Теми статей
Обрати теми

Надійшла передоплата від нерезидента: визначаємо ПЗ

Дзюба Наталія, податковий експерт
Підприємство поставляє послуги нерезиденту, що обкладаються ПДВ. Перша подія за такою операцією — надходження авансу від нерезидента. На яку дату та за яким валютним курсом визначати податкові зобов’язання з ПДВ?

Податкові зобов’язання з ПДВ мають бути розраховані виходячи з курсу НБУ, який діяв на дату зарахування грошових коштів на поточний рахунок підприємства.

Чому так? По-перше, оскільки ви поставляєте послуги, що обкладаються ПДВ (тобто місце їх постачання згідно з п.п. «б» п. 185.1 ПКУ* визначене на території України), то, без сумніву, вам доведеться нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ.

* Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

За загальним правилом податкові зобов’язання визнають на дату «першої події» (п. 187.1 ПКУ). У передоплатному випадку — на дату зарахування грошових коштів на банківський рахунок платника як оплату послуг, що будуть поставлені.

Причому датою зарахування грошових коштів від замовника на банківський рахунок слід вважати саме дату надходження коштів на ваш поточний рахунок. Орієнтуватися в цій справі на дату надходження валютної виручки-передоплати на розподільчий рахунок (внутрішній рахунок банку) не можна, адже він не є банківським рахунком платника.

По-друге, базу для їх нарахування визначають виходячи з договірної вартості не нижче мінімальної бази (якщо це контрольовані операції — не нижче звичайної ціни) з урахуванням загальнодержавних податків і зборів (п. 188.1 ПКУ). А оскільки договір з нерезидентом укладено в іноземній валюті, то, щоб визначити податкові зобов’язання з ПДВ, потрібно перерахувати базу оподаткування в нацвалюту.

Для цього візьміть договірну вартість і застосуйте до неї курс НБУ, що діє на дату виникнення податкових зобов’язань, тобто на дату зарахування грошей на ваш рахунок.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі