не поширюється, оскільки вони не зобов’язані вести кадровий облік;

— ДФСУ повідомлена про приймання працівника. Порядок такого повідомлення повинен затвердити КМУ, на що Закон № 77 відвів йому 3 місяці.

При цьому ФОП, як і раніше, зобов’язаний укласти трудовий договір з працівником у письмовій формі.

Важливо! Реєстрацію в центрі зайнятості трудового договору між працівником і ФОП скасовано. Це пов’язано з новою вимогою повідомляти ДФСУ про приймання нових працівників (ст. 241 виключена з КЗпП).

Як же повідомити ДФСУ про приймання працівника до того моменту, як буде прийнято новий порядок? Зауважимо, що з початку року збентежені були і роботодавці, і податківці, але нещодавно світло на цю проблему пролила ДФСУ в листі від 29.01.2015 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17. Виявляється, до появи відповідного порядку КМУ «повідомленням» вважатиметься подання роботодавцем таких відомостей у таблиці 5 форми № Д4 (у складі звіту). Строк її подання ви пам’ятаєте — не пізніше 20 числа наступного місяця.

Зверніть увагу! Згідно з усними роз’ясненнями фахівців ДЦЗ трудові договори, що були зареєстровані в центрі зайнятості до 01.01.2015 р., у разі звільнення працівника потрібно зняти з реєстрації за старими правилами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі