Соціально-трудове: новорічні новації

Скрипкіна Катерина, експерт з питань оплати праці
У 2015 році значні зміни очікують систему загальнообов’язкового державного соціального страхування і сферу трудових відносин. Чим це обернеться для роботодавців і працівників? Давайте з’ясуємо.

29 грудня минулого року Верховна Рада прийняла Закон України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» (на базі законопроекту від 22.12.2014 р. № 1573). Якщо й далі все піде гладко, Закон має запрацювати вже з 1 січня 2015 року. Не зволікаючи, розповімо про те, що потрібно знати просто зараз.

ЄСВ: для роботодавців і застрахованих осіб

1. Максимальна величина бази нарахування ЄСВ виросте до 80 розмірів прожитмінімуму на працездатну особу (далі — ПМПО). До цього була 17 ПМПО.

2. Планується зменшити навантаження на заробітну плату (дохід) для тих роботодавців, які виконають ряд доволі жорстких умов. Серед них, наприклад, збільшення загальної бази нарахування ЄСВ у 2,5 рази порівняно із середньомісячною базою нарахування ЄСВ за 2014 рік та середньої зарплати по підприємству мінімум на 30 % порівняно з показником 2014 року, середня зарплата не менше трьох мінзарплат. Тим, кому такі умови виконати під силу, зможуть застосовувати до звичної ставки ЄСВ понижуючий коефіцієнт 0,4 (тобто у середньому свою ставку можна зменшити до 16,4 %). Решта роботодавців будуть сплачувати ЄСВ за своїми звичними ставками.

Для зарплати це ще не всі «заморочки». Якщо за основним місцем роботи ЗП працівника за місяць не перевищує МЗП, роботодавець визначає розмір ЄСВ у частині нарахувань так: МЗП х ставку ЄСВ. Це один з методів боротьби з так званою зарплатою в конвертах.

При нарахуванні ЗП сумісникам розмір ЄСВ визначайте за старою схемою: ЗП х ставку ЄСВ.

Загальнообов’язкове державне соцстрахування

1. Усі питання соцстрахування від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичного страхування вирішуватиме один Фонд соціального страхування України. Пенсійний фонд і Фонд соціального страхування на випадок д безробіття продовжать своє окреме існування. Зауважте, що рішення про запровадження медичного страхування прийматимуть з урахуванням фінансових можливостей держави. Ну а вже коли такі можливості будуть, одному Богу відомо.

2. Зміниться розмір оплати лікарняних залежно від страхового стажу в гірший для працівників бік. Нову «процентовку» наведемо в таблиці.

 

Стаж застрахованої особи

Розмір оплати у відсотках від середньої зарплати

До 3 років

50 %

Від 3 до 5 років

60 %

Від 5 до 8 років

70 %

Від 8 років

100 %

Незалежно від страхового стажу для пільговиків (їх перелік не змінився)

 

Допомогу по вагітності та пологах, як і раніше, виплачуватимуть у розмірі 100 % середньої зар­плати незалежно від страхового стажу.

3. Застраховані особи, в яких протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку страховий стаж буде менше шести місяців, отримають:

— лікарняні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, але в розрахунку на місяць не вище розміру МЗП, установленої законом у місяці настання тимчасової непрацездатності;

— декретні, розраховані виходячи з нарахованої зарплати, але в розрахунку на місяць не вище 2 МЗП і не менше 1 МЗП, установленої законом у місяці початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

4. Путівки до санаторіїв зможуть отримати тільки особи, які направляються на лікування до реабілітаційних відділень санаторіїв після перенесених захворювань і травм. Для інших застрахованих осіб до санаторіїв за рахунок Фонду «дорога закрита».

Трудове законодавство

1. Новоприйнятого працівника можна допустити до роботи тільки якщо виконано дві умови:

— уклали трудовий договір шляхом оформлення наказу (розпорядження) власника (з яким працівник ознайомлений під підпис) та/або у письмовій формі;

— повідомили ДФСУ про прийняття працівника на роботу.

2. Скасовують реєстрацію в центрі зайнятості трудового договору між працівником і фізособою-підприємцем.

Про те, що увійде до остаточної версії нового закону, ми вас обов’язково повідомимо на сторінках нашого видання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі