Поворотна фіндопомога у ФОП-загальносистемника

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Чи може ФОП-загальносистемник брати безпроцентні позики в інших ФОП? Якщо так, то чи можна такі договори оформити як між звичайними громадянами і при цьому пустити ці кошти на закупівлю товарів?

ЦКУ нікого не обмежує у праві бути стороною договору позики. Відповідно, і позикодавцем, і позичальником можуть бути як юридичні, так і фізичні особи, незалежно від того, громадяни це чи підприємці.

Причому ви самі вирішуєте, як фігурувати в договорі позики: як ФОП чи проста фізособа, а також ким фігуруватиме позичальник.

Важливо знати: договір позики на суму понад 170 грн. між звичайними громадянами укладають у письмовій формі (ч. 1 ст. 1047 ЦКУ). Нотаріально посвідчувати його не треба незалежно від суми і сторін договору. Ну, хіба що за бажанням.

Як швидко треба повернути позику? Якщо строк повернення договором не встановлено або визначено моментом висунення вимоги, то позику треба повернути впродовж 30 днів з дня пред’явлення позикодавцем вимоги про повернення (ч. 1 ст. 1049 ЦКУ).

Чи зможе підприємець користуватися позиковими коштами, якщо вони отримані ним як громадянином? Так, зможе. ЦКУ та податкове законодавство не обмежують джерела коштів для підприємницької діяльності. Це можуть бути кошти, отримані підприємцем як звичайним громадянином. Те ж саме стосується і витрачання отриманого під час діяльності прибутку, він може йти на будь-які цілі.

Поворотна фінансова допомога не включається ні до доходу підприємця на загальній системі, ні до доходу звичайного громадянина.

І насамкінець ще одне: не забудьте про обмеження на суму готівкових розрахунків за день (10 тис. грн. між підприємцями/юрособами, 150 тис. грн., якщо одна зі сторін звичайна фізособа).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі