Закупівля товарів через підзвітну суму у ФОП

Адамович Н., Клиженко Я., Костюк Д., Мірошниченко В., Нестеренко М., Павленко О., Савченко О., Солошенко Л., Ушакова Л., Хмелевська О., Хмелевський І.
Підприємство закуповує товар через підзвітну особу у ФОП. Чи треба в цьому випадку брати в нього документи, що підтверджують підприємницький статус, і відображати виплату у формі № 1ДФ?

Купуючи товари для потреб підприємства, працівник діє за його дорученням. Тобто фактично він виконує цивільно-правові дії від імені та за рахунок підприємства. З цієї причини первинні документи, що підтверджують придбання товару, повинні містити саме реквізити підприємства (якщо це допускає форма бланка).

Оскільки підприємство виплачує підприємцю дохід, то воно зобов’язане виконати функції податкового агента. І той факт, що гроші на користь ФОП сплачено через працівника підприємства, значення не має. Відповідно виплату доходу ФОП треба відобразити і у формі № 1ДФ (з ознакою «157»). І, звичайно ж, у цьому випадку треба запастися документами, що підтверджують його підприємницький статус.

Інша ситуація, якщо працівник був у відрядженні і, наприклад, орендував у підприємця житло. Тут важливо, що споживачем послуги проживання є безпосередньо працівник, до того ж житло було оплачено ним особисто. Інакше кажучи, фактично дохід виплачений працівником, а підприємство тільки відшкодувало йому витрати на відрядження. Тому відображати дохід підприємця у формі № 1ДФ у такій ситуації не треба. Виняток становлять випадки, коли оренда житла сплачена за безготівковим розрахунком з рахунка підприємства або із застосуванням корпоративної платіжної картки. Це пов’язано з тим, що оплату послуг проживання буде зроблено від імені підприємства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі