Теми статей
Обрати теми

Як єдиноподатнику заповнити декларацію при міграції з групи у групу

Оксана Хмелевська, податковий експерт
Підприємець увесь рік вів діяльність на спрощеній системі, але в I — III кварталах він був у групі 2, а з IV кварталу перейшов до групи 3 (ставка 5 %). Як у цьому випадку йому правильно заповнити річну декларацію єдиноподатника?

Нічого складного в нюансах заповнення декларації в такій ситуації немає. Вона, як і вважається, заповнюється наростаючим підсумком з початку звітного (податкового) року (п. 296.7 ПКУ). Єдине, на що варто звернути увагу, — на строк подання. Оскільки єдиноподатник перейшов із групи 2 до групи 3, то подати річну декларацію йому потрібно протягом 40 календарних днів після закінчення звітного періоду (року), тобто не пізніше 9 лютого 2015 року.

Отже, в розділі I декларації наводять загальні відомості. Той факт, що підприємець змінював протягом року групу, ніяк не відобразиться на заповненні цього розділу. Зазначимо тільки те, що в рядку 6 йому потрібно відобразити всі види діяльності, які здійснювалися у звітному році, а в рядку 7 — найбільшу кількість працівників, яка була протягом звітного періоду. Для цього рахують, скільки працівників було в кожному місяці року, і показують найбільшу кількість.

Далі переходять до розділів, які потрібно заповнити залежно від того, в яких групах у звітному році працював підприємець. Якщо підприємець у 2014 році мігрував між групами, то йому доведеться заповнити декілька розділів, тобто навести дані про роботу в кожній з груп. Адже для того, щоб правильно розрахувати єдиний податок, потрібно розподілити дохід за групами, в яких він був протягом року отриманий. Як це зробити, розповімо далі.

У I — III кварталах єдиноподатник працював у групі 2. Відповідно, відомості про дохід цього періоду діяльності потраплять до розділу III декларації. А інформація про дохід у IV кварталі знайде своє відображення в розділі IV декларації.

Зауважимо, що через перехід до «великої» групи єдиноподатник повинен був подати декларацію за три квартали 2014 року (п. 296.5.1 ПКУ). У ній якраз і відображалася вся інформація про працю у групі 2, тому дані її розділу III він може сміливо скопіювати в річну декларацію.

Далі підприємець переходить до розділу VI декларації. Він призначений для розрахунку єдиного податку, належного сплаті. При його заповненні єдиноподатнику знадобляться дані про отриманий дохід, у тому числі що оподатковувався за ставками 5 % або 15 %, і дані рядка 27 розділу VI декларації за три квартали.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі