№1-2

Податки та бухгалтерський облік, січень, 2015/№ 01-02 Інші номери журналу ›
  • Держбюджет-2015 прийнято! ВРУ ухвалила Закон України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (на базі законопроекту від 12.12.2014 р. № 1000).
  • Зміни у порядку трансфертного ціноутворення Парламент прийняв Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням» (базовий законопроект від 22.12.2014 р. № 1264-1).
  • Очікуємо на імпортний збір Верховна Рада прийняла Закон, який вводить тимчасовий (строком на 12 місяців) додатковий збір з усіх імпортних товарів, крім життєво необхідних товарів та енергоносіїв (базовий законопроект від 22.12.2014 р. № 1562).
  • Ухвалено Закон про податковий компроміс Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов’язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу» (базовий законопроект від 22.12.2014 р. № 1071-д).
  • Парламент скасував низку пільг та соціальних гарантій Парламент ухвалив Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (базовий законопроект від 22.12.2014 р. № 1577).
  • Чого чекати від податкової реформи? Пам’ятаєте приказку: «Не дай вам Бог жити в епоху змін»? Запитання, звичайно, риторичне… Усі ми не тільки пам’ятаємо її, але і щодня на власній шкурі відчуваємо, наскільки мав рацію східний мудрець. У свою чергу, вітчизняні законодавці неначе найнялися робити так, щоб зміни ніколи не закінчувалися. Давайте розберемо їх чергові новації — податкову реформу, реалізовану в законопроекті від 22.12.2014 р. № 1578. Адже не виключено, що закон, прийнятий на його основі 28 грудня, буде офіційно опубліковано вже до моменту виходу цього номера. Але ви, дорогі друзі, як завжди, дізнаєтеся про майбутні зміни першими.
  • Соціально-трудове: новорічні новації У 2015 році значні зміни очікують систему загальнообов’язкового державного соціального страхування і сферу трудових відносин. Чим це обернеться для роботодавців і працівників? Давайте з’ясуємо.
  • У новий рік — з новою ПН: на що звернути увагу? Не встигли осягнути грудневі ПН-новинки (докладніше про них читайте в «Податки та бухгалтерський облік», 2014, № 92, с. 5), як на порозі — нова ПН. З 1 січня 2015 року потрібно складати ПН за новою формою! Зустрічайте порцію новорічних змін від Мінфіну*. Давайте вивчимо їх разом.
  • Додаток Д7: про це потрібно знати всім (хто розподіляє ПДВ за ст. 199 ПКУ) Для тих, хто веде одночасно пільгову і оподатковувану діяльність, кінець року — привід уточнити розподілений ПДВ. Річний перерахунок проводять у додатку Д7. А оскільки він уже не за горами, згадаймо разом тонкощі заповнення цієї форми.
  • Коли організм вимагає продовження банкету, а ФНВ — річний звіт... Ой як не хочеться після новорічно-різдвяних свят поринати у вир цифр і звітів! Але час не стоїть на місці. І ось на календарі вже «горить червоним полум’ям» 25 січня — граничний термін подання річного звіту у ФНВ*. Але в 2015 році він припадає на вихідний день! Як бути? Здавати раніше чи щодо цього звіту можна скористатися перенесенням? Як заповнити без помилок графи звіту у ФНВ? А якщо «забути» і не здати, чи будуть штрафи? Дати чіткі і зрозумілі відповіді на ці та інші запитання, що стосуються річного звіту до ФНВ, — мета сьогоднішньої статті.
  • Для одних — держтурбота, для інших — Звіт за «трудовою» квотою Законодавці сприяють працевлаштуванню неконкурентоспроможних категорій населення. Свої гарантії вони реалізують через роботодавців. Як? Установивши їм квоту на працевлаштування таких категорій населення. А простіше кажучи, перекинувши «турботу» з хворої голови на здорову. Ясно, якщо є квота, її потрібно не тільки виконати, але і відзвітувати про це... Як це зробити і в який строк? Про це й поговоримо.
  • Брати наші менші, або Облік циркових тварин «Ми відповідаємо за тих, кого приручили» (Антуан де Сент-Екзюпері) Люди по-різному ставляться до зоопарків та циркових вистав за участю тварин. Хтось захоплюється можливістю побачити зблизька мешканців дикої природи. Інші навпаки — обурюються тому, що задля людської розваги тварин вилучають з природного середовища. Але навряд чи більшість міркує про «іншу сторону медалі», про те, як регулюється утримання тварин у неволі, а тим більше, як обліковувати витрати на них. Однак саме з таким запитанням до нас звернулися читачі на «гарячій лінії». Залюбки відповідаємо!
  • Неприбуткова організація ліквідується: як облікувати передачу майна іншій НПО або до бюджету Неприбуткова організація (НПО) ліквідувалася за власним рішенням наприкінці 2014 року. Під час ліквідації частину майна було передано іншій НПО, а частину — до бюджету. Як ці операції відобразити в обліку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі